Tartalom

(2015-07-02)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Melegházasság és metafizika

Az írországi népszavazás valószínűleg nagyobb mértékben szólt a katolikus egyház vélt vagy valós bűneinek megbüntetéséről, sőt, az egyház elleni lázadásról, mint a népszavazás tulajdonképpeni tárgyáról.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kisebbik rossz felé

Ne haragudjon, de ön egyszerűen nincs abban az erkölcsi pozícióban, hogy vissza tudjam adni az ön által részemre korábban kölcsönadott összeget. Nem is az, hogy ön gazdag, és valójában nincs is rászorulva, hogy megadjam a tartozásom. De ön szántszándékkal, előre megfontoltan, arra számítva, hogy én a felvett pénzt visszafizetem, kérésemre pénzt kölcsönzött nekem, és ezzel nagyfokú alávalóságról tett bizonyságot. Ön egy minden hájjal megkent gazember, most ­viselje aljassága következményeit. Egyetlen esetben tudom fontolóra venni esedékes törlesztőrészletem kifizetését, szigorú morális alapállásom fenntartása mellett, ha ön azonnal átutal számomra egy kisebb összeget. Később megadom.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Meleg, szabad, egyenlő

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság a melegházasságról

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság Kennedy bíró vezette többsége szerint a meleg párok alapvető alkotmányos joga, hogy ugyanolyan feltételekkel köthessenek házasságot, mint heteroszexuális polgártársaik.

Belpol

Belpol

„Nincs semmilyen frusztrációm”

Deutsch Tamás EP-képviselő, a Paralimpiai Bizottság átmeneti elnöke

A Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökeként a botrányok során végig támogatta a lemondásra kényszerült, azóta állítólag kihallgatott Gömöri Zsoltot. Volt mit kérdeznünk tőle.

A Holokauszt Emlékközpont hányattatásai

Belpol

Mindenki bekebelezne valamit

A Holokauszt Emlékközpont közalapítványának kuratóriumi elnöke, Haraszti György a múlt héten bejelentette távozását. Megnéztük, mit hagy maga után négyéves, botrányokkal terhes működése után.

E-kártya e-közigazgatás nélkül

Belpol

Belelátnak a lapjainkba

Jövőre itthon is bevezetik az elektronikus azonosításra is alkalmas személyi igazolványt. Az Európai Unió számos országában könnyíti már ilyen e-kártya a hivatalos ügyek intézését – miközben személyes adataink elektronikus halmozásával könnyen visszaélhet az állam.

Külpol
Film

DVD

Film

Groovy Nights

Paul Thomas Anderson: Beépített hiba

Jó oka van annak, hogy a Pynchon-regények vászonra viteléért nem törte magát a mindig éhes és mindenevő filmipar.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kézben tartott jövő

Oktatási műsor az InfoRádióban

Ha van terület, ami kétségtelenül meghatározó hatással van az életünkre, mégis, a rádióban alig hallani róla, akkor valószínűleg az oktatásügy az.

Színház

Színház

Színház

A román, aki rákapott a hatalomra

Székely Csaba: Vitéz Mihály

Van valami izgalmas és üdítő az első percektől kezdve, amikor a színpadon ott lóg, mint egy Brecht-darabban, a helyszínfelírás, hogy „Havasalföld” és „Cra­iova” (vagy inkább Krajova?), s egy bizonyos Mihály bán, a macsó „román” pedig ízléstelen hálós trikóban és valódi pocakkal uralja a színpadot.

Zene

Opera

Zene

Norvég alap

Wagner: A bolygó hollandi

A bolygó hollandi megérkezett a Budapesti Wagner-napok programjára, Kovalik Balázs elért pályafutása első Wagner-produkciójáig, a hazai közönség pedig öt év elteltével újra színről színre láthatott egy új Kovalik-rendezést – az immár hagyományos pesti Wagner-ünnep idei bemutatója a találkozások jegyében állt.

Interjú

Zene

„Páratlanul gazdag, burjánzó, komplex”

Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vezetője a barokk opera géniuszairól

Akik látták tavaly decemberben, aligha felejtik egyhamar Rameau Platée-jának koncertszerű előadását. Vashegyi, a Purcell és az Orfeo az ősztől Mondonville-lel, Purcell-lel és Monteverdivel folytatják. De ki az a Mondonville, miért bonyolultabb Rameau, mint Mozart, és miért jó a barokk opera?

Lemez

Zene

Tökéletes katona

Muse: Drones

Van valami bája annak, amikor egy Muse típusú zenekar azzal jön, hogy az új lemezén visszavesz a bombasztikából és visszatér a korai albumok klasszikus rockzenekari hangzásához.

Zene

Dee Dee Bridgewater: „Újfajta büszkeség”

Nemrég a VeszprémFestet is érintette Kanadától Ausztráliáig ívelő turnéján a 18 tagú New Orleans Jazz Orchestrával (NOJO), amelyet Irvin Mayfield trombitás vezet. Az egyik legmenőbb dzsesszénekesnő főleg a dzsessz nagyjait megidéző konceptlemezeivel lett híres és zsebelt be rengeteg elismerést, köztük három Grammyt.

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Arctalan hatalom

Bíró Eszter: Policy

A fiatalság (mint szokták volt mondani) nem erény, hanem állapot; de a tehetség kortól független.

Tudomány

Tudomány

Aki halt, aki nem

A nyár slágertémája lett az utóbbi évtizedekben felgyorsult kihalás. A helyzet súlyos, de globális méretekben talán nem reménytelen.

Lokál

Lokál

„Világvárost túlhaladott” - Villamosok a Rákóczi úton

Május elsején jelentette be Tarlós István, hogy megint lesz villamos a Rákóczi úton, ha minden a tervek szerint halad, megszüntetésének 47. évfordulóján át is adhatják. Ennek apropóján érdemes felidézni az 1972 előtti időket, amikor nemcsak a Rákóczi utat, de a Thököly utat, a Kossuth Lajos utcát és az Erzsébet hidat is sínek borították.

Gasztro
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Kétarcú Albion

Jonathan Strange & Mr. Norrell

A BBC hétrészes minisorozatban adaptálta Susanna Clarke nagy sikerű fantasyregényét, a Jonathan Strange & Mr. Norrellt.

Ételhordó