Felfüggesztettet kapott a késelő közgazdász

Bűn

Négy év próbaidőre felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla a nigériai N. U. C.-t, aki 2016-ban egy éjjel verekedett, elvitte honfitársa tárcáját, és meg is szúrta őt. A vádlott azóta lediplomázott a Szegedi Tudományegyetemen, megnősült, gyereke született. Egy cég nyilatkozott arról, hogy felvenné dolgozni. Ennek az volt a feltétele, hogy ne utasítsák ki Magyarországról.

Előbb csak az látszódott, hogy megrázkódik a nigériai N. U. C. válla, aztán már a zokogása is hallatszott a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében. Kaszáné Horuczi Zsuzsanna ügyész épp arról beszélt, hogy a vádlottra első fokon kiszabott négy év börtön megfelelő büntetés, de mivel megnősült, magyar állampolgárt vett feleségül, és gyermeke is van, a Magyarországról való kiutasítással a családi élethez való jog sérülne. Benedek Tibor tanácsvezető bíró megkérdezte a vádlottat, miért sír, rosszul érzi-e magát. Az angolul beszélő férfi azt mondta szipogva, jól van.

Az 1983-ban Lagosban született N. U. C. 2016. április 5-én egy szegedi sörözőben azt mondta a vele együtt érkezett ismerősének, hogy meghívja. Később mégis felszólította, fizesse ki a saját fogyasztását, mintegy kétezer forintot. Ebből vita támadt: a vádlott megragadta ruhájánál fogva az ismerősét, kivette a zsebéből a mobilját, olvasószemüvegét, irattárcáját – hetvenötezer forint volt benne –, azzal, hogy ezeket csak akkor adja vissza, ha az illető rendezi a számláját. De mivel az ismerős továbbra sem akart fizetni, ezért a vádlott többször megütötte egy székkel. A kihívott rendőrök adatták vissza vele a nála lévő holmikat. Ezután N. U. C. többekkel átment egy kávézóba, ahol jelen volt egy honfitársa. Ittak. Ez a másik nigériai férfi letette valahová a tárcáját, amit a vádlott megtalált. Eltette. A tárca tulajdonosa, ahogy észrevette, hogy nincs meg a holmija, rászólt az ismerősökre, adják vissza, ami az övé. A vádlott ekkor el akart menni, de a honfitárs elébe állt, kérdőre vonta, miért pont most távozik. Összevesztek, verekedtek. A jelenlévők szétválasztották őket, de az utcán folytatták a dulakodást, megint be kellett avatkozni. Egy ismerőse elrángatta onnan a vádlottat, ő mégis a sértett után futott, aki épp taxiba szállt volna. Ahogy utolérte, a hátizsákjából elővett összecsukható zsebkésével hátba szúrta a honfitársát. Eldobta a bicskát, elmenekült, de a rendőrök elfogták, és megtalálták nála a sértett tárcáját.

A szúrás nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott, ám a kés hegye elérte a mellhártyaüreget, így ez a gyógyulás időtartamától függetlenül életveszélyes sérülésnek számít. A Szegedi Törvényszék tavaly április 4-én önbíráskodás, életveszélyt okozó testi sértés és lopás miatt első fokon négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és négy évre kiutasította Magyarországról N. U. C.-t. A férfi még tavaly nyáron befejezte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett diplomát. Tavaly májusban nősült, nemrég született gyermeke.

false

A nigériai férfi perének tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A vádlott nem járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla                                                                                                                               Fotó: A szerző felvétele

A zűrös éjszaka mindkét sértettje megbocsátott neki. Dávidházi Richárd ügyvéd azt mondta, védence visszavonja a lopás és önbíráskodás vádja alóli felmentésért folyamodó fellebbezést, csak azt kéri, hogy a bíróság enyhítsen az ítéletén, és ne utasítsa ki őt Magyarországról. A védő csatolt az indítványához egy nyilatkozatot, amely szerint egy szegedi cég munkát adna N. U. C.-nek. Továbbra is Amerikában dolgozó édesanyja támogatja anyagilag: havonta 180-200 ezer forintnak megfelelő dollárt küld neki New Yorkból.

Az utolsó szó jogán N. U. C. azt mondta, nagyon bánja, amit csinált, korábban és azóta sem fordult vele elő ilyesmi. Arra kérte a bíróságot, adjanak neki még egy esélyt, szeretne úgy élni, ahogyan az édesapja elvárta tőle.

A Szegedi Ítélőtábla szerdán a négy év börtön helyett jogerősen két évre ítélte a nigériai férfit, a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette, és mellőzte a kiutasítást is. Benedek Tibor tanácsa úgy találta, az eljárás óta eltelt idő és a sértettek megbocsátása mellett enyhítő körülmény az, hogy a vádlott szemlátomást beilleszkedett, családos ember lett, megbánta, amit csinált, és nincs olyan adat, amely szerint akár szabálysértést is elkövetett volna azóta. Súlyosbító körülményként vették figyelembe – és ezért négy év a próbaidő –, hogy amit N. U. C. tett, azt garázda módon követte el, és lopás, testi sértés az utóbbi időben gyakrabban fordul elő a szegedi bíróságok illetékességi területén.

Benedek Tibor az indoklásban egyértelművé tette: ha egy szórakozóhelyen valaki leteszi a tárcáját, az nem elveszített holmi. Tehát a megtaláló lopást követ el, ha nem adja vissza.

Figyelmébe ajánljuk