Folytatódott a Schadl-Völner-ügy tárgyalása: sorra ismerik be bűnösségüket a végrehajtók

  • narancs.hu
  • 2023. február 21.

Belpol

Ez gyengítheti a volt államtitkár és a végrehajtói kar elnöke esélyeit. Schadl sofőrje is vallott, nem tartja magát bűnösnek.

Mint arról lapunk is beszámolt, múlt héten kezdetét vette a Schadl-Völner-ügy tárgyalása.

Ma, azaz kedden pedig folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének büntetőpere.

A Fővárosi Törvényszék ezúttal mások mellett, azokat végrehajtókat hallgatta meg, akiknek a kinevezését a vádak szerint Schadl intézte el a Fidesz volt államtitkárának segítségével – írja a 24.hu tudósításában. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke vezetői pozíciójából – valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából – eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

A vádhatóság szerint, mint ismert, Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén. A lap megjegyzi, hogy az említett összeget csaknem egy év alatt megkereste a hét érintett végrehajtó. Közülük két végrehajtó már a nyomozati szakaszban, gyanúsítotti kihallgatása során beismerte bűnösségét.

  • A tárgyaláson során meghallgatott végrehajtó, V. Á. L. beismerte a bűnösségét hivatali vesztegezésben, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezzel elfogadta, az ügyészség által indítványozott 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, és 5 évre eltiltást a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • N. G. önálló bírósági végrehajtó, szintén beismerte a hivatali vesztegetést, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Elfogadta a büntetést, ami az ügyészség indítványa alapján 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés, továbbá ötmillió forint pénzbüntetés, valamint 5 évre eltiltás a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • O. Á. D. végrehajtó számára az ügyészség számára 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltást indítványozott. Társaihoz hasonlóan ő is beismerte a bűnösségét.
  • M. E. végrehajtó, a nyolcadrendű vádlott szintén beismerte bűnösségét. Ezzel elfogadta a számára indítványozott 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, továbbá azt, hogy 5 évre a jogi egyetemi végzettséghez kötödő foglalkozástól eltiltják. A bíró kérdésére ő arról beszélt, hogy jelenleg életvezetési tanácsadóként dolgozik.

A tárgyalásról tudósító hírportál cikke megjegyzi,

a végrehajtók beismerése jelentősen gyengítheti Schadl és Völner esélyeit a bíróságon,

akik az előkészítő ülés harmadik tárgyalásán, csütörtökön kapnak majd szót.

Kedden hallgatta meg a bíróság Schadl György sofőrjét is – írja a lap, aki az egyik legfőbb bizalmasa volt a végrehajtók elnökének, mint kiderült számos ügyes-bajos dolgát intézte. M. V. feladatai közé tartozott naplóbejegyzései szerint készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de Schadl szintén vádlott feleségének is vitt olykor süteményt. Negyedrendű vádlottként nem ismerte be a bűnösségét. Számára nagyobb a tét: letöltendő börtönre ítélnék beismerés esetén is, méghozzá két és fél évre. Továbbá négy év közügyektől való eltiltásra és egymillió forint pénzbüntetésre.

Kedden álltak a bíróság elé azok a vádlottak is, akik egy iskola nyilvántartásba vételét próbálták elérni. Köztük a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal egyik munkatársa, aki a vád szerint férjével együtt 1,3 millió forintot kapott az ügyintézésért. Nem ismerték be bűnösségüket, és éltek a tárgyaláshoz való jogukhoz.  A házaspárra egyébként beismerés esetén 2 év – végrehajtásban 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá hárommillió forint pénzbüntetést kért az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása miatt.

Az ügy tizenharmadrendű vádlottját is kedden hallgatták meg, akinek az iskola nyilvántartásba vétele állt érdekében. A vádlottra beismerés esetén 2 év – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, továbbá 30 millió forint pénzbüntetést kért az ügyészség hivatali vesztegetés miatt. Nem ismerte be a bűnösségét. Elmondta, 30 éve vállalkozó, és soha egy fillérrel sem vesztegetett meg senkit.

Mint ismert, az ügyészség Schadl Györgyre 10, Völner Pálra 8 év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól pedig végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!