chili&vanília

Licsi és vanília

Gasztro

Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivel;sorbet(málna- és licsisorbet csíkozva); "Sensation Isphahan" (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); "Saint Honoré Isphahan"(a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített "profiterol", karamell, a tetején friss málna és licsi - csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt.

A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra asszociál.

A licsi, ez az egzotikus, illatos gyümölcs ilyenkor, télen érkezik meg hozzánk is Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról. Újabban gyakran kapható szupermarketekben és zöldségeseknél. Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszínű, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, rendkívül lédús, parfümös. Igazi szupergyümölcs: megelőzően hat a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedésekre, erősíti a csontokat, az immunrendszert, magas a C- és B-vitamin-tartalma, gátolja a bőr öregedését. Jótékony hatásáról már ókori kínai gyógyászati könyvekben is megemlékeznek. Érdemes ilyenkor, szezonjában feltankolni belőle, hűtőben hetekig eláll (nem mintha nem fogyna el az utolsó szemig). Ahogy van, magában is csodás, de a legfinomabb szerintem vaníliával és zöldcitrommal összeforgatva, pácolva. A gyümölcsöt kínálhatjuk így egy nehezebb, fűszeres ételsor végén magában, illetve kanalazhatjuk fagylalt, piskóta vagy az alábbi recept szerint kókusztejes tejberizs tetejére.

Tejberizs vaníliás-zöldcitromos licsivel

false

Hozzávalók (4-6 adag)

fél liter tej (3,8%-os)

fél liter kókusztej

1 kávéskanál só

20 dkg kerek szemű rizs

7,5 dkg cukor

25 dkg licsi, meghámozva

fél rúd vanília

1 zöldcitrom héja és leve

A díszítéshez durvára vágott pisztácia

A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, a kókusztejet, hozzáadjuk a sót, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. (Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap!) Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. Miközben hűl, elkészítjük a marinált licsit: a gyümölcsöt meghámozzuk, és összekeverjük egy zöldcitrom reszelt héjával, levével, valamint fél rúd vanília kikapart magjaival. Poharakba vagy szép tálkákba adagoljuk, a rizs tetejére kanalazzuk a licsit, végül durvára vágott sótlan pisztáciával díszítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?