Tartalom

(2011-11-17)

A szerk.
Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Vödör a fejre

Magyar Narancs, 2011. október 20.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Leba

Magyar Narancs, 2011. november 10.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Magába zárva

Magyar Narancs, 2011. október 6.

Publicisztika
Egotrip
Külpol

Olasz válság

Külpol

Vészkijárat

Sóvár együttérzéssel figyeltük a Berlusconi lemondását ünneplő olaszok lelkes bella ciaózását és emelkedett hallelujázását. Lehet, hogy a Cavaliere távozása lezár egy korszakot, az viszont biztos, hogy ennek az örökségéből komoly áldozatok árán tud csak kilábalni az ország.

Belpol

A közmédia leépítése

Belpol

Az új világ kovásza

Több mint négyszáz közszolgálati médiamunkás kapja meg a héten előzetes felmondási levelét a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). Ezzel majd' ezerre nő az elmúlt egy évben a közmédiából kirúgottak száma. S miközben a közmédia jövőre ugyanannyi pénzt kap, mint az idén, a rendszer központosítása 2012-ben is a takarékosságra hivatkozva folytatódik, a bércsökkentéssel felszabaduló milliárdokat pedig "új, értékes tartalmak előállítására, illetve a műszaki korszerűsítésre" költik.

Törvényjavaslat az önkormányzatokról

Belpol

Szemmel tartani

Másfél év kormányzással, jelentős önkormányzati tapasztalattal és a 2010-es helyhatósági választásokon aratott győzelemmel a háta mögött a Fidesz-kormány benyújtotta a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot. Másfél éve tudható, hogy a kormánypárt nem készült fel a fülkeforradalmi győzelem másnapjára - és ennek ez a javaslat sem mond ellent.

Gazdaság

Az evaszabályok változása

Gazdaság

Megszüntetve megőrzés

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) napjai meg vannak számlálva. Bár politikai okok miatt megszüntetni nem meri a kormány, a kulcsát olyan magasra, 40 százalékra emeli, hogy ez az adózási forma várhatóan magától elhal. Noha nemzetgazdasági jelentősége elhanyagolható volt, az eva a legstabilabb - még a legjelentősebb GDP-csökkenés idején is növekvő bevételt produkáló - adónemnek számított. Nekrológ hátra- és előretekintéssel.

Film
Színház

Interjú

Színház

Középkori motorosok

Nana Cecchi díszlet- és jelmeztervező

A középkori lovagok világát érzi igazán sajátjának. Dolgozott Strehlerrel, Bertoluccival, Storaróval. Olyan sztárokat öltöztetett, mint Michelle Pfeiffer, Sean Connery vagy Richard Gere. Az opera az otthona, a színház a szerelme, a film a kalandja. Ő jegyzi a szombaton debütáló Don Giovanni díszleteit és jelmezeit az operaházban.

Zene

Interjú

Zene

A szénbányász fia

Tom Jones popsztár

Tom Jones nem akar már alfa-hímnek látszani: Praise & Blame című tavalyi lemezén a gospelek és a blues nyelvén fohászkodik egy jobb világért. A show businessben eltöltött közel ötven év során a walesi dalnok begyűjtötte Elvis és Frank Sinatra barátságát, bugyiszaggató slágereivel (It's Not Unusual, Delilah, Sex Bomb) eladott vagy százmillió lemezt, és megkapta a lovagi címet. A jelenleg Los Angelesben élő 71 éves énekessel harmadik magyarországi koncertje (Papp László Budapest Sportaréna, november 22.) alkalmából beszélgettünk.

Könyv

A Mozgó Világ és a titkosszolgálat

Könyv

A "Petárda" akció

A Fiatal Írók József Attila Körének autonómiára törekvésével és a szamizdatok megjelenésével párhuzamosan 1980-tól fokozatosan csúszott kifelé a lapgazda KISZ kezei közül a Mozgó Világ. Autonóm fórumként próbált működni, ami éberségre és intézkedésekre késztette a pártközpont, az írószövetség, a művelődés- és persze a belügy illetékeseit.

Interjú

Könyv

Lengyel író száműzetésben

Etgar Keret író

Generációja legismertebb izraeli írója, a jelenleg is zajló tömegtüntetések egyik főszervezője. A sajátosan groteszk novellák szerzőjével Tel Avivban beszélgettünk

Képzőművészet
Gasztro
Lokál
Tudomány

Tudomány

Rinocérosz Forrásközpont

A legnagyobb orrszarvú-információs oldal üzenete a tudáskezelés jövőjéről

Ha körbepillantunk a weben, az emberiség digitalizált vagy már digitálisan született tudásvagyonának egyre nagyobb szeletét látjuk rajta megjelenni. Oly sokféle anyagot, oly sokféle kiszerelésben, hogy felfedező célú adatvadász-expedícióink kiválasztásakor lassan már a bőség zavarával kell küzdenünk.

Az orosz-kínai Mars-program viszontagságai

Tudomány

Még vörösebb bolygó

A tervezettnél sokkal több zűrrel indul az orosz-kínai közös Mars-expedíció - s még az sem biztos, hogy siker koronázza a mind kétségbeesettebb erőfeszítéseket. Pedig a program már eddig is milliárdokba fájt a feleknek.