chili & vanília

Csirkemáj törökül

Gasztro

Őszi isztambuli látogatásom alkalmával természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedvenc Ciya, az anatóliai népi ételekre specializálódott vendéglő felkeresése. Utcájában található a hangulatos Kadiköy piac. Itt érdemes feltankolni fűszerekkel, magokkal és mindenféle szükségtelen marhasággal (úgymint szárított padlizsán, fürdőszivacs vagy a ramadánkor tálalt tejes, diós édesség, a güllac készítéséhez szükséges lapok). Arról nem is beszélve, hogy ide, az ázsiai oldalra komppal kell menni, ami kétségkívül az egyik legcsodásabb isztambuli időtöltés. Már tudom, melyek a legfinomabb hideg előételek, a legjobb kebabok ( a pisztáciás), és hogy tilos kihagyni a zseniális kandírozott zöldségeket (a paradicsom és a sütőtök a legkülönlegesebb).

Az étlapon mindig más fogások szerepelnek, a kebabok azonban mindig ugyanazok. Úgy alakult, hogy még egyszer sem rendeltünk grillezett májat, pedig a törökök kedvelik minden formában. Albán májnak nevezik, az elnevezést állítólag onnan kapta, hogy az Oszmán Birodalomban rengeteg albán munkás dolgozott, akik szegénységükre való tekintettel csak ezt az utcai ételt engedhették meg maguknak. A Ciyában fantasztikus grillezett báránymájat kaptunk, ha valaki arra jár, ne hagyja ki. Ez ihlette az alábbi továbbfejlesztett, fűszeres, csirkemájjal készült változatot: jó kis gyors vacsora. Mind gránátalmaszirup,mind szumák kapható pl. a Lehel-csarnokban lévő arab delikátüzletben.

 

Fűszeres, gránátalma-szirupos csirkemáj

 

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg csirkemáj, falatnyi darabokra vágva

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

negyed kávéskanál őrölt fahéj

fél kávéskanál füstölt paprika (opcionális)

frissen őrölt bors

1+1 evőkanál gránátalmaszirup

1 evőkanál kacsazsír

1 evőkanál mazsola (ha van, korinthoszi), beáztatva

Tálaláshoz:

2 tortilla, kissé megmelegítve

1 csokor petrezselyem

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

1 kávéskanál szumák (elhagyható)

 

A csirkemájat megmossuk, és konyhai papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk. Apró (kb. 2 cm-es) darabokra vágjuk. Megszórjuk a római köménnyel, a szegfűborssal és a fahéjjal, a füstölt paprikával, borsozzuk. Meglocsoljuk a gránátalmasziruppal, összekeverjük. Szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Amikor forró, hozzáadjuk a kacsazsírt. Beletesszük a fűszeres csirkemájat, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, és erős lángon dobva-rázva, kb. oldalanként másfél-másfél percig sütjük, hogy kívül megpiruljon, de belül krémes, kissé rózsaszínű maradjon. Ekkor sózzuk. Azonnal a (mikróban vagy vízgőz fölött megmelegített) tortillára halmozzuk. Mellé petrezselymet és vékonyra szeletelt lila hagymát kínálunk, amelyet megszórunk 1 kávéskanál szumákkal. A hagymás petrezselymet is a májra tesszük. Meglocsoljuk még 1 evőkanál gránátalmasziruppal, majd becsomagoljuk a tortillába.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?