tévésmaci

Kiskalapom zergetollas

  • tévésmaci
  • 2021. július 14.

Film

Sztupa és Troché kalandjai

Amikor Sztupa és Troché kinn ücsörögtek a tengerparton, esett az eső, nem durván, de kitartóan. Ott ültek talpig Friesennerzben, abban a sima sárgában (milyen furcsa: a frízek nercbundája az esőkabát), s bámulták a révbe igyekvő kisebb-nagyobb halászhajókat, bárkákat. Valahol az Északi-tengernél. Amikor Sztupa és Troché bámulták az Ómafa hajlékában kiakasztott festményt, ugyanarra gondoltak. Régi kép volt, nem lehetett túl értékes, tán csak valamennyire a kora miatt, afféle vásári mutatvány vagy egy ügyes és elszánt műkedvelő mázolmánya, valamiféle prehistorikus hiperrealizmustól űzött bolond rémképe: a vihar elől révbe menekülő halászhajók, tán a Földközi-tenger partjainál. Sztupa és Troché ugyanarra gondoltak Wangerooge szigetén, mint Ómafa… hogy is mondjuk csak, nappalijában. Jelesül arra, hogy azokon a hajókon emberek dolgoznak éppen. Szaladgálnak a fedélzeten, teszik a tőlük telhető módon a dolgukat. Az a dolguk, hogy ki-ki a maga minden esetben perdöntő részfeladatát elvégezve a hajó partot érjen. Kétségkívül szakértelmet igényel az ilyesmi, s esőben nyilván nehezebb is, mint amikor nem esik, bár az eső errefelé nem ritkaság. Különösebb képzelőerő ahhoz sem kellene, hogy Ómafa képén is esőt érzékeljen valaki, de annak nincs jelentősége, hogy Sztupa és Troché hol bámészkodtak előbb, tehát nem tudjuk és nem is számít, hogy a wangeroogei esőt képzelték-e a Baleárokra, vagy esett mindenütt. Futkosnak ezek az emberek azokon a hajókon, ez a dolguk. Felkelnek jó korán reggel, vagy amikor kell, lemennek a kikötőbe, kihajóznak, kivetik a hálójukat, s amikor kell, visszafordulnak, hogy másnap újra kezdjék; nekik ez a dolguk, vannak, léteznek ilyen emberek: egészen mások a mindennapjaik, mint nekünk, s mégis, tulajdonképpen ugyanolyanok, mint mi. Másmilyennek születni kell, én nem tudnék, csak hosszas tanulási folyamat után kikötni egy ilyen hajót, s köszönöm, most is tök ugyanolyan közel vagyok a természethez az esőben, hátam mögött a világítótoronnyal, mint ők odakint – gondolta Sztupa. Lehetnék ilyen is, gondolta Troché, de nem akarom megváltoztatni az életem, pedig biztos jó lehet esőben ügyesen kikötni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.