Tartalom

MaNcs 29. évf. 41. sz. (2017-10-12)

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Fogd a pénzt és költsd!

Miért nem fizetnek kamatot a bankok?

Szokatlan tendencia ütötte fel a fejét a fejlett világban: mind nagyobb körben válnak jellemzővé a negatív kamatok és hozamok, vagyis a megtakarító fizet azért, hogy kölcsönadhatja a pénzét. A bankbetétekre a legtöbb országban (nálunk is) a lakosságnak csak azért nem kell fizetnie, mert törvény írja elő, hogy számukra nem állapítható meg negatív kamat.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Halandzsabirodalom

„Egyszerre megszólal az én új ismerősöm. – Bocsánatot kérek – mondja szerényen –, önnek is ide a pincérhez kiszera méra nin, hozzám? – Pardon – mondom, és közelebb hajolok –, nem értem. Udvariasan megismétli: – Azt kérdezem, hogy a pincér önnek is kiszera méra, és mindig. Elpirulok egy keveset. Ejnye, mi van az én fülemmel, hogy nem hallom, mit mond ez az ember. Pedig nyilván egész értelmesen beszél.”

A szerk.

A szerk.

Elszakadás

Az október 1-jén megtartott katalóniai népszavazást egyáltalán népszavazásnak nevezni már egyfajta politikai állásfoglalást tartalmaz, még akkor is, ha a szó használói nem is okvetlenül vannak ezzel tisztában. A népszavazás mögé ugyanis valamiféle legalitást képzelünk el, vagyis azt, hogy a kezdeményezők és a népszavazók is a vonatkozó, hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, a nép rendezett körülmények között adja le szavazatát, melyeket ugyancsak rendezett körülmények között gyűjtenek össze és számolnak meg.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

A mennyei távlat

Giorgio Pressburger (1937–2017)

Az itt következő szöveget 2002-ben, tizenöt éve, egy emlékkönyvbe írtam. Az emlékkönyv a budapesti barátok és hívek búcsú­ajándéka volt, egyetlen példány, csak neki. Búcsúztattuk, mert menni készült, már megint, bár most nem árkon-bokron át, mint ’56 telén, tizenkilenc évesen, hanem urasan: autón, vonaton, ahogy békeidőben szokás, akkor épp a Budapesti Olasz Kultúrintézet leköszönő igazgatójaként. El, vagyis haza. Hazulról haza, van ilyen.

Külpol

A Vörös Hadsereg Frakció emlékezete

Külpol

„Természetesen lőni is lehet”

A liberális demokrácia terroristamerényletek kíséretében indult virágzásnak az NSZK-ban: negyven évvel ezelőtt, 1977 októberében zárult le a Rote Armee Fraktion, a RAF történetének első fejezete.

Belpol

Az 1947-es választás és tanulságai

Belpol

Áthallások

Hetven évvel ezelőtt gyorsult fel a második világháború utáni rövid életű magyar demokrácia felszámolása. Egy manipulált választást követően adminisztratív úton vertek szét egy ellenzéki pártot.

Lehet népszavazás a római-parti védműről

Belpol

Gátfutás

Tarlós István szívügye, a római-parti mobilgát sorsa már azelőtt bizonytalanná vált, hogy a Kúria zöld jelzést adott a nyomvonalról szóló fővárosi döntés visszavonására irányuló népszavazási kezdeményezésnek.

Kastélymentesítés uniós forrásból

Belpol

Lábujjhegyen

Többszörösen is jól járhatnak a NER-ragadozók egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a kormány kiürítse a kastélyokban és műemlék jellegű épületekben működő szociális intézményeket. Onnan pedig már csak egy lépés a privatizáció.

Színház

Színház

Színház

Akik csinálják, akik vásárolják

Lucy Kirkwood: Munkavégzés során nem biztonságos

Ha olyan színházkultúrában élnénk, amelyet nem a rendezők uralnak, hanem a drámaírók, és egymást érnék a kortárs darabok bemutatói a legkülönbözőbb témában, egy ilyen darab érdekesnek hatna vagy jobban „elmenne”.

Zene

Opera

Zene

Keserédes Georgia

Vajda Gergely: Georgia Bottoms

A tisztességtudó utcalány, Lendvay Kamilló 1978-as operája volt eddig az egyetlen olyan, magyar komponista által szerzett mű, amely az Egyesült Államok déli fertályán játszódik.

Interjú

Zene

„Szeptember 11-et nem lehet megzenésíteni”

Vajda Gergely karmester, zeneszerző

A Zeneakadémián a napokban mutatták be Mark Childress Georgia Bottoms című regényéből írt vígoperáját a saját vezényletével. A tragikomédiában a faji előítéletek és a női sors érdekelte. De beszélgettünk Trumpról, magyar politikáról, fegyverviselésről, és arról is, miért a karmesterszakmában a legkönnyebb kamuzni.

Interjú

Zene

„Minden hang lehet filmzene”

Ennio Morricone

Egyszerre szemérmes és dühös természetű a filmzene világ­sztárja. Manapság leginkább két dolog bosszantja: a menekültekkel szembeni intolerancia és a világ szellemi elbutulása. Bánja, hogy nem dolgozhatott Stanley Kubrickkal, Giuseppe Tornatorét a fogadott fiának tekinti, Tarantinót az Aljas nyolcas óta zárta a szívébe.

Film

Film

Film

Végtelenül

Michael Haneke: Happy end

Talán az még nem minősül spoilernek, ha tisztázzuk: a címbe foglalt jelenségről az derül ki, hogy nincs. Hogy csak jól jövedelmező hazugság.

Könyv

HEGYMENET - Lapszemle 1889-ből

Könyv

„A turistaság jegyében”

128 évvel ezelőtt jelent meg az első magyar természetjáró folyóirat, a Turisták Lapja, és rövid idő alatt a legfontosabb és legbefolyásosabb fóruma lett a kirándulóknak.

Kazuo Ishiguro élete és műve

Könyv

Brit klasszikus japán névvel

Japán nevű, japán származású, sok tekintetben a távol-keleti országhoz kötődő, mégis ízig-vérig brit írónak ítélték oda az idén az irodalmi Nobel-díjat.

Interaktív
Lokál

HEGYMENET - Barangolás a Zemplénben

Lokál

Gyalog érdemes

Magyarország legészakibb tája csupa ellentmondás: pazar lehetőségek és szívszorító állapotok. Olykor nagyképűnek tűnik, olykor reménytelennek. De a leggyakrabban: káprázatos.

HEGYMENET - Kirándulás Cinkotán

Lokál

Szép enyészet

Fővárosi kirándulás alatt általában a Budai-hegyekben tett sétát, netán kamaraerdei kiruccanást értünk, pedig Pest határában is akad látnivaló. Irány Cinkota!

Tudomány

HEGYMENET - Őshonos erdei állatok

Tudomány

Ilyen az aprónép

Az erdőt, mezőt járó turista a vadon élő állatok közül leginkább jól felismerhető emlősöket, madarakat szeretne látni, azonban nagy ívben kerülné a rá táplálékforrásként tekintő szúnyogokat és kullancsokat, illetve a legyeket és darazsakat. De ha a fentieket kivesszük a pakliból, még úgy is számos állatfaj rejtőzik a természetben. Némelyikük kifejezetten kerüli az embert, és erre meg is van minden oka. Ám nélkülük nem volna olyan az erdő, amilyen.

Sport

HEGYMENET - Teljesítménytúrák Magyarországon

Sport

Beszívni a természetet

Egyre többen indulnak hétvégenként teljesítménytúrázni. Megkönnyíti a dolgukat, hogy ma már több száz ilyen lehetőség közül lehet választani.

Oltalom SE – nem csak hátrányos helyzetűeknek

Sport

Védekező futball

Van egy csapat, ahol nem az számít, ki rúgja a legtöbb gólt, ahol nem lehet káromkodni, ahol együtt rúgja a bőrt cigány, menekült, hajléktalan vagy jómódú fiatal. Az Oltalom Sportegyesületben a fair playről és egymás elfogadásáról szól minden.

Gasztro
Riport

Mit érdemelnek az állatok, és mit az állatkínzók?

Riport

Állatkínzás Magyarországon: Ember alatti állapotok

Húsba vágó lánc, éheztetés, verés: mindennaposak az állatkínzásos botrányok, a jogi háttér hiányos, a hatóságok felkészületlenek. Egyes állatmentő csoportokat csak egy hajszál választ el az önbíráskodástól, netes fórumaikon lincshangulat uralkodik. Mit akarnak az állatok, és mit érdemelnek az állatkínzók?