chili&vanília

Birjáni

Gasztro

Ünnepi bárány birjáni – rétegezett rizses egytálétel

A rizs a legrégebben termelt gabona, amelyet globálisan mintegy 12 millió hektáron termelnek, és a fogyasztása évről évre növekszik. A rizs adja a világ összes gabonatermésének majd’ egyharmadát, másfél milliárd embernek alapélelmiszere. Felhasználásának számtalan módja akad a magyar konyhában is, a nemzetközi gasztronómiában meg aztán végeláthatatlan az ikonikus, rizses ételek sora.

Paella (spanyol, nem kell bemutatni), plov (közép-ázsiai, üzbég) bárány- vagy ürühúsból, zöldségekkel (gyakran speciális edényben) főzött húsos rizs, pulao (ugyanez Indiában, többnyire zöldségfókusszal), birjáni (a legjobb indiai bárányos rizses hús), nasi goreng (indonéz pirított rizs tojással), jambalaya (New Or­leans-ban és a déli államokban népszerű rizses egytálétel garnélával, kolbásszal, fűszerekkel), tahdig (a perzsa rizsfőzés művészete, aranyszínű, ropogós réteggel), kushari (egyiptomi utcai étel rizzsel, lencsével), bibimbap (az egyik leghíresebb koreai fogás, sok színnel, sok zöldséggel, sercegő edényben) – minden nemzetnek megvan a maga rizses étele. A birjánit indiai ételként tartjuk számon, pedig eredetileg a perzsa konyhából érkezett, a neve is a perzsa „birian” (főzés előtt pirítani) és „birinj” (rizs) szavakból ered. Ahány vidék és ahány család, annyi recept és elkészítési mód. Hagyományosan lassan, faszénen készült, az edényt pedig szorosan lefedték egy tésztaréteggel, így a rizs a fűszeres gőzben párolódott meg. Ezt nyugodtan elhagyhatjuk, úgyis pazar lesz. Akár húsvétkor.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.