chili&vanília

Fánkszezon

Gasztro

Erdélyi tejfölös fánk – Kövi Pál nyomán

Itt a farsang, áll a bál, dübörög a fánkszezon. Amilyen egyszerű a fánk elkészítése, olyan nagy odafigyelést igényel, hogy valóban tökéletes legyen. A tésztája akkor jó, ha levegős, hólyagos, könnyű, a legnagyobb titka pedig mindössze annyiból áll, hogy a sütés után azonnal, frissen kell fogyasztani. Sütőben sült fánk is létezik, azonban sajnos soha nem lesz még hasonló sem, mint egy hagyományosan, bő zsiradékban kisütött. Ha valakinek van kedve fánkkísérletekhez, bőven tud a világból ihletet meríteni, hiszen szinte minden nemzetnek akad valamilyen fánkfélesége. Sőt a magyar konyhában is bőven van válogatni való, a klasszikus, szalagos fánktól a csavart csörögén át a szuperegyszerű, szaggatott túrófánkokig.

Fánk sütésénél kulcsfontosságú az olaj hőmérséklete. Ha túl forró, akkor csak kívül sül meg, belül nyers marad a tészta. Ha nem elég meleg, akkor pedig túl sok olajat szív fel. Kb. 170 fok az ideális. Ha nincs ételhőmérőnk, a legjobb, ha egy csipet tészta bedobásával győződünk meg arról, elérte-e a kívánt hőfokot a zsiradék. Ha apró buborékokat vet és felveti a tésztát a felszínre, kezdhetjük a sütést. Az olaj (vagy zsír) annyi legyen, hogy a fánk ne érjen le az edény aljára. Az ízesítéssel is lehet kísérletezni, tölthetjük, márthatjuk, szórhatjuk. Töltött fánkot legkönnyebben habzsák segítségével tudunk készíteni.

A fánk aljában egy kis rést vágunk, azon keresztül töltjük meg krémmel vagy lekvárral. Különleges fánkokat tudunk kreálni, ha házi, ízesített porcukrokkal szórjuk meg. A porcukrot összekeverhetjük például kávédarálóban megőrölt, szárított narancshéjjal, készen kapható, pink málnaporral vagy akár finomra porított kávéval. Az alábbi fánk Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetéből származik, tésztáját tejföl gazdagítja, állaga mégis légies, habkönnyű. Az eredeti recept rögtön dupla mennyiségre szól, azaz 30 darab fánkra – soknak tűnhet, de annyira finom, hogy annyi is elfogy azon nyomban. Közvetlenül sütés után kell fogyasztani!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.