Tizenhárom évre ítélték az apósát fagyállóval megmérgező gyilkost

Bűn

Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől a Gyulai Törvényszék azt a férfit, aki tökéletes gyilkosságnak tervezve egy születésnapi ajándékba csomagolt fagyállós folyadékkal megmérgezte az apósát. Az ártatlant adva még az áldozat temetésén is részt vett.

Ferde szemmel nézte Szarvason élő apósa italozó életmódját, s ennek az elmúlt években többször is hangot adott egy szentesi férfi. Amint a Narancs.hu az esetről beszámolva korábban megírta, 2020 nyarán arra az elhatározásra jutott, hogy cselhez folyamodva megmérgezi az apóst – méghozzá úgy, hogy senki ne jöjjön rá. A tervéhez 2021 januárjában vásárolt egy üveg pálinkát, amihez hozzákevert egy általa mérgező hatásúnak vélt, fagyállót is tartalmazó folyadékot. Az üveget ajándékpapírba csomagolta, és egy címkére ráírta: „Fogadd sok szeretettel Pali, Béla”; majd a sértett postaládájába helyezte.

Az elkövető pár nappal később – mivel az üveget még mindig a postaládában találta – magához vette és felvitte a sértettnek, akivel megpróbálta elhitetni, hogy az italt a címkén feltüntetett személyektől kapta ajándékba. Ettől kezdve a sértett a fagyállót is tartalmazó folyadékból rendszeresen fogyasztott, azonban mérgezést nem szenvedett tőle, mivel nem tartalmazta a minimális halálos adagot.

Ám a vej a végzetesnek szánt tervét és tettét komolyan gondolta, ezért újra próbálkozott. A második alkalommal egy csatos sörösüvegbe töltött fagyállót, becsomagolta és a korábbi módszerhez hasonlóan születésnapi üdvözletet írt rá, immár más személyek nevében. A Szentesről Szarvasra érkező elkövető 2021. szeptember 13-án felvitte a felcímkézett üveget az apósának, akinek azt mondta, hogy a jókívánságot tartalmazó csomagot a sértett postaládája alatt találta, s ha már ott volt, felvitte neki. Az após az esti órákban fogyasztott az üvegben lévő fagyállóból, amelytől másnap reggelre rosszul lett. Utóbb árulkodó jelnek bizonyult, hogy az apósával rossz viszonyban lévő vej másnap telefonon hívta felesége szüleit, és hogylétük felől érdeklődött. Ekkor tudta meg anyósától, hogy a férje rosszul lett és kórházba került. Itt a gondos orvosi kezelés ellenére két hét múlva, 2021. szeptember végén meghalt.

Az orosházi kórház még 2021. szeptember 15-én értesítette a rendőrséget, hogy mérgezés gyanújával egy életveszélyes állapotban lévő idős embert ápolnak náluk. Így közel két hónap alatt sikerült az elsőre kuszának tűnő szálakat felgombolyítani, s ennek végeredményeként a szentesi férfit gyanúsították meg gyilkosság végrehajtásával. 2021. november 8-án úgy kattant a bilincs a szentesi férfi csuklóján, hogy korábban, a megrendült rokon szerepét előadva részt vett apósa temetésén.

A Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében. Ezért 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint rendelkezett az előzetes fogva tartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült több mint 3,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős; a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyész fenntartotta a háromnapos gondolkodási időt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.