Ekotrip

Anonymus pénze

Egotrip

Anonymus pénze

Mari néni és Józsi bácsi nem gondolták volna, hogy egyszer a terrorizmus elleni küzdelem főcsapásának célpontjává válnak. Nem hitték volna, hogy pusztán azzal veszélyeztetik a világbékét és a demokráciát, hogy megtakarított pénzüket anonim betétekbe teszik, időnként meg kincstárjegyeket vásárolgatnak postán. ´k csak megszokták, hogy jobb az óvatosság, jobb, ha nem kötik a bankos meg a postás kisasszonyok orrára, hogy kicsodák. Ki tudja, mire használják föl az ember adatait? Meg Julika hozománya is úgy lesz elegáns, ha diszkrét kis takarékkönyvet adnak át neki Boldogság jeligével. A másik, Tudor jeligéjű könyvecskében Misikének gyűjtögetik a pénzt, ha túljut az érettségin, azt vehessen belőle magának, amihez kedve van, ne a nagyiék döntsék el, mi kell neki.

Hát most ennek vége. Rajtunk a világ szeme, nem lehet tovább halogatni a dolgot. Ha nem akarunk bin Ládin tettestársaivá válni, ha nem akarunk kollektív felelősséget vállalni rémtetteiért, akkor meg kell kérnünk Mari nénit és Józsi bácsit: legyenek szívesek nevesíteni betéteiket. Ha nem teszik meg, akkor Julika és Misike csak alapos rendőri vizsgálatot követően juthat hozzá ajándékához.

Országunk még a szeptemberi terrortámadás előtt felkerült az OECD feketelistájára. A tizenhét tagú lista a pénzmosás elleni küzdelemben "nem együttműködő" országokat tartalmazza, a többnyire közel-keleti, afrikai és csendes-óceáni országok mellett három európait is: Magyarországot, Oroszországot és Ukrajnát. Meglehet, az ítélethozóknak súlyosabb okuk is volt annál, mint hogy a térképre nézve megállapíthatták: Magyarország "stratégiai összekötő kapocs Kelet és Nyugat között", meg hogy a "balkáni útvonalon" fekszik (ezek a tavalyi jelentésben szerepelnek, az idei részletes jelentés még nem elérhető a szervezet honlapján, csak a lista). A nyilvánosságra hozott értelmezésekből meg a kormányzat nemrég összevágott törvénycsomagjából viszont arra lehet következtetni: a minősítésünknek az is komoly tényezője volt, hogy Magyarországon lehet anonim betétet nyitni.

Hiábavaló volt hát a nagy ügybuzgalom annak idején, 1994 tavaszán. Még tán meg sem száradt a pecsét az EU-ba beadott tagfelvételi kérelmünkön, amikor a magyar parlament törvényt fogadott el a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról. A törvény deklarált célja, hogy "útját állja a bűncselekményből származó pénzeknek a pénz- és tőkepiaci rendszeren keresztül történő tisztára mosásának". A hét éve hatályos törvény egyebek mellett előírja, hogy pénzügyi szolgáltató szervezet kétmillió forintot elérő készpénzbefizetéssel, illetve -kifizetéssel járó megbízást kizárólag olyan ügyféltől fogadhat el, aki azonosságát igazoló okmányait bemutatja, és akinek azonosítását a pénzügyi szolgáltató szervezet elvégzi. Pénzmosásra utaló adat, tény vagy körülmény felmerülésekor viszont összeghatár nélkül bejelentést kell tennie a pénzügyi szolgáltatónak. Azt is előírja a törvény, hogy a pénzügyi szolgáltató szervezet csak a megbízóját megnevező külföldi pénzügyi szolgáltatótól fogadhat el bank- vagy pénzügyi műveletre vonatkozó megbízást.

Elhiszem, hogy mindez nem elég a pénzmosás megakadályozására, hiszen a bűnözők mindig kreatívabbak, mint a jogszabályok kiötlői. Azt is elhiszem, hogy most már, amikor Ausztria és Svájc is nagy nehezen beadta derekát, és megszüntették a közkedvelt anonim betéteket, Magyarország sem kerülheti meg ezt a lépést. De hogy addig a mi Mari néninktől és Józsi bácsinktól rettegjen a világ? Ez azért így elég viccesen hangzik.

Nehéz elképzelni, hogy valamirevaló kábítószer- és leánykereskedők, maffiózók és terroristák kétmillió forint alatti anonim betétekkel mosnák tisztára piszkos pénzeiket. Számoljunk utána! Ahhoz, hogy akár csak százmillió forint tisztára mosódjon, ötven anonim pénzbetétre és -kivétre volna szükség. Nem értek ugyan hozzá, de kétlem, hogy milliárdos tétel alatt sok kárt lehet tenni a világban. Képzeljük el, mennyire életszerű a következő jelenet! Egy ötfős pénzmosó csapat minden egyes tagja két héten át (tíz munkanap) naponta tíz bankfiókot keres föl, alkalmanként egymillió-kilencszázkilencvenkilencezer forintot elhelyezve Anonymus, Anthrax, Atom Anti, Dinamit, Globalizmus, Intim betét, Patyolat, Q33NYC, Terrorizmus, Torony, World Trade stb. jeligékre kiállított anonim betétekbe, majd újabb két héten keresztül hasonló ütemezésben veszik ki ugyanezt a pénzt, de immár tisztán, a banki bizonylattal a kézben. Ilyesféle jeleneteket legfeljebb Monty Pythonék klipjeiben láthatnánk.

Én egyébként sokkal életszerűbb tervet dédelgetek már jó ideje, pontosan a pénzmosásról szóló törvény megszületése óta. Névvel, lakcímmel és összes személyi azonosítómmal ellátva alapítanék bétét vagy káeftét Pénzmosoda néven. Arra lennék kíváncsi, hogy bejegyezné-e a cégbíróság, és kapnék-e adószámot. Most már sajnálom, hogy a lustaságom visszatartott, és nem három évvel ezelőtt kezdtem neki a dolognak. Mert az igazán szép az lett volna, ha még a Simicska Lajos vezette APEH-től kapom meg az adószámomat tartalmazó papírt.

Figyelmébe ajánljuk