Monica Lewinsky Budapesten beszélt a Clinton-affér utáni megszégyenítéséről

  • B. Papp Máté
  • 2018. október 18.

Élet + Mód

Monica Lewinsky szerint ő volt az első magánszemélyek egyike, akit nyilvánosan megszégyenítettek.

Október 18-án tartották meg a BrandFestival első napját a Budapest Music Centerben, ahol a nemzetközi és hazai reklámügynökségek szakértői, a médiaszektor vezetői, valamint a közösségi felületeken komoly követői bázist összegyűjtő influencerek léptek fel.

Az idei eseménynek volt két meglepetés vendége is: előadást tartott Monica Lewinsky, aki arról híresült el, hogy a kilencvenes években, amíg a Fehér Házban dolgozott, szexuális kapcsolatot létesített az akkori amerikai elnökkel, Bill Clintonnal. Továbbá Lázár János országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter is eljött, aki egy tőle korábban távol álló témában prezentált, méghozzá a cyberbullying kérdéskörét járta körül.

Új szerepben Lázár János: az online zaklatás szakértője lett

A BrandFestivalon fog előadni, akárcsak Monica Lewinsky. Lázár János a magyar politikai szféra szereplői közül elsőként tart előadást a cyberbullying megoldásának jogi lehetőségeiről a BrandFestivalon. És miért pont a cyberbullying?

„Majdnem belehaltam a szégyenbe”

„Ha márka lenne, akkor milyen márka lenne?” – tette fel a közönségnek a kérdést Monica Lewinsky az előadás elején, majd hozzáfűzte: „tudják milyen, ha márkaként tekintenek önökre?” Elmondta, hogy a történtek után elnémították 10 évre, így vannak olyan fiatalok, akik csak rapdalokból ismerik őt.

Hozzátette, a közelmúltban egyszer megtörtént, hogy egy 22 éves fiú kikezdett vele, ami elsőre tetszett neki, aztán rádöbbent arra, hogy akkor úgy érezné magát, mintha ő is annyi idős lenne, amit viszont valószínűleg a világon egyedüliként nem szeretne.

Egy ponton azt kérte, hogy a közönségből tegyék fel a kezüket azok, akik hibáztak már valaha. Elmondta, az ő vétkét, hogy beleszeretett a főnökébe, mindenki megtudta és a történtek óta nem telt el anélkül nap, hogy valaki erre ne emlékeztetné. „Nyilvánosan megköveztek” – szögezte le, majd azt mondta, ő volt az első magánszemélyek egyike, aki felett mindenki ítélkezett. Tudta, hogy amikor a vele kapcsolatos hírek felröppentek, akkor nem volt olyan internetfelhasználó, aki azokat ne olvasná.

Szerinte ekkor két Monica létezett: egy, akit a család és a barátok ismertek, valamint az, akit a közösség. „Majdnem belehaltam a szégyenbe” – fűzte hozzá, majd azt mondta, akkortájt az öngyilkosság gondolata nemegyszer felmerült benne.

Zuhanyzás nyitott ajtónál

2010-ben jött el egy fordulópont az életében, amikor is egy 18 éves egyetemista, Tyler Celementi öngyilkosságot követett el azért, mert a szobatársai videóra vették, ahogyan egy másik férfival szeretkezik, majd feltöltötték az internetre. Az eset Lewinsky szüleit is megviselte, amit először nem értett, aztán rájött, hogy a szerettei újra átélték 1998-at. Hozzátette, volt idő, hogy nyitott ajtónál kellett zuhanyoznia, mert a családja attól tartott, kárt tesz magában.

2002-ben egy olasz tévé felvételéről távozva

2002-ben egy olasz tévé felvételéről távozva

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Giglia

 

Véleménye szerint a közösségi médiának hála elveszett testvérek tudják megtalálni egymást, illetve forradalmak születhetnek, ugyanakkor a kegyetlenség soha nem látott körben tud elterjedni, hiszen lehetetlen a káros tevékenységet űző személyeket megfigyelni, ráadásul az emberek egyre kevésbé érzékenyek. Szerinte a megszégyenítés egy iparág, hiszen a másokat lejárató cikkek, hírek lájkokat, azok pedig reklámbevételt hoznak. „Egyesek pénzt keresnek mások megalázásából. De a szégyen nem élheti túl az empátiát” – szögezte le.

Végezetül azt mondta, úgy érezte, eljött annak az ideje, hogy „ne lábujjhegyen sétálva, suttogva éljen”, ezért vállalja a nyilvánosságot és meséli el a történetét és a tapasztalatait. Úgy látja, abban, hogy a helyzet megváltozzon, a márkáknak nagy a felelőssége, hiszen ők tudják formálni a társadalmat. (Lewinsky nem adott a BrandFestival keretében interjút, és ahhoz sem járult hozzá, hogy fotó készüljön róla.)

Virtuálisan is lehet zaklatni, nem is akárhogy

A cyberbullying – magyar nevén internetes megfélemlítés – kifejezetten a digitális térben történik, leginkább a közösségi média kommunikációs felületein, valamint a csevegőalkalmazásokon keresztül.

Elsősorban tinédzserek között tapasztalható, veszélye, hogy a fiatalok olyan dolgokat vághatnak egymás fejéhez, amit a való életbe nem tennének (sokan álnéven űzik ezt a tevékenységet).

A megfélemlítés általában csúfolódásból, kárörvendésből és fenyegetésekből áll. A digitális térben zajló negatív tartalmak áramlása sokszor követelt emberéleteket: tavaly egy orosz fiatal kitalált egy online, Kék Bálna névre hallgató „öngyilkos játékot”, amit a közösségi média felületeken kezdett el másokkal játszatni: becslések szerint 130-an, köztük két magyar fiatal veszítette életét.

A 2018-as évnek is meg van a maga Kék Bálnája: pár hónapja tűnt fel az egyik legnagyobb csevegőalkalmazáson, a Whatsappon egy fiktív felhasználó, Momo, akinek a képek alapján ember teste, de ijesztő szörnyeteg feje van, és aki random fiatalokat kért különböző feladatok elvégzésére. Egy 12 éves argentin kislány és egy 18 éves indiai fiú vélhetően Momo miatt akasztott fel magát.

Figyelmébe ajánljuk