Egotrip

Vajda Mihály: Szókratész a vonaton

Már megint győztek

Egotrip

- Drága Szókratész, jól vagy ott a nagy Ámerikában?

– Drága Szókratész, jól vagy ott a nagy Ámerikában? S merre jársz? S tudsz-e arról, hogy itt Magyarországon vasárnap választások voltak, s a Fidesz már megint tarolt? Négy évvel ezelőtt még nem beszélgettünk hónapról hónapra – azt sem tudtam, hogy életben maradtál –, s akkor csak úgy magamban fűztem kommentárokat a Fidesz győzelméhez. Bevallom neked, akkor sem bíztam a változás lehetőségében. Ez már csak egy ilyen hely: a nép szerette Ferenc Józsefet, Horthy Miklóst, Kádár Jánost, s most már 12 éve találta magának ezt a fickót, ki is tart mellette.

– De hát miért szereti?

– Drága Szókratész, erre nem tudok felelni. Vagy talán mégis tudok? Itt Közép- és Kelet-Európában ilyen a vidéki nép. Mindig kell neki egy keménykezű, biztonságot ígérő valaki. S minél keletebbre nézünk, annál inkább így van. A mi „valakink” most éppen a háborútól védi őket – azt észre sem veszik, hogy a legjobb haverja gyakorol agressziót –, de azért a homoszexuálisokon is rajta tartja a szemét, bizony, nehogy nemváltó operációra bírják rá gyerekeiket… Hát van azokban a romlott demokráciákban valaki, aki minderre képes lenne? Csak azért mondtam, hogy a vidéki nép, mert a budapestiek az ellenzékre szavaztak. Talán még az oroszoknál is a nagyvárosokban élnek zapadnyikok. Romlott, dekadens fajta az, vagyunk mi. Mi a saját fejünkkel szeretnénk gondolkodni, nem a Vlagyimiréval vagy a Viktoréval.

A papíron, amit négy év előttről találtam a fiókomban, elmeséltem egy történetet. Minthogy már senki nem emlékszik rá, bár úton-útfélen mondtam-meséltem, elmondom itt újra. Még a rendszerváltást megelőző hónapok valamelyikében… Apropó, tudod mi az a rendszerváltás?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk