chili&vanília

Érik a meggy

Gasztro

Húsgombóc tárkonyos meggymártással

Az elsők között érő meggyek közül a legfinomabb fajta az úgynevezett érdi, bőtermő, ennek sötétpiros, középkemény, lédús, édes-savanykás gyümölcse a legalkalmasabb például meggybefőtt készítésére is. Manapság a házi befőttek műfaja is felértékelődik, így érdemes megjegyezni a klasszikus, falusi befőzési módszert: a magozatlan, átmosott, átválogatott meggyszemeket sterilizált befőttesüvegbe tesszük, majd felöntjük annyi hideg sziruppal, hogy teljesen ellepje. A szirup aránya: egy liter vízben elkeverünk 60 deka kristálycukrot, amíg teljesen feloldódik. A felöntött üvegeket lezárjuk, majd kétharmadáig érő, gyöngyöző vízben kb. 30 percig kifőzzük, dunsztoljuk. A befőzés után jöhet a házi meggylikőr, a rumos meggy, a meggyes-rózsás fűszerecet, a hagyományos meggyszósz (tejfölös habarással, főtt marha mellé), a karamellizált meggyszósz (vaníliafagylaltra, tejberizsre), a meggyes pite, a kalandvágyóknak meg a húsos, meggyes fogások sora, például az alábbi, meggyszószos húsgombóc. Vigyázat, a mi ízlelőbimbóink által megszokott, tejfölös, édeskés meggymártástól némileg eltér, a fanyar gyümölcsösség azonban marad. Ennek az ételnek az eredeti változata Aleppóból származik, kebab karaz néven ismert, több fűszerrel és a szószt pikánsra ízesítő gránátalmasziruppal készül, az alább ajánlottban viszont a tárkony adja a különleges fűszerességet. Mezei, piacos alapanyagokból is remek a végeredmény, két elemmel viszont még egy szintet ugrik: ha a húsgombóc bárányhúsból készül (török szupermarketekben kapható), és ha a tárkonyecet házi.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.