chili&vanília

Apró, marcipános

  • chili&vanília
  • 2014. január 19.

Gasztro

Hókifli, vékonyra szeletelt, kandírozott gyümölcsökkel pompázó püspökkenyér, apró linzerek ezernyi formában és töltelékkel - végül az idei kedvenc karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek besejében citromos marcipánkrém és aszalt tőzegáfonya bújik meg, omlós, vajas tészta fogja körbe.

Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, ráadásul sokáig eláll. Ami pedig megkoronázza, az a különleges, elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor, amely nagyszerű felhasználási módja a karácsonyi narancsok héjának. Ha nem kapunk kezeletlen gyümölcsöt, akkor meleg, szappanos vízben le kell mosni, és letörölgetni. Szórjuk hókiflire, csokoládés süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára vagy aszalt áfonyás, marcipános aprósüteményre.

Aszalt áfonyás, marcipános aprósütemény

false

Hozzávalók (50 darabhoz)

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

csipetnyi só

20 dkg hideg vaj, lereszelve

2 tojássárgája

Töltelék:

40 dkg marcipánmassza

2 tojásfehérje

1 narancs leve

10 dkg aszalt tőzegáfonya

A tetejére: narancsos porcukor

4 narancs héja lereszelve

5 dkg porcukor

A narancsos porcukorhoz a narancsok héját lereszeljük, a lehető legfinomabb állagúra. Egy üvegtálkában a radiátorra vagy a konyhapultra tesszük. Egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Ha nagyobb narancshéjdarabok maradnak (pl. filézés után), ezek megszáradásához kicsit több idő kell. Másnap kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Az aprósüteményhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót. Hozzáadjuk a hideg reszelt vajat és a tojássárgáját. Elektromos keverő dagasztókarjával simára dolgozzuk. Bucivá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihentetni. Elkészítjük a tölteléket: a két tojásfehérjét krémesre keverjük a lereszelt marcipánmasszával, amihez hozzáadjuk a citromlevet. A tésztát négyfelé osztjuk, majd mindegyik részből, egymás után 30°12 cm-es téglalapot vágunk. A marcipános tölteléket is négyfelé osztjuk, és mindegyik téglalapon vékonyan elkenjük a negyedet. A marcipánkrémet megszórjuk az aszalt áfonyával (ha nagyon nagy szemek, érdemes finomabbra aprítani), majd feltekerjük. Kb. 2,5 cm-es kis párnákat szeletelünk. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

A világképlet nyomában

  • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről