chili&vanília

Az ősz első birsalmája

Gasztro

Minden évben elérkezik a piacon az az októberi szombat, amikor találkát ad egymásnak az ősz és a nyár. Még ott virítanak az utolsó paradicsomok, több standnál árválkodnak a rekesznyi zöld paradicsomok (savanyúságnak pedig milyen jó!), még szép a szilva, a szőlő, most a legjobb a körte és az alma, szaporodnak a gombák, és már megjelent az első sütőtök is. Most érkezik meg a birsalma is, az ősz legérzékibb, legillatosabb gyümölcse. Ez még nem a nagy birsalmaőrület, csak a finom ráhangolódás. A borús napok várva várt kedvence, a birsalmás libaleves még odébb van (majd Márton-napra), befőttet, chutney-t, sajtot az első példányokból még nem készít az ember, most még élvezi a gyümölcsöt magát a majd’ egyéves szünet után. Az alábbi, lassú elkészítési módot ajánlom a birs ünneplésére. Leglenyűgözőbb tulajdonsága kerül ugyanis így elő: lassú, hosszú főzési idő alatt semleges sárgából lélegzetelállító, mély bíborvörös színre vált (feltéve, hogy cukrot és citromot adunk hozzá).

 

Lassan sült, fűszeres birsalma

Hozzávalók (4–8 adag)

 

 

3 dl víz

20 dkg cukor

½ citrom leve

2 szegfűszeg

1 rúd fahéj

4 szem bors

4 szép, ép, nagyjából egyforma méretű

és formájú birsalma

Tálaláshoz:

mézzel és vaníliával kikevert mascarpone, pirított szezámmag és török mogyoró

 

A sütőt előmelegítjük 110 fokra. Egy kis lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel. Akkor jó, amikor a cukor teljesen felolvadt. A fűszeres cukorszirupot (a fűszerekkel együtt) átöntjük egy akkora hőálló tálba vagy tepsibe, amelyben kényelmesen elfér majd a nyolc fél birsalma. A célra a legtökéletesebb egy fedős öntöttvas edény, de jénait, tepsit vagy kerámiatálat is használhatunk (minél vastagabb falú, annál jobb). A birsalmákat zöldséghámozó segítségével meghámozzuk és félbevágjuk. A csumáját nem kell eltávolítani (ilyenkor, nyersen nagyon kemény). Vágott felületével lefelé a cukorszirupba helyezzük, köré szórjuk a héját (a pektintartalma miatt hasznos), lefedjük az edényt (fedővel vagy szorosan alufóliával), és a 110 fokos sütőbe tesszük 6–7 órára vagy egész éjszakára. A lassú sütés során, valamint a citrom és a cukor hatására a birsalma reggelre mély bíborvörös színűre vált, és nemcsak gyönyörűre, hanem zamatosra, parfümösre-ízesre sül. Langyosan tálaljuk, kikevert mascarponéval (vagy tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, mézes joghurttal) és pirított magokkal. Előre is el lehet készíteni, a hűtőben napokig eláll. Nem csak desszertként állja meg a helyét, nagyon finom sültek (kacsa, liba, malac), vadhúsok, libamáj, pástétomok mellé is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.