Egyre többféle, számunkra különlegesnek tűnő, más országok gasztronómiájában azonban kedvelt zöldhöz jutunk hozzá a piacokon. Ezek jelentős része itthon is könnyen megterem, inkább elenyésző ismertségüknek köszönhető, hogy nem használjuk a hétköznapi étkezésünkben. Ezek egyike a szuperegészséges vízitorma.
Gyógynövényként már az ókorban is nagyra értékelték. Főleg források, patakok, folyók mentén fordul elő, botanikai neve a latin nasus tortus („elgyötört orr”) kifejezésből származik, és a növény csípős illatára utal. A rómaiak szerint fokozza a vágyat, a görögök szerelmi bájitalokhoz adták a magját. A vízitorma már a 16. században is igazi gyógyító növénynek számított, stimuláló, gyomorerősítő, vértisztító hatása miatt kedvelték, később az újkori orvoslás is igazolta ezeket. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. Ha bio- vagy termelői piacokon (vagy Csabánál a Lehelen, a 32-es standon) találkoznak vele, feltétlenül vigyenek haza egy marékkal kóstolóba. Csípős, mustáros íze miatt pompás túrókba, körözöttbe keverve, de ha egy szelet vajas kenyérre vagy újkrumplira (krumplipürére, krumplisalátára, főzelékre) szórjuk, úgy is kiadja magát. Nagyszerűen passzol ázsiai, wokos ételekhez is, szójás-sós-csípős-édes ízekhez is, például az alábbi spárgás csirkéhez.
Szójaszószos, spárgás csirke vízitormával és jázminrizzsel
Hozzávalók (2-4 adag)
70 dkg csirkemellfilé, felkockázva
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)
2 evőkanál csiliolaj
1 púpos teáskanál szecsuani bors
5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra
aprítva
1 evőkanál barna cukor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kínai fekete ecet (vagy balzsamecet)
50 dkg zöldspárga, megpucolva, kb. 5 cm-es
darabokra vágva
Tetejére: egy-egy marék vízitorma
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissen tartó fóliával, és fél órára hűtőbe tesszük. Egy wokot vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a csiliolajat. (Ha nincs csiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított csilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk.) A forró csiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot, és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért és a zöldspárgát. Lefedjük, és kb. 5 percig főzzük, amíg a spárga kissé átgőzölődik, de még ropogós marad. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, a szójaszószt és az ecetet. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor a tetejére egy nagy marék vízitormát szórunk. Natúr jázminrizs illik hozzá.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com