chili&vanília

Keserű, narancs, lekvár – Narancslekvár a la Nigel Slater

Gasztro

Bár az ünnepi időszakon túl vagyunk, a citrusok szezonja javában tart. Pomelo - tudják, az a méretes, világossárgás-zöldes gyümölcs, amelyik a grépfrútra hasonlít, de húsa tömörebb, szárazabb, édesebb, mostanság mindenütt kapni. (Isteni mentával, tonhallal, salátaként.)

Meyer-citrom - erre igazán érdemes vadászni, ugyanis ezt a "celebcitromot" igen nagyra becsüli a nemzetközi gasztronómia, itthon meg a zöldségeseknek halvány dunsztjuk sincs, hogy micsoda kincset árulnak. Könnyen felismerhető, a sima citromnál kerekebb, héja vékonyabb és simább, színe inkább narancssárgába hajlik, de a legárulkodóbb az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos. Az íze sokkal édesebb, és igen lédús. Narancsból is kiváló minőségűek akadnak, gyakran kezeletlen vagy bionarancs is érkezik, általában Olaszországból. Ha látnak ilyet, készítsék el belőle az alább ajánlott nagyszerű keserű narancslekvárt, amelyhez az egyik legjobb brit gasztronómiai újságíró receptjét kölcsönöztem, a cukor mennyiségét azonban jelentősen csökkentettem. Ehhez a lekvárhoz nagyon fontos, hogy valóban kezeletlen narancsot használjunk, mert az egész narancs, szőröstül-bőröstül, pontosabban héjastul-húsostul belekerül. Pompás friss croissant-nal, de egy pohár sűrű, török joghurtban sem megvetendő.

Narancslekvár a la Nigel Slater

false

Hozzávalók (tíz 2 dl-es üveghez)

1,5 kg kezeletlen narancs

2-3 kezeletlen citrom

2 kg cukor

2,5 liter hideg víz

Az első a legmunkaigényesebb lépés, erre bőven kell időt szánni, mert bizony macerás. A narancsokról négy gerezdben lehámozzuk a héjukat. A héjból éles késsel a fehérje vastag részét eltávolítjuk, de azért jócskán hagyunk is rajta. A narancshéjakat gyufaszálvékony szeletekre vágjuk. Ugyanezt teszszük a citromokkal. A meghámozott narancsokat és citromokat félbevágjuk, a levüket kifacsarjuk (én elektromos citrusfacsaróval tettem), majd a megmaradt gyümölcshúst feldaraboljuk. A vékonyra szeletelt héjat, a levet és a húst egy edénybe teszszük, majd felöntjük 2,5 dl hideg vízzel. Ez lehet például egy nagy műanyag doboz, de én abba a lábasba tettem, amiben másnap főztem. Egy napra ázni hagyjuk. Mindent együtt (a vízzel együtt, nem kell leszűrni) elkezdünk főzni, a tetején képződő habot néha levesszük. Addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen megpuhul, és szinte áttetsző lesz, összesen kb. 1-1,5 órán át. Ekkor hozzáadjuk a 2 kg cukrot, majd ezzel erős lángon további kb. 1 órán át főzzük. Kiskanálpróbával lehet ellenőrizni, hogy jó-e - a lekvár még a szinte kész állapotában is nagyon hígnak tűnik, de ahogy áll, tovább sűrűsödik majd. Akkor jó, ha egy kiskanállal kiveszünk egy kis tálkára, állni hagyjuk, és kb. 10 perc alatt nagyjából megdermed, de nem teljesen, mert még az üvegben is szilárdulni fog. Sterilizált üvegekbe töltjük, az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, majd így kihűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása

  • Simonyi Balázs

Szándékosan az események „peremén” fotózott, úgymond a lényegtelent. Mondogatta: neki akkor kezdődik a munkája, amikor másnak, a hivatásos sajtófotósnak véget ér. A mi munkánk az óriási életművel most kezdődik. Ha lefotózom, a fénnyel becsapdázott valóság nem múlik el, nem hal meg: ez a fotográfus önfeláldozása.

Ebben nem lesz dicsőség

Talán az izraeli „béketeremtés” sikere, illetve az azt követő frenetikus, globális, és Donald Trump személyes béketeremtői képességeit külön is hangsúlyozó ünneplés sarkallta az elnököt arra, hogy ismét feltűrje az ingujját az ukrajnai rendezés érdekében, és személyes találkozóra siessen Vlagyimir Putyinnal.

Legyetek gonoszok!  

Nagy terjedelemben ismertette a Telex egy a laphoz eljuttatott hangfelvétel alapján Orbán Viktor vasárnapi beszédét, amelyet a Harcosok Klubja „edzőtáborában” tartott 1500 aktivista előtt, a zánkai Erzsébet-táborban.

Elkenték

Legalább kilenc hazai bíróság kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (AB) a védettségi igazolással való visszaélést szabadságvesztéssel fenyegető kormányrendelet Alaptörvény-ellenességének kimondását, mivel jogi képtelenség a Büntető törvénykönyv felülírása egy rendelettel. Az AB sajátosan hárított.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.

„Vegyük a következő lépcsőfokokat”

A frissen előrelépett pártigazgató szerint megvan a parlamentbe jutáshoz szükséges mennyiségű szavazója a komolyodó viccpártnak, azt pedig átverésnek tartja, hogy a kormányváltás esélyét rontanák. De kifejtett mást is az ígéretek nélkül politizáló, magát DK-sérültnek tartó politikus.

Mi van a fájdalmon túl?

A művész, akinek egész életében a teste volt a vászon, a nyelv, az eszköz, a fegyver, gondolatiságának hordozója, nyolcvanhoz közeledve is az emberi testet vizsgálja. E nagyszabású retrospektív tárlat nemcsak az életmű bemutatására törekedett, hanem egy művészi filozófia összegzésére is.