chili&vanília

Búcsú a sárgabaracktól

Gasztro

A piacon még zajlik a nyári tobzódás, de a kánikula ellenére már meg-megérinti az embert az ősz illata. Reggel és este már mások a fények és a pára. A standok még teljes nyári pompában, de azért megérkezett a szilva, szőlő, az alma is – mind már a szeptember előhírnökei. Az utolsó adag sárgabarackra ajánlom ezt a süteményt, amelynél a tészta gyakorlatilag csak egy ürügy, a főszereplő pedig a gyümölcs maga. A magyar cukrászati terminológiában nem állunk túl jól a különböző kifejezésekkel – nagyjából a süteményben és a tortában merül ki a kapcsolódó szókincsünk. A francia cukrászat szakkifejezései ennél sokkal változatosabb lehetőségeket adnak: ez például egy tarte, vagyis egy lapos tészta, rajta nem túl sok töltelékkel. Az alap egy sima omlós-leveles tészta, amely rengeteg (1:1) vajjal készül, gyorsított üzemmódban, hajtogatva. Erre kerül majd egy kiló sárgabarack, s azt sülés után még megkenjük egy barackpálinkás baracklekvárral. Így lesz ebből tripla barackos tarte. Amilyen egyszerű, olyan tökéletes. Ha lement a barack, készíthetjük keményebb húsú őszibarackból, nektarinból vagy szilvából is (szilvapálinkával mázolva). Mellé narancsvirágvízzel és pici mézzel kikevert mascarpone járt, de vaníliafagylalt vagy lágy tejszínhab is megteszi.

Tripla sárgabarackos tarte

Hozzávalók (6 szelethez)

 

 

15 dkg liszt + szóráshoz

½ kávéskanál só

15 dkg hideg vaj, felkockázva

0,5 dl jéghideg víz

2 dkg olvasztott vaj

2+2 evőkanál nádcukor

kb. 80 dkg érett, de nem túl puha

sárgabarack

2 evőkanál baracklekvár

1 evőkanál barackpálinka vagy víz

 

A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg, felkockázott vajat. Gyors, határozott mozdulatokkal összemorzsoljuk. Nem baj, ha nagyobb vajdarabok maradnak benne. Gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést formálunk, ahová a jéghideg vizet öntjük, majd sózzuk, és gombóccá gyúrjuk. A gyúródeszkára lisztet hintünk, és a tésztát kinyújtjuk. A nyújtás és hajtogatás miatt (leveles tésztát készítünk) folyamatosan lisztezni kell. A felesleges lisztet egy ecset segítségével söprögessük le. Ezt a folyamatot, tehát a hajtogatást négyszer ismételjük meg. Végül csomagoljuk egy darab frissen tartó fóliába, és egy órára tegyük a hűtőbe pihentetni (de a tésztát akár előző nap is elkészíthetjük). A sárgabarackokat félbevágjuk, majd e feleket nagyjából egyforma cikkekre szeleteljük. Egy akkora méretű sütőpapírt vágunk, amekkora a tepsi lesz. A papírt lekenjünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk 2 evőkanál nádcukorral (így a tészta alja is enyhén karamellizálódik). A tésztát a sütőpapíron kinyújtjuk, és áthelyezzük a tepsire. A barackszeleteket egyesével, szép sorjában ráfektetjük. Végül megszórjuk a tetejét 2 evőkanál nádcukorral. 170 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett 35 perc alatt készre sütjük. A díszítéshez 2 evőkanál baracklekvárt egy kevés barackpálinkával vagy vízzel összeforralunk, és vékonyan megkenjük vele a tarte tetejét. Vaníliafagyival, tejszínhabbal, vagy vaníliával és/vagy narancsvirágvízzel és pici mézzel kikevert mascarponéval tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.