Eörsi István: OptiPista - Egy új mértékegység

  • 2000.03.16 00:00

Egotrip

Isépy Tamás irigykedik című cikkemben (MaNcs, 2000. március 9.) kísérletet tettem arra, hogy bevezessek egy új politikai kategóriát, a homo fidesziensist, vagy közérthetőbb, magyarosabb kifejezéssel élve a sasváriszilárdot. E műszó azt a különös emberfajtát jelöli, mely roppant nyomatékkal és a hihetőségre még csak nem is törekedve akárhányszor elismétel bármit, amit a párt legfőbb irányítója, Orbánorbán vagy ennek háromfejű alvezére, Kövérszájeráder állít vagy sugall. Ezt a kézenfekvő felismerésemet szeretném most tudományos célból egy javaslattal kiegészíteni.

A hetvenes évek közepe táján barátom, Jánossy Ferenc közgazdász hat tabosnak minősítette egyik publicisztikai remeklésemet. Látva értetlenségemet elmagyarázta, hogy számára a humor alapegysége egy tab - vagyis az a komikum-mennyiség, amelyet Tabi Lászlónak a Népszabadság hétvégi számaiban megjelenő humoreszkjei tartalmaznak. Ő tízes skálát képzel el magának, és a szatirikus-humoros szándékú írásokat ezen helyezi el.

Javaslom, hogy a homo fidesziensis, vagyis a sasváriszilárd egységeként vezessük be a saszt. Egy sasz legyen egy normális sasváriszilárd túlzásoktól mentes, átlagos állítása. Egy példával szemléltetem, mire gondolok. Györgyi Kálmán nem indokolta meg lemondását. Áder János szerint csak ketten tudják ezt a titkot, Györgyi és ő maga, de ő senkinek nem beszél erről, mert köti az ígérete. Rá két nappal egy sasváriszilárd (történetesen e fogalom névadója) bejelentette, hogy Györgyi lemondásának semmi köze sincs a médiakuratóriumokkal kapcsolatos vitához. Vagyis nem tudható ugyan, hogy Györgyi miért mondott le, de az egyik sasváriszilárd tudja, hogy mi nem volt az oka ennek a sajnálatos eseménynek. Legyen egy ilyen jellegű átlaghazugság alapmértéke egy sasz. Egy másik sasváriszilárd (polgári nevén Simicskó István) szerint az ellenzék médiapolitikájának az a célja, hogy megnehezítse Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz. Két saszos állítással volna dolgunk, ha a célja szó helyett az eredménye kifejezés szerepelne, vagyis ha azt állítaná ez a sasváriszilárd, hogy az ország európai uniós csatlakozását nem a százszázalékosan kormánypárti médiakuratóriumok felállítása nehezíti meg, hanem az, hogy az ellenzék nem nyeli le némán kirekesztettségét. Így azonban hét saszt ért el azzal a még sokkal brutálisabb hazugsággal, miszerint az ellenzék meg akarja akadályozni Magyarország európai integrációját, és ezért kapóra jön neki, hogy kizárják a média ellenőrzéséből. Egy K. Dénes névre hallgató sasváriszilárdnak a megfigyelési üggyel kapcsolatos valamennyi kijelentése (szám szerint mintegy 730) négy és kilenc sasz között mozog. (Az illető családi nevét nem írom ki, mert ez a név dénesi összefüggésben obszcén hatást kelt.)

Tisztában vagyok azzal, hogy a mértékegységek hitelesítése számos tudományos problémát vet fel, főként ha a mérés alapjául szolgáló kritériumokból nehezen küszöbölhető ki a szubjektív tényező. A feladat mégis megoldható, a sasváriszilárdság elképesztő homogenitása folytán. A különféle sasváriszilárdok megnyilatkozásainak tartalmában, de még a beszélő személyek némelyest pattogó akcentusában és merev arckifejezésében sem fedezhetők fel minőségi különbségek, így hát átszámítási problémák sem merülnek fel. Az alapegység adva van, és ha a mennyiségi méréseket lelkiismeretesen végezzük el, akkor hasznos és széles körben alkalmazható politológiai mérőeszközzel gazdagodik tudományos kelléktárunk.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.