Tizenhárom évre ítélték az apósát fagyállóval megmérgező gyilkost

Bűn

Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől a Gyulai Törvényszék azt a férfit, aki tökéletes gyilkosságnak tervezve egy születésnapi ajándékba csomagolt fagyállós folyadékkal megmérgezte az apósát. Az ártatlant adva még az áldozat temetésén is részt vett.

Ferde szemmel nézte Szarvason élő apósa italozó életmódját, s ennek az elmúlt években többször is hangot adott egy szentesi férfi. Amint a Narancs.hu az esetről beszámolva korábban megírta, 2020 nyarán arra az elhatározásra jutott, hogy cselhez folyamodva megmérgezi az apóst – méghozzá úgy, hogy senki ne jöjjön rá. A tervéhez 2021 januárjában vásárolt egy üveg pálinkát, amihez hozzákevert egy általa mérgező hatásúnak vélt, fagyállót is tartalmazó folyadékot. Az üveget ajándékpapírba csomagolta, és egy címkére ráírta: „Fogadd sok szeretettel Pali, Béla”; majd a sértett postaládájába helyezte.

Az elkövető pár nappal később – mivel az üveget még mindig a postaládában találta – magához vette és felvitte a sértettnek, akivel megpróbálta elhitetni, hogy az italt a címkén feltüntetett személyektől kapta ajándékba. Ettől kezdve a sértett a fagyállót is tartalmazó folyadékból rendszeresen fogyasztott, azonban mérgezést nem szenvedett tőle, mivel nem tartalmazta a minimális halálos adagot.

Ám a vej a végzetesnek szánt tervét és tettét komolyan gondolta, ezért újra próbálkozott. A második alkalommal egy csatos sörösüvegbe töltött fagyállót, becsomagolta és a korábbi módszerhez hasonlóan születésnapi üdvözletet írt rá, immár más személyek nevében. A Szentesről Szarvasra érkező elkövető 2021. szeptember 13-án felvitte a felcímkézett üveget az apósának, akinek azt mondta, hogy a jókívánságot tartalmazó csomagot a sértett postaládája alatt találta, s ha már ott volt, felvitte neki. Az após az esti órákban fogyasztott az üvegben lévő fagyállóból, amelytől másnap reggelre rosszul lett. Utóbb árulkodó jelnek bizonyult, hogy az apósával rossz viszonyban lévő vej másnap telefonon hívta felesége szüleit, és hogylétük felől érdeklődött. Ekkor tudta meg anyósától, hogy a férje rosszul lett és kórházba került. Itt a gondos orvosi kezelés ellenére két hét múlva, 2021. szeptember végén meghalt.

Az orosházi kórház még 2021. szeptember 15-én értesítette a rendőrséget, hogy mérgezés gyanújával egy életveszélyes állapotban lévő idős embert ápolnak náluk. Így közel két hónap alatt sikerült az elsőre kuszának tűnő szálakat felgombolyítani, s ennek végeredményeként a szentesi férfit gyanúsították meg gyilkosság végrehajtásával. 2021. november 8-án úgy kattant a bilincs a szentesi férfi csuklóján, hogy korábban, a megrendült rokon szerepét előadva részt vett apósa temetésén.

A Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében. Ezért 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint rendelkezett az előzetes fogva tartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült több mint 3,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős; a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyész fenntartotta a háromnapos gondolkodási időt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.