Sajó László: Öt és feles

Júdás könyve (apokrif)  

Egotrip

Kelj föl és légy szabad.
Tán Budapesten, talán máshol. (Ady: A föltámadás szomorúsága)

A föltámadás elmarad (Orbán Ottó)

Mert nincs föltámadás (Zelk Zoltán)

 

1 1Az ünnep napján a helytartó szabadon szokott bocsátani egy rabot, a nép kívánsága szerint. 2„Akarjátok, hogy szabadon bocsássam a zsidók királyát?” „Keresztre! Keresztre vele! Ne őt, hanem Barabást!” Barabás rabló és gyilkos volt. 3Erre Pilátus szabadon engedte hát kérésükre, Jézust meg kiszolgáltatta nekik akaratuk szerint.

2 1Mikor Jézust, a hatodik óra táján (déli 12 óra) keresztre feszítették, sötétség borult az egész földre. Ez a sötétség a kilencedik óráig (délután 3 óra) tartott, amikor Jézus meghalt. 2A kilencedik órában Jézus hangosan felkiáltott: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” 3Aztán lehajtotta fejét és kilehelte a lelkét.

3 1Amikor már estére járt az idő, Arimateai József, egy tekintélyes tanácsos, Jézus titkos tanítványa bement Pilátushoz és elkérte Jézus testét. Pilátus, miután értesült a századostól Jézus haláláról, odaajándékozta a holttestet Józsefnek. 2József halotti leplet vásárolt, levette Jézus testét, majd Nikodémussal, aki hozott mintegy 30 kg mirha és áloe keveréket, a fűszerekkel együtt  gyolcsba göngyölték és elhelyezték József újonnan vágott, közeli sziklasírjában. 3Nem tudtak mindent elvégezni, ami a temetésnél szokás volt (a holttest megmosása, illatszerekkel megkenése), mert miután a szombat beköszönt péntek este 6 óra után a naplementével, akkor már nem szabad dolgozni, hogy azután a hét első napján, szombat után befejezhessék azt, amit nem tudtak. A sírbolt bejárata elé követ hengerítettek. 4A Jézus kíséretéhez tartozó asszonyok figyelték, hogy hogyan és hová temették Jézust. Hazatértükben illatszereket és fűszereket vásároltak, hogy ünnep után elvégezhessék Jézus testének a zsidóknál szokásos megkenését.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk