chili&vanília

Narancskaramella vaníliafagylalttal

Gasztro

Karamellás vérnarancsragu vaníliafagylalttal

Most következik az a néhány nehéz hét, amikor fejben már tavaszodik, a piacokon viszont még nem. Az első import- és üvegházi medvehagymák ugyan már felbukkantak, de ne rohanjunk szembe a természettel, érdemes inkább kibekkelni azt az egy-két hetet, amíg megérkeznek a valódiak. Hiába kívánja már a szervezetünk a friss zöldeket, spárgát, epret, ezekre még várni kell egy kicsit. Addig pedig talán elbúcsúztathatjuk a hidegebb hónapokat és a téli hozzávalókat. Még találkozni például az utolsó citrusokkal, talán bejöhetett egy nagyobb szállítmány vérnarancs is, mert számos zöldségesnél lehetett venni. Az alábbi recept ebből készül, de sima naranccsal is ki lehet váltani.

Ahhoz képest egyébként, hogy milyen természetesnek vesszük a narancs jelenlétét a hétköznapi konyhai létünkben, meglepő, hogy milyen hosszú és kacskaringós úton jutott el idáig. A kereskedelmi szempontból legfontosabb és legelterjedtebb édes narancs Európában fiatal gyümölcsnek számít. Évszázadokon át csak őshazájában, Kínában élvezték, és csak a fűszerkereskedők révén került végül Európába, az 1400-as években. A portugáloknak köszönhetően a 16. század elejére már az egész mediterrán térségben elterjedt. Különböző fajtái – a keserűtől az édesig, a mag nélküli Navel narancstól a drámai vérnarancsig – oly sokféle módon használhatók, hogy mellékletet lehetne velük megtölteni.

Az alábbi recept szemtelenül egyszerű, készítése során az egyetlen, odafigyelést igénylő lépés a karamella, amely sűrű, füstös-édes sziruppá olvad össze a narancs levével. Az ízekkel kísérletezhetünk: a cukorhoz adhatunk fűszereket, pl. őrölt kardamomot, fahéjat, narancsvirágvizet, de különleges hatást érünk el, ha finomra aprított friss zöldfűszereket, pl. rozmaringot vagy kakukkfüvet, esetleg csilit keverünk hozzá. Vaníliafagylalt mindig legyen otthon, öntettel, szósszal, kiegészítőkkel a legjobb desszert, télen, nyáron.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk