chili&vanília

Az elgyötört orr

Gasztro

Egyre többféle, számunkra különlegesnek tűnő, más országok gasztronómiájában azonban kedvelt zöldhöz jutunk hozzá a piacokon. Ezek jelentős része itthon is könnyen megterem, inkább elenyésző ismertségüknek köszönhető, hogy nem használjuk a hétköznapi étkezésünkben. Ezek egyike a szuperegészséges vízitorma.

Gyógynövényként már az ókorban is nagyra értékelték. Főleg források, patakok, folyók mentén fordul elő, botanikai neve a latin nasus tortus („elgyötört orr”) kifejezésből származik, és a növény csípős illatára utal. A rómaiak szerint fokozza a vágyat, a görögök szerelmi bájitalokhoz adták a magját. A vízitorma már a 16. században is igazi gyógyító növénynek számított, stimuláló, gyomorerősítő, vértisztító hatása miatt kedvelték, később az újkori orvoslás is igazolta ezeket. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. Ha bio- vagy termelői piacokon (vagy Csabánál a Lehelen, a 32-es standon) találkoznak vele, feltétlenül vigyenek haza egy marékkal kóstolóba. Csípős, mustáros íze miatt pompás túrókba, körözöttbe keverve, de ha egy szelet vajas kenyérre vagy újkrumplira (krumplipürére, krumplisalátára, főzelékre) szórjuk, úgy is kiadja magát. Nagyszerűen passzol ázsiai, wokos ételekhez is, szójás-sós-csípős-édes ízekhez is, például az alábbi spárgás csirkéhez.

 

Szójaszószos, spárgás csirke vízitormával és jázminrizzsel

Hozzávalók (2-4 adag)

 

70 dkg csirkemellfilé, felkockázva

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)

2 evőkanál csiliolaj

1 púpos teáskanál szecsuani bors

5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra

aprítva

1 evőkanál barna cukor

3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kínai fekete ecet (vagy balzsamecet)

50 dkg zöldspárga, megpucolva, kb. 5 cm-es

darabokra vágva

Tetejére: egy-egy marék vízitorma

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissen tartó fóliával, és fél órára hűtőbe tesszük. Egy wokot vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a csiliolajat. (Ha nincs csiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított csilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk.) A forró csiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot, és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért és a zöldspárgát. Lefedjük, és kb. 5 percig főzzük, amíg a spárga kissé átgőzölődik, de még ropogós marad. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, a szójaszószt és az ecetet. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor a tetejére egy nagy marék vízitormát szórunk. Natúr jázminrizs illik hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.

A botrány határán

A Nádas-életműsorozat leg­újabb kötetét a színházi világnap alkalmából mutatták be az Örkény Színházban. Hogy hazai színházi életünk hogyan viszonyul ezekhez a magyar drámahagyományból kilógó művekhez, arra éppen egy Örkény-dráma, a Kulcskeresők címével válaszolhatunk.