chili&vanília

Apró, marcipános

Gasztro

Hókifli, vékonyra szeletelt, kandírozott gyümölcsökkel pompázó püspökkenyér, apró linzerek ezernyi formában és töltelékkel - végül az idei kedvenc karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek besejében citromos marcipánkrém és aszalt tőzegáfonya bújik meg, omlós, vajas tészta fogja körbe.

Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, ráadásul sokáig eláll. Ami pedig megkoronázza, az a különleges, elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor, amely nagyszerű felhasználási módja a karácsonyi narancsok héjának. Ha nem kapunk kezeletlen gyümölcsöt, akkor meleg, szappanos vízben le kell mosni, és letörölgetni. Szórjuk hókiflire, csokoládés süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára vagy aszalt áfonyás, marcipános aprósüteményre.

Aszalt áfonyás, marcipános aprósütemény

false

Hozzávalók (50 darabhoz)

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

csipetnyi só

20 dkg hideg vaj, lereszelve

2 tojássárgája

Töltelék:

40 dkg marcipánmassza

2 tojásfehérje

1 narancs leve

10 dkg aszalt tőzegáfonya

A tetejére: narancsos porcukor

4 narancs héja lereszelve

5 dkg porcukor

A narancsos porcukorhoz a narancsok héját lereszeljük, a lehető legfinomabb állagúra. Egy üvegtálkában a radiátorra vagy a konyhapultra tesszük. Egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Ha nagyobb narancshéjdarabok maradnak (pl. filézés után), ezek megszáradásához kicsit több idő kell. Másnap kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Az aprósüteményhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót. Hozzáadjuk a hideg reszelt vajat és a tojássárgáját. Elektromos keverő dagasztókarjával simára dolgozzuk. Bucivá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihentetni. Elkészítjük a tölteléket: a két tojásfehérjét krémesre keverjük a lereszelt marcipánmasszával, amihez hozzáadjuk a citromlevet. A tésztát négyfelé osztjuk, majd mindegyik részből, egymás után 30°12 cm-es téglalapot vágunk. A marcipános tölteléket is négyfelé osztjuk, és mindegyik téglalapon vékonyan elkenjük a negyedet. A marcipánkrémet megszórjuk az aszalt áfonyával (ha nagyon nagy szemek, érdemes finomabbra aprítani), majd feltekerjük. Kb. 2,5 cm-es kis párnákat szeletelünk. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.