Inspiráló, jó hír, hogy a Balaton-felvidéken számos elkötelezett termelő kísérletezik különböző fajtájú mandulák termelésével (és részben feldolgozásával). A környéken mindig is volt hagyománya a mandulatermesztésnek, nagyobb lendületet azonban az elmúlt húsz évben vett. A Balaton-felvidéki mandulásoknak ráadásul még 22 tagból álló egyesületük is van a kölcsönös segítés és összefogás jegyében, ritkaság manapság. A legrégebbi mandulásokat két évtizede telepítették, ezek kizárólag magyar, ún. tétényi fajtákból állnak, ma már azonban az időjárási viszontagságok miatt más, például marokkói vagy spanyol fajtákkal is kénytelenek próbálkozni. Jellemzően helyben, vagy a helyi piacokon árusítanak a Balaton-felvidéki termelők, úgyhogy érdemes figyelni, kérdezni, hogy hozzájussunk. A mandula az egyik legegészségesebb csonthéjas, igazi szuper élelmiszer, mondhatni szívgyógyszer és bőrápoló egyben, kívül-belül hat. Energiatartalma magas, azonban csupa jó zsírok, antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok jutnak vele a szervezetünkbe. Bár a pucolása igen munkaigényes (a belső, barna héját úgy tudjuk eltávolítani, ha a mandulaszemeket forró vízbe dobjuk, majd egyenként kinyomjuk a héjból), érdemes héjastul venni, mert jobban eláll. Nagyobb mennyiségben hűtőben a legcélszerűbb tárolni. Az alábbi süteményben kiemelkedő szerepet kap, a mandula adja ugyanis a ropogósságot és a sós kontrasztot is, amitől igazán érdekes a végeredmény.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!