chili&vanília

Keserű, narancs, lekvár – Narancslekvár a la Nigel Slater

Gasztro

Bár az ünnepi időszakon túl vagyunk, a citrusok szezonja javában tart. Pomelo - tudják, az a méretes, világossárgás-zöldes gyümölcs, amelyik a grépfrútra hasonlít, de húsa tömörebb, szárazabb, édesebb, mostanság mindenütt kapni. (Isteni mentával, tonhallal, salátaként.)

Meyer-citrom - erre igazán érdemes vadászni, ugyanis ezt a "celebcitromot" igen nagyra becsüli a nemzetközi gasztronómia, itthon meg a zöldségeseknek halvány dunsztjuk sincs, hogy micsoda kincset árulnak. Könnyen felismerhető, a sima citromnál kerekebb, héja vékonyabb és simább, színe inkább narancssárgába hajlik, de a legárulkodóbb az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos. Az íze sokkal édesebb, és igen lédús. Narancsból is kiváló minőségűek akadnak, gyakran kezeletlen vagy bionarancs is érkezik, általában Olaszországból. Ha látnak ilyet, készítsék el belőle az alább ajánlott nagyszerű keserű narancslekvárt, amelyhez az egyik legjobb brit gasztronómiai újságíró receptjét kölcsönöztem, a cukor mennyiségét azonban jelentősen csökkentettem. Ehhez a lekvárhoz nagyon fontos, hogy valóban kezeletlen narancsot használjunk, mert az egész narancs, szőröstül-bőröstül, pontosabban héjastul-húsostul belekerül. Pompás friss croissant-nal, de egy pohár sűrű, török joghurtban sem megvetendő.

Narancslekvár a la Nigel Slater

false

Hozzávalók (tíz 2 dl-es üveghez)

1,5 kg kezeletlen narancs

2-3 kezeletlen citrom

2 kg cukor

2,5 liter hideg víz

Az első a legmunkaigényesebb lépés, erre bőven kell időt szánni, mert bizony macerás. A narancsokról négy gerezdben lehámozzuk a héjukat. A héjból éles késsel a fehérje vastag részét eltávolítjuk, de azért jócskán hagyunk is rajta. A narancshéjakat gyufaszálvékony szeletekre vágjuk. Ugyanezt teszszük a citromokkal. A meghámozott narancsokat és citromokat félbevágjuk, a levüket kifacsarjuk (én elektromos citrusfacsaróval tettem), majd a megmaradt gyümölcshúst feldaraboljuk. A vékonyra szeletelt héjat, a levet és a húst egy edénybe teszszük, majd felöntjük 2,5 dl hideg vízzel. Ez lehet például egy nagy műanyag doboz, de én abba a lábasba tettem, amiben másnap főztem. Egy napra ázni hagyjuk. Mindent együtt (a vízzel együtt, nem kell leszűrni) elkezdünk főzni, a tetején képződő habot néha levesszük. Addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen megpuhul, és szinte áttetsző lesz, összesen kb. 1-1,5 órán át. Ekkor hozzáadjuk a 2 kg cukrot, majd ezzel erős lángon további kb. 1 órán át főzzük. Kiskanálpróbával lehet ellenőrizni, hogy jó-e - a lekvár még a szinte kész állapotában is nagyon hígnak tűnik, de ahogy áll, tovább sűrűsödik majd. Akkor jó, ha egy kiskanállal kiveszünk egy kis tálkára, állni hagyjuk, és kb. 10 perc alatt nagyjából megdermed, de nem teljesen, mert még az üvegben is szilárdulni fog. Sterilizált üvegekbe töltjük, az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, majd így kihűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk