chili&vanília

Apró, marcipános

Gasztro

Hókifli, vékonyra szeletelt, kandírozott gyümölcsökkel pompázó püspökkenyér, apró linzerek ezernyi formában és töltelékkel - végül az idei kedvenc karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek besejében citromos marcipánkrém és aszalt tőzegáfonya bújik meg, omlós, vajas tészta fogja körbe.

Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, ráadásul sokáig eláll. Ami pedig megkoronázza, az a különleges, elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor, amely nagyszerű felhasználási módja a karácsonyi narancsok héjának. Ha nem kapunk kezeletlen gyümölcsöt, akkor meleg, szappanos vízben le kell mosni, és letörölgetni. Szórjuk hókiflire, csokoládés süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára vagy aszalt áfonyás, marcipános aprósüteményre.

Aszalt áfonyás, marcipános aprósütemény

false

Hozzávalók (50 darabhoz)

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

csipetnyi só

20 dkg hideg vaj, lereszelve

2 tojássárgája

Töltelék:

40 dkg marcipánmassza

2 tojásfehérje

1 narancs leve

10 dkg aszalt tőzegáfonya

A tetejére: narancsos porcukor

4 narancs héja lereszelve

5 dkg porcukor

A narancsos porcukorhoz a narancsok héját lereszeljük, a lehető legfinomabb állagúra. Egy üvegtálkában a radiátorra vagy a konyhapultra tesszük. Egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Ha nagyobb narancshéjdarabok maradnak (pl. filézés után), ezek megszáradásához kicsit több idő kell. Másnap kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Az aprósüteményhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót. Hozzáadjuk a hideg reszelt vajat és a tojássárgáját. Elektromos keverő dagasztókarjával simára dolgozzuk. Bucivá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihentetni. Elkészítjük a tölteléket: a két tojásfehérjét krémesre keverjük a lereszelt marcipánmasszával, amihez hozzáadjuk a citromlevet. A tésztát négyfelé osztjuk, majd mindegyik részből, egymás után 30°12 cm-es téglalapot vágunk. A marcipános tölteléket is négyfelé osztjuk, és mindegyik téglalapon vékonyan elkenjük a negyedet. A marcipánkrémet megszórjuk az aszalt áfonyával (ha nagyon nagy szemek, érdemes finomabbra aprítani), majd feltekerjük. Kb. 2,5 cm-es kis párnákat szeletelünk. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.