chili&vanília

Az ősz első birsalmája

Gasztro

Minden évben elérkezik a piacon az az októberi szombat, amikor találkát ad egymásnak az ősz és a nyár. Még ott virítanak az utolsó paradicsomok, több standnál árválkodnak a rekesznyi zöld paradicsomok (savanyúságnak pedig milyen jó!), még szép a szilva, a szőlő, most a legjobb a körte és az alma, szaporodnak a gombák, és már megjelent az első sütőtök is. Most érkezik meg a birsalma is, az ősz legérzékibb, legillatosabb gyümölcse. Ez még nem a nagy birsalmaőrület, csak a finom ráhangolódás. A borús napok várva várt kedvence, a birsalmás libaleves még odébb van (majd Márton-napra), befőttet, chutney-t, sajtot az első példányokból még nem készít az ember, most még élvezi a gyümölcsöt magát a majd’ egyéves szünet után. Az alábbi, lassú elkészítési módot ajánlom a birs ünneplésére. Leglenyűgözőbb tulajdonsága kerül ugyanis így elő: lassú, hosszú főzési idő alatt semleges sárgából lélegzetelállító, mély bíborvörös színre vált (feltéve, hogy cukrot és citromot adunk hozzá).

 

Lassan sült, fűszeres birsalma

Hozzávalók (4–8 adag)

 

 

3 dl víz

20 dkg cukor

½ citrom leve

2 szegfűszeg

1 rúd fahéj

4 szem bors

4 szép, ép, nagyjából egyforma méretű

és formájú birsalma

Tálaláshoz:

mézzel és vaníliával kikevert mascarpone, pirított szezámmag és török mogyoró

 

A sütőt előmelegítjük 110 fokra. Egy kis lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel. Akkor jó, amikor a cukor teljesen felolvadt. A fűszeres cukorszirupot (a fűszerekkel együtt) átöntjük egy akkora hőálló tálba vagy tepsibe, amelyben kényelmesen elfér majd a nyolc fél birsalma. A célra a legtökéletesebb egy fedős öntöttvas edény, de jénait, tepsit vagy kerámiatálat is használhatunk (minél vastagabb falú, annál jobb). A birsalmákat zöldséghámozó segítségével meghámozzuk és félbevágjuk. A csumáját nem kell eltávolítani (ilyenkor, nyersen nagyon kemény). Vágott felületével lefelé a cukorszirupba helyezzük, köré szórjuk a héját (a pektintartalma miatt hasznos), lefedjük az edényt (fedővel vagy szorosan alufóliával), és a 110 fokos sütőbe tesszük 6–7 órára vagy egész éjszakára. A lassú sütés során, valamint a citrom és a cukor hatására a birsalma reggelre mély bíborvörös színűre vált, és nemcsak gyönyörűre, hanem zamatosra, parfümösre-ízesre sül. Langyosan tálaljuk, kikevert mascarponéval (vagy tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, mézes joghurttal) és pirított magokkal. Előre is el lehet készíteni, a hűtőben napokig eláll. Nem csak desszertként állja meg a helyét, nagyon finom sültek (kacsa, liba, malac), vadhúsok, libamáj, pástétomok mellé is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.