Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, ráadásul sokáig eláll. Ami pedig megkoronázza, az a különleges, elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor, amely nagyszerű felhasználási módja a karácsonyi narancsok héjának. Ha nem kapunk kezeletlen gyümölcsöt, akkor meleg, szappanos vízben le kell mosni, és letörölgetni. Szórjuk hókiflire, csokoládés süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára vagy aszalt áfonyás, marcipános aprósüteményre.
Aszalt áfonyás, marcipános aprósütemény
|
Hozzávalók (50 darabhoz)
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipetnyi só
20 dkg hideg vaj, lereszelve
2 tojássárgája
Töltelék:
40 dkg marcipánmassza
2 tojásfehérje
1 narancs leve
10 dkg aszalt tőzegáfonya
A tetejére: narancsos porcukor
4 narancs héja lereszelve
5 dkg porcukor
A narancsos porcukorhoz a narancsok héját lereszeljük, a lehető legfinomabb állagúra. Egy üvegtálkában a radiátorra vagy a konyhapultra tesszük. Egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Ha nagyobb narancshéjdarabok maradnak (pl. filézés után), ezek megszáradásához kicsit több idő kell. Másnap kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Az aprósüteményhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót. Hozzáadjuk a hideg reszelt vajat és a tojássárgáját. Elektromos keverő dagasztókarjával simára dolgozzuk. Bucivá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihentetni. Elkészítjük a tölteléket: a két tojásfehérjét krémesre keverjük a lereszelt marcipánmasszával, amihez hozzáadjuk a citromlevet. A tésztát négyfelé osztjuk, majd mindegyik részből, egymás után 30°12 cm-es téglalapot vágunk. A marcipános tölteléket is négyfelé osztjuk, és mindegyik téglalapon vékonyan elkenjük a negyedet. A marcipánkrémet megszórjuk az aszalt áfonyával (ha nagyon nagy szemek, érdemes finomabbra aprítani), majd feltekerjük. Kb. 2,5 cm-es kis párnákat szeletelünk. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com