chili & vanília

Csirkemáj törökül

Gasztro

Őszi isztambuli látogatásom alkalmával természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedvenc Ciya, az anatóliai népi ételekre specializálódott vendéglő felkeresése. Utcájában található a hangulatos Kadiköy piac. Itt érdemes feltankolni fűszerekkel, magokkal és mindenféle szükségtelen marhasággal (úgymint szárított padlizsán, fürdőszivacs vagy a ramadánkor tálalt tejes, diós édesség, a güllac készítéséhez szükséges lapok). Arról nem is beszélve, hogy ide, az ázsiai oldalra komppal kell menni, ami kétségkívül az egyik legcsodásabb isztambuli időtöltés. Már tudom, melyek a legfinomabb hideg előételek, a legjobb kebabok ( a pisztáciás), és hogy tilos kihagyni a zseniális kandírozott zöldségeket (a paradicsom és a sütőtök a legkülönlegesebb).

Az étlapon mindig más fogások szerepelnek, a kebabok azonban mindig ugyanazok. Úgy alakult, hogy még egyszer sem rendeltünk grillezett májat, pedig a törökök kedvelik minden formában. Albán májnak nevezik, az elnevezést állítólag onnan kapta, hogy az Oszmán Birodalomban rengeteg albán munkás dolgozott, akik szegénységükre való tekintettel csak ezt az utcai ételt engedhették meg maguknak. A Ciyában fantasztikus grillezett báránymájat kaptunk, ha valaki arra jár, ne hagyja ki. Ez ihlette az alábbi továbbfejlesztett, fűszeres, csirkemájjal készült változatot: jó kis gyors vacsora. Mind gránátalmaszirup,mind szumák kapható pl. a Lehel-csarnokban lévő arab delikátüzletben.

 

Fűszeres, gránátalma-szirupos csirkemáj

 

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg csirkemáj, falatnyi darabokra vágva

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

negyed kávéskanál őrölt fahéj

fél kávéskanál füstölt paprika (opcionális)

frissen őrölt bors

1+1 evőkanál gránátalmaszirup

1 evőkanál kacsazsír

1 evőkanál mazsola (ha van, korinthoszi), beáztatva

Tálaláshoz:

2 tortilla, kissé megmelegítve

1 csokor petrezselyem

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

1 kávéskanál szumák (elhagyható)

 

A csirkemájat megmossuk, és konyhai papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk. Apró (kb. 2 cm-es) darabokra vágjuk. Megszórjuk a római köménnyel, a szegfűborssal és a fahéjjal, a füstölt paprikával, borsozzuk. Meglocsoljuk a gránátalmasziruppal, összekeverjük. Szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Amikor forró, hozzáadjuk a kacsazsírt. Beletesszük a fűszeres csirkemájat, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, és erős lángon dobva-rázva, kb. oldalanként másfél-másfél percig sütjük, hogy kívül megpiruljon, de belül krémes, kissé rózsaszínű maradjon. Ekkor sózzuk. Azonnal a (mikróban vagy vízgőz fölött megmelegített) tortillára halmozzuk. Mellé petrezselymet és vékonyra szeletelt lila hagymát kínálunk, amelyet megszórunk 1 kávéskanál szumákkal. A hagymás petrezselymet is a májra tesszük. Meglocsoljuk még 1 evőkanál gránátalmasziruppal, majd becsomagoljuk a tortillába.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.