Film

Törtetők

  • - kg -
  • 2015. augusztus 3.

Film

Ha valaki nem tudná, de miért is ne tudnánk, 8 évad 96 epizódja után annyit még az alkalmi Törtetők-nézőnek is illik tudni, hogy Hollywoodban két dolog nem létezik: gyalogos a járdán és egyke sztár a vörös szőnyegen. Itt minden valamirevaló nagymenőnek komoly udvartartása van; sofőr, előkóstoló, kerítő, udvari bohóc és további, a jó közérzethez elengedhetetlen alakok tartoznak a holdudvarhoz, mely rendre a régi környék gyerekkori haverjaiból verbuválódik. Ez persze olyan, mintha azt magyaráznánk, hogy A hét mesterlövészben hét mesterlövész szerepel – ennyit azoknak, akik egyetlen részt sem láttak az Entourage című sorozatából, mely a 2000-es évek boldog hedonizmu­sában fogant, ami csak a 2010-es évek boldog hedonizmusához fogható. Ennyit a korszellemről. Jó látni, hogy a szereplők közül senki sem lett okosabb, szegényebb, szerényebb, heteróbb és önmagától kevésbé elteltebb, de továbbra is mindenkit elhomályosít Ari Gold, Hollywood leglüktetőbb halántékere, a dörzsölt háttérember, élő bizonyítéka az örökbecsű mondásnak, miszerint az Oscar-átadás a második legnagyobb zsidó ünnep a hanuka után. Aligha lesz hajdani rajongó, aki csalódottan távozna a filmről, mert az nem más, mint egy felduzzasztott extra epizód, köszönetnyilvánítás mindazoknak, akik gazdaggá tették az alkotókat. Itt már nem olyan menő vendégszerepelni, mint volt a sorozatban, de a magukat adó sztárok és üzletemberek száma így is jelentős. Ha pedig feltűnik Billy Bob Thornton pénzes texasi tulokként, az mindennél biztosabb jele annak, hogy a kisrealizmust máshol kell keresni.

Az InterCom bemutatója

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.