chili&vanília

Licsi és vanília

Gasztro

Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivel;sorbet(málna- és licsisorbet csíkozva); "Sensation Isphahan" (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); "Saint Honoré Isphahan"(a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített "profiterol", karamell, a tetején friss málna és licsi - csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt.

A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra asszociál.

A licsi, ez az egzotikus, illatos gyümölcs ilyenkor, télen érkezik meg hozzánk is Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról. Újabban gyakran kapható szupermarketekben és zöldségeseknél. Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszínű, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, rendkívül lédús, parfümös. Igazi szupergyümölcs: megelőzően hat a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedésekre, erősíti a csontokat, az immunrendszert, magas a C- és B-vitamin-tartalma, gátolja a bőr öregedését. Jótékony hatásáról már ókori kínai gyógyászati könyvekben is megemlékeznek. Érdemes ilyenkor, szezonjában feltankolni belőle, hűtőben hetekig eláll (nem mintha nem fogyna el az utolsó szemig). Ahogy van, magában is csodás, de a legfinomabb szerintem vaníliával és zöldcitrommal összeforgatva, pácolva. A gyümölcsöt kínálhatjuk így egy nehezebb, fűszeres ételsor végén magában, illetve kanalazhatjuk fagylalt, piskóta vagy az alábbi recept szerint kókusztejes tejberizs tetejére.

Tejberizs vaníliás-zöldcitromos licsivel

false

Hozzávalók (4-6 adag)

fél liter tej (3,8%-os)

fél liter kókusztej

1 kávéskanál só

20 dkg kerek szemű rizs

7,5 dkg cukor

25 dkg licsi, meghámozva

fél rúd vanília

1 zöldcitrom héja és leve

A díszítéshez durvára vágott pisztácia

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, a kókusztejet, hozzáadjuk a sót, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. (Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap!) Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. Miközben hűl, elkészítjük a marinált licsit: a gyümölcsöt meghámozzuk, és összekeverjük egy zöldcitrom reszelt héjával, levével, valamint fél rúd vanília kikapart magjaival. Poharakba vagy szép tálkákba adagoljuk, a rizs tetejére kanalazzuk a licsit, végül durvára vágott sótlan pisztáciával díszítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.