A ledőlt piramis elmélete - Abel Ferrara filmrendező

Film

A velencei filmfesztiválon whiskyspohárral a kezében mesél a Mária Magdolnáig megtett útról. És arról, hogy ezúttal spirituális, politikai filmet készített-e, amolyan ellen-Passiót, s nem a dollármilliós kasszasikerre hajtott. Csütörtöktől a magyarországi mozikban is ellenőrizhetjük szavait.
A velencei filmfesztiválon whiskyspohárral a kezében mesél a Mária Magdolnáig megtett útról. És arról, hogy ezúttal spirituális, politikai filmet készített-e, amolyan ellen-Passiót, s nem a dollármilliós kasszasikerre hajtott. Csütörtöktől a magyarországi mozikban is ellenőrizhetjük szavait.

Magyar Narancs: ötödik evangéliumról beszél. Netán a sajátjáról?

Abel Ferrara: A bűn és a hit civilizációjának gyermeke vagyok, amelyik égig érő katedrálisokat emelt, és a bűntudat óceánjával árasztja el a földet. Ez a film az én evangéliumom.

MN: Mária Magdolna alakján keresztül könnyebb Krisztusról szólni?

AF: Egyszerűen érdekelt az a mítosz, amelyet a személye köré szőtt az utókor. Na, nem a Da Vinci-kód-féle megközelítésről beszélek. Mária Magdolna apokrif evangéliumát filológusok és archeológusok kutatják, amióta Egyiptomban ráleltek a föld alatti tekercsekre. A 70-es években a feministák is a zászlajukra tűzték. Mindez hidegen hagyna, ha a tudomány és a történelemkutatás védőfala mögül manapság már nem gyilkolnának az eszmék nevében. Az én filmem a jelenről szól, a jelenre veti a laikus hívő, az önmagát forradalmárnak képzelő rendező, az életével meghasonlott televíziós tekintetét. Különböző utakon indulunk el valamiféle megvilágosodás felé, de hogy valaha is megérkezünk-e, az már kérdéses.

MN: Maga honnan indult és hová érkezett?

AF: Úton vagyok valami felé, amit nem ismerek, valahonnan, aminek az ismerete nem szolgált kielégítő válaszokkal.

MN: Aha... Ez így elég dodonai...

AF: Mit akar hallani?

MN: Például a személyes hitbéli késztetéseiről valamit...

AF: Katolikus családból származom. Nagy hatással volt rám az egyház gyerekkoromban. Ennek ellenére soha nem hittem a vallás mindenhatóságában, és mindabban a mázban, amit a klérus szőtt a Megváltó alakja köré. A tízparancsolat számos pontját megszegtem, és a gyakorlat próbájából tudom, hogy piszok nehéz tisztának maradni egy mocskos világban. Ám azzal, hogy a világot hibáztatom, nem jutok előre. Amióta filmeket rendezek, a bűn eredetével foglalkozom. Személyes elszámolásom van Istennel. Olykor megérintett a kegyelem állapota, ám ez soha nem tartott sokáig. Manapság valamiféle szintézis felé törekszem, ezért foglalkoztat behatóan az ember isteni és állati eredetének a kérdése.

MN: Filmje hangos vitákat gerjesztett. Egyes kritikusai szerint ellen-Passiónak szánta.

AF: Gibson filmjének hála, könynyebben találtam anyagi fedezetet az elkészítéséhez. Ám jóval korábban született meg bennem a film ötlete, mint ahogy a Passió kijött. Ráadásul egészen más filmes hivatkozási pontjaim voltak: Pasolini Máté evangéliuma, Scorsesétől a Krisztus utolsó megkísértése.

MN: Mégis, miért éppen most állt elő vele?

AF: Figyelje csak meg, minden kor akkor citálja elő a Bibliát, amikor komoly meghasonlást él át. A részemről ez belső érettség kérdése. Most tartok ott magammal, hogy isteni sugallatra nyitottan reflektáljak a kortársaim útkeresésére.

MN: Filmje minden szereplőjét a megtisztulás vágya hajtja: a Mária Magdolnát alakító színésznő zarándokútra indul Jeruzsálembe, a tv-riporter Istenhez fohászkodik beteg gyermeke életben maradásáért, egyedül a filmbeli rendező tűnik hajthatatlannak. Õ a maga alteregója?

AF: Ez a rendező egy forradalmi Krisztust visz a mozivászonra. Bármennyire megalomán is, ütközésre kényszerül a filmje ellen tüntető integralisták erőszakával. És ebben a jelenetben benne van korunk politikai hozzáállása is, amiben az egyház is vétkes. Hová vezet a vallási fanatizmus: háborúkhoz, merényletekhez. E tekintetben sem változott semmit az emberiség Krisztus óta. Az utolsó vacsora után harminc évvel lerombolták Jeruzsálemet. A mi korunknál maradva, 2001. szeptember 11. átrajzolta a világ történelmét. Félelemben, megfigyelések hálójában élünk. Máshogy nézünk egymásra. Ugyanez történt a filmkészítésben is. Manapság rendezősztárok diktálják a ritmust. Én megmaradtam kubricki rendezőnek, változatlanul hiszek az ő ledőlt piramis elméletében. A biztonság és a béke piramisa egy csapásra romba dől, ha legbelül nincsenek tartófalai.

MN: Ez a tartófal volna a hit?

AF: Nem tudom. Ha tudnám, nem filmeket rendeznék, hanem házakat építenék.

MN: Mégiscsak egyfajta lelki békét keres. Ezért költözött Rómába, a Vatikán közelébe?

AF: Õrült vállalkozás a terrorizmus első számú célpontjában, az örök városban. Mégis egyfajta biztonságban érzem magam a Trastevere negyedben, a hajdani Ratzinger bíboros közelségében, akit mellesleg nagy intellektusnak tartok. Volt vele nemrégiben egy beszélgetésem a filmemről, és nagyon nyitottnak, megértőnek mutatkozott.

MN: Elárulná, hogy miről beszélgettek?

AF: Többek között arról, hogy nagy hatással volt rám a Vatikán árnyékában írni a forgatókönyvet. Imádom New Yorkot, de számomra ez a város üressé és élhetetlenné vált a terrortámadások óta. Az emberek szemében megbúvó félelem helyett új inspiráló erőre leltem Rómában. A pápa megértette, hogy az igazságot keresem. A civilizáltnak mondott világ felépített magának egy társadalmat, amelyben minden ország minden állampolgára kizárólag a saját érdekeit tartja szem előtt. Kivétel nélkül mindenütt az erőszak vált a mindenhatóság fegyverévé. Egyszerűen képtelenség ott folytatni, ahol tartunk. Nincs, ami megállásra késztetné a saját mindenhatóságának tudatába szédült emberiséget. Kellenek a stoplámpák, a figyelmeztető jelek, különben végérvényesen átgázolunk egymáson. A világot elárasztó fájdalom és szenvedés láttán álljunk meg és nézzük meg, mit műveltünk. Nincs az a vak eszme, amiért érdemes kioltani egymás életét, elvenni mások szabadságát. Nekem rendezőként zsigeri szükségletem a kételkedés. Érdemes-e még filmeket készíteni, emberek tömegeihez szólni a mozgóképek nyelvén?

MN: Na, és érdemes?

AF: Kizárólag akkor, ha felszabadítjuk magunkat, ha készek vagyunk a számvetésre.

Mária Magdolna

Bibliai táj, bibliai hangulat: csuhák, katakomba és szent áhítat. Mielőtt minket is magával ragad: áthallás csak, az Ez az én vérem című nagyszabású botrányfilm részlete, melyet a neves színész-rendező épp Jeruzsálemben forgat. A stáb csomagol, a Mária Magdolnát játszó színésznő (Juliette Binoche) viszont marad - nincs mese, megtért.

A következő snitt volna a kontraszt: a bűnös nagyváros, New York City. A tévében vér, erőszak és véresen erőszakos vallási műsor - a kíméletlenül rámenős moderátor (Forest Whitaker) rögtön lecsap az új filmre, következő adásába meghívja a rendezőt (Matthew Modine - nem először ad alteregót Ferraránál), a színésznőt telefonon zaklatja.

A Da Vinci-kód elemeiből (az Ez az én vérem szerint is apostol volt Mária Magdolna), a Passió és a Krisztus utolsó megkísértése körüli botránykrónikákból összegyúrt film nem indul roszszul. A három főszereplő (színésznő, rendező, moderátor) ütköztetése hitvitát előlegez a tiszta forrásról meg az árucikké lett vallásról, az első fél óra után azonban letérünk az igaz útról, és a pokolra jutunk.

Persze tudvalevő, az út oda jó szándékkal van kikövezve. Didaktikus szólamok következnek, egy kínosan rosszízű parabola, gyenge színészvezetés és tartalmi hiányosságokat palástoló formai trükkök (film és tévéműsor a filmben).

A mélyrepülés a moderátor tanmeséjével kezdődik, oh, rá láthatóan nem gyakorol különösebb hatást, hogy műsorvezetőként hetente találkozik vallástörténészekkel, szerzetesekkel és bibliakutatókkal - mindenidős feleségét (Heather Graham) csalja, élő adásban támadja hátba a direktort, akinek előzőleg fűt-fát ígért, ha vállalja a szereplést.

De elnyeri méltó büntetését: asszonyka koraszül, gyermekével élet és halál között lebeg. A helyzethez bűnbánat illik: a kórházi kápolnában "Ne őket büntesd, büntess inkább engem!" felkiáltással buzgó hitgyakorlás folyik, Forest Whitaker pályafutása legkínosabb jelenetében megtér az Úrhoz.

A másik két főszereplőt, a színésznőt és a direktort útközben valahol elveszítjük - az előbbi valószínűleg leprásokat gyógyít a Szentföldön, az utóbbi - a film logikáját követve - csúnya, rossz fiú Hollywoodban vezekel.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Azért jó tudni, hogy olyan világban élünk, ahol a rend és az igazság uralkodik, és ahol a Jóisten, ha le is sújt a bűnösökre, végül mindenkinek megbocsát.

A Best Hollywood bemutatója

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.