chili&vanília

Búcsú a sárgabaracktól

Gasztro

A piacon még zajlik a nyári tobzódás, de a kánikula ellenére már meg-megérinti az embert az ősz illata. Reggel és este már mások a fények és a pára. A standok még teljes nyári pompában, de azért megérkezett a szilva, szőlő, az alma is – mind már a szeptember előhírnökei. Az utolsó adag sárgabarackra ajánlom ezt a süteményt, amelynél a tészta gyakorlatilag csak egy ürügy, a főszereplő pedig a gyümölcs maga. A magyar cukrászati terminológiában nem állunk túl jól a különböző kifejezésekkel – nagyjából a süteményben és a tortában merül ki a kapcsolódó szókincsünk. A francia cukrászat szakkifejezései ennél sokkal változatosabb lehetőségeket adnak: ez például egy tarte, vagyis egy lapos tészta, rajta nem túl sok töltelékkel. Az alap egy sima omlós-leveles tészta, amely rengeteg (1:1) vajjal készül, gyorsított üzemmódban, hajtogatva. Erre kerül majd egy kiló sárgabarack, s azt sülés után még megkenjük egy barackpálinkás baracklekvárral. Így lesz ebből tripla barackos tarte. Amilyen egyszerű, olyan tökéletes. Ha lement a barack, készíthetjük keményebb húsú őszibarackból, nektarinból vagy szilvából is (szilvapálinkával mázolva). Mellé narancsvirágvízzel és pici mézzel kikevert mascarpone járt, de vaníliafagylalt vagy lágy tejszínhab is megteszi.

Tripla sárgabarackos tarte

Hozzávalók (6 szelethez)

 

 

15 dkg liszt + szóráshoz

½ kávéskanál só

15 dkg hideg vaj, felkockázva

0,5 dl jéghideg víz

2 dkg olvasztott vaj

2+2 evőkanál nádcukor

kb. 80 dkg érett, de nem túl puha

sárgabarack

2 evőkanál baracklekvár

1 evőkanál barackpálinka vagy víz

 

A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg, felkockázott vajat. Gyors, határozott mozdulatokkal összemorzsoljuk. Nem baj, ha nagyobb vajdarabok maradnak benne. Gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést formálunk, ahová a jéghideg vizet öntjük, majd sózzuk, és gombóccá gyúrjuk. A gyúródeszkára lisztet hintünk, és a tésztát kinyújtjuk. A nyújtás és hajtogatás miatt (leveles tésztát készítünk) folyamatosan lisztezni kell. A felesleges lisztet egy ecset segítségével söprögessük le. Ezt a folyamatot, tehát a hajtogatást négyszer ismételjük meg. Végül csomagoljuk egy darab frissen tartó fóliába, és egy órára tegyük a hűtőbe pihentetni (de a tésztát akár előző nap is elkészíthetjük). A sárgabarackokat félbevágjuk, majd e feleket nagyjából egyforma cikkekre szeleteljük. Egy akkora méretű sütőpapírt vágunk, amekkora a tepsi lesz. A papírt lekenjünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk 2 evőkanál nádcukorral (így a tészta alja is enyhén karamellizálódik). A tésztát a sütőpapíron kinyújtjuk, és áthelyezzük a tepsire. A barackszeleteket egyesével, szép sorjában ráfektetjük. Végül megszórjuk a tetejét 2 evőkanál nádcukorral. 170 fokra előmelegített sütőben légkeverés mellett 35 perc alatt készre sütjük. A díszítéshez 2 evőkanál baracklekvárt egy kevés barackpálinkával vagy vízzel összeforralunk, és vékonyan megkenjük vele a tarte tetejét. Vaníliafagyival, tejszínhabbal, vagy vaníliával és/vagy narancsvirágvízzel és pici mézzel kikevert mascarponéval tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.