chili&vanília

Fánkszezon

Gasztro

Erdélyi tejfölös fánk – Kövi Pál nyomán

Itt a farsang, áll a bál, dübörög a fánkszezon. Amilyen egyszerű a fánk elkészítése, olyan nagy odafigyelést igényel, hogy valóban tökéletes legyen. A tésztája akkor jó, ha levegős, hólyagos, könnyű, a legnagyobb titka pedig mindössze annyiból áll, hogy a sütés után azonnal, frissen kell fogyasztani. Sütőben sült fánk is létezik, azonban sajnos soha nem lesz még hasonló sem, mint egy hagyományosan, bő zsiradékban kisütött. Ha valakinek van kedve fánkkísérletekhez, bőven tud a világból ihletet meríteni, hiszen szinte minden nemzetnek akad valamilyen fánkfélesége. Sőt a magyar konyhában is bőven van válogatni való, a klasszikus, szalagos fánktól a csavart csörögén át a szuperegyszerű, szaggatott túrófánkokig.

Fánk sütésénél kulcsfontosságú az olaj hőmérséklete. Ha túl forró, akkor csak kívül sül meg, belül nyers marad a tészta. Ha nem elég meleg, akkor pedig túl sok olajat szív fel. Kb. 170 fok az ideális. Ha nincs ételhőmérőnk, a legjobb, ha egy csipet tészta bedobásával győződünk meg arról, elérte-e a kívánt hőfokot a zsiradék. Ha apró buborékokat vet és felveti a tésztát a felszínre, kezdhetjük a sütést. Az olaj (vagy zsír) annyi legyen, hogy a fánk ne érjen le az edény aljára. Az ízesítéssel is lehet kísérletezni, tölthetjük, márthatjuk, szórhatjuk. Töltött fánkot legkönnyebben habzsák segítségével tudunk készíteni.

A fánk aljában egy kis rést vágunk, azon keresztül töltjük meg krémmel vagy lekvárral. Különleges fánkokat tudunk kreálni, ha házi, ízesített porcukrokkal szórjuk meg. A porcukrot összekeverhetjük például kávédarálóban megőrölt, szárított narancshéjjal, készen kapható, pink málnaporral vagy akár finomra porított kávéval. Az alábbi fánk Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetéből származik, tésztáját tejföl gazdagítja, állaga mégis légies, habkönnyű. Az eredeti recept rögtön dupla mennyiségre szól, azaz 30 darab fánkra – soknak tűnhet, de annyira finom, hogy annyi is elfogy azon nyomban. Közvetlenül sütés után kell fogyasztani!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.