Az Emmi szerint szó sem volt ágykiürítésről

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Fekete Lyuk

Az ágyfelszabadítás nem is azt jelenti, amit.

Különös közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken, amelyben elsősorban az ellenzéket ekézik, de azt is megemlítik benne, hogy az ágyfelszabadítás nem azt jelenti, amit mindenki ért ezalatt, hanem valami mást.

Az Emmi közleménye szerint hiába az ellenzék "dühödt vagdalkozása", "szerencse, hogy a kórházigazgatók döntő többsége pontosan értette a miniszteri utasításokat".

"Közülük senki sem beszélt üres ágyakról - ahogy a miniszter sem -, tudták, hogy a kapacitásbővítés, az ágyak felszabadítása, felkészítése a koronavírusos betegek fogadására azt jelenti, hogy oda kell vezetni az oxigéncsövet, elő kell készíteni a majdani fuldokló betegeknek az életet jelentő berendezések csatlakozásait. A felelősen gondolkozó orvosok azt is tudták, mit jelent az, hogy csak a halasztható beavatkozások maradhatnak el, és senkit sem lehet hazaküldeni, akinek az élete kerülhet veszélybe, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedhet."

Ezzel szemben számos olyan történet jelent meg az elmúlt hetekben, hogy ágyfelszabadítás címen nem csak egy lélegeztetőgépet toltak az ágyak mellé, hanem például a krónikus osztályokról is kidobták a betegek egy részét, egyes számítsok szerint összesen mintegy 20 ezer beteget küldtek haza a kórházakból.

Az ágyak kiürítéséről itt írtunk részletesen:

Kórházreform vagy tévedés: miért kellett ilyen gyorsan kiüríteni a kórházi ágyakat?

A kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését néhány hete rendelte el Kásler Miklós, komoly nehézséget okozva számos betegnek és a családjaiknak. Az intézkedésre máig nincs egyértelmű magyarázat. „Mivel a megyében a fertőző osztály Gyulán van, azt jelölték ki járványkórháznak. Első körben 1172 ágyat szabadítottak fel.

Figyelmébe ajánljuk