Nagy esélyt készül elbaltázni a győri ellenzék

Virtus

Belpol

Mindkét ellenzéki polgármesterjelölt a másik visszalépésére vár Győrben. A fideszes Dézsi Csaba András polgármestert a volt városvezető Borkai Zsolt indulása hozta nehéz helyzetbe – utóbbi most látszólag feladta. A DK-s és a civil jelölt azonban, úgy tűnik, inkább végig kitart.

 

Amikor tavaly ősszel kiderült, hogy Borkai Zsolt – akit az emlékezetes jachtos-kurvázós botrány miatti 2019-es lemondása után a Fidesz kitagadott – újra nekifutna a polgármesterségnek, nagy esélyt kapott az ellenzék. Borkai még mindig a Fideszhez kötött expolgármester, Dézsi Csaba András pedig a vezetői stílusa miatt nemcsak a városban, hanem a Fideszen belül is sokat kritizált kormánypárti polgármester.

A 130 ezres Győrben ezek után egészen a kegyelmi botrányig és Magyar Péter megjelenéséig úgy tűnt, hogy a legnagyobb izgalmat az ellenzék összefogásra való képessége vagy képtelensége okozza majd. Ha ugyanis képesek lesznek az együttműködésre, akkor egy kvázi kettészakadt győri Fidesszel szemben akár vissza is vehetnék az egyik leggazdagabbnak gondolt – valójában még a saját kormánypárti vezetése szerint is majdnem üres kasszával döcögő – várost. A nagy kérdés az volt, ki indul az ellenzék részéről Dézsi (és Borkai) ellen. 2019-ben ugyanis a DK-s Glázer Tímeának sikerült 600 szavazattal kikapni az országos botrányba keveredett Borkai Zsolttól, az időközi választáson pedig a szocialista Pollreisz Balázs nem tudott mit kezdeni a Borkai ellentpontjaként fellépő, az emberarcú fideszes szerepét kezdetben meggyőzően alakító Dézsivel.

Ki az igazi ellenzéki?

A 2006 óta fideszes irányítású Győrben indokoltnak tűnt a frissítés az ellenzék háza táján, hiszen az ismert arcok a NER történetének addigi legnagyobb botrányát sem tudták kihasználni. Ekkor kerülhetett képbe Pintér Bence – korábban, a fideszes bedarálás előtti Mandiner és az éppen kormánykritikus periódusát élt Magyar Nemzet munkatársa –, aki az elmúlt években az LMP-s Ungár Péter ellenzéki hangvételű nyugat-magyarországi lapjánál, az Úgytudjuk.hu-nál dolgozott. Újságírói pályafutása során Pintérnek sikerült Dézsi Csaba egyik mumusává válnia, egyebek közt feltárta a fideszes polgármester köreinek a Borkai körénél nem sokkal kisebb korrupciógyanús ügyeit.

A helyzet aztán gyorsan bonyolulttá vált. Bár Pintér Bence gyorsan megszerezte az LMP és a Momentum támogatását a Tiszta Szívvel a Városért (TSZV) névre hallgató civil szervezetének, a decemberben összehívott egyeztetésre a DK nem ment el. Januárban aztán sikerült leülni a tárgyalóasztalhoz; kiderült, a DK mindenképpen előválasztásban gondolkodott volna, amire a civilek nyitottak is voltak abban az esetben, ha a másik jelölt nem Glázer Tímea. Vele szemben Pintéréknek kifejezetten politikai kifogásaik voltak: egyrészt Glázer a szexbotrány után sem tudta lenyomni a választáson Borkait, másrészt 2019 óta a közgyűlésben érdemleges munkát nem végzett, egy ügyet sem vitt; minden jel szerint az ambíciója kimerült abban, hogy „csak ott akart ülni a közgyűlésben”, mondta a Narancsnak Pintér Bence. (A kialakult helyzetről megkérdeztük a DK sajtóosztályát is, de nem válaszoltak.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk