chili&vanília

Az elgyötört orr

Gasztro

Egyre többféle, számunkra különlegesnek tűnő, más országok gasztronómiájában azonban kedvelt zöldhöz jutunk hozzá a piacokon. Ezek jelentős része itthon is könnyen megterem, inkább elenyésző ismertségüknek köszönhető, hogy nem használjuk a hétköznapi étkezésünkben. Ezek egyike a szuperegészséges vízitorma.

Gyógynövényként már az ókorban is nagyra értékelték. Főleg források, patakok, folyók mentén fordul elő, botanikai neve a latin nasus tortus („elgyötört orr”) kifejezésből származik, és a növény csípős illatára utal. A rómaiak szerint fokozza a vágyat, a görögök szerelmi bájitalokhoz adták a magját. A vízitorma már a 16. században is igazi gyógyító növénynek számított, stimuláló, gyomorerősítő, vértisztító hatása miatt kedvelték, később az újkori orvoslás is igazolta ezeket. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. Ha bio- vagy termelői piacokon (vagy Csabánál a Lehelen, a 32-es standon) találkoznak vele, feltétlenül vigyenek haza egy marékkal kóstolóba. Csípős, mustáros íze miatt pompás túrókba, körözöttbe keverve, de ha egy szelet vajas kenyérre vagy újkrumplira (krumplipürére, krumplisalátára, főzelékre) szórjuk, úgy is kiadja magát. Nagyszerűen passzol ázsiai, wokos ételekhez is, szójás-sós-csípős-édes ízekhez is, például az alábbi spárgás csirkéhez.

 

Szójaszószos, spárgás csirke vízitormával és jázminrizzsel

Hozzávalók (2-4 adag)

 

70 dkg csirkemellfilé, felkockázva

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)

2 evőkanál csiliolaj

1 púpos teáskanál szecsuani bors

5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra

aprítva

1 evőkanál barna cukor

3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kínai fekete ecet (vagy balzsamecet)

50 dkg zöldspárga, megpucolva, kb. 5 cm-es

darabokra vágva

Tetejére: egy-egy marék vízitorma

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissen tartó fóliával, és fél órára hűtőbe tesszük. Egy wokot vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a csiliolajat. (Ha nincs csiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított csilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk.) A forró csiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot, és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért és a zöldspárgát. Lefedjük, és kb. 5 percig főzzük, amíg a spárga kissé átgőzölődik, de még ropogós marad. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, a szójaszószt és az ecetet. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor a tetejére egy nagy marék vízitormát szórunk. Natúr jázminrizs illik hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.