Tartalom

(2014-01-16)

Snoblesse
Publicisztika

Léderer Sándor

Publicisztika

Állampapírért bűnbocsánat – A Stabilitás Megtakarítási Számláról

Egyesek állami pénzmosodaként emlegetik, míg a kormány adósságrendezési eszköznek nevezi a Stabilitás Megtakarítási Számlát. Ezek létesítésének lehetőségéről tavaly nyáron döntött az Országgyűlés, de csak decemberben született meg az a rendelet, amely a gyakorlatban is lehetővé teszi, hogy megjelenjen a bankok kínálatában.

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Egotrip

Szomorú havasok

Milyen szomorú is a sí. Ha szóba kerül, mostanában mindenki azonnal Michael Schumacher szörnyű balesetére gondol, pedig itt van már a nyakunkon Szocsi. Azt persze nem tudom, miért kellene Szocsi miatt jókedvűnek lenni, talán csak azért, mert úttörő koromban azt hittem, ott van Artyek mellett, ahol oly vidám az élet.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bözsi nénit megfúrták

És arra a képre emlékszel, drága, ahol Pelével látjuk apát, magyaros száján a szokott mosollyal, s keze mélyen... na, hova is nyúl, tisztelt honfitársaink, kinek is a zsebébe? De hagyjuk most a demagógiázást, hogy mit is fizetünk mi azért a FIFA-nak, az UEFA-nak, Blatternek, Platininek vagy a jóisten focista haragjának, hogy hazánk miniszterelnöke évente egyszer mobillal pofán vakuzott, delejesen vörös szemű képeket posztolhasson ki a Facebook-oldalára - tavaly tán Guardiolával, idén meg a Fekete Gyöngyszemmel, Pelével, basszus. Tényleg hagyjuk, alighanem pimf összeg lehet, a téli vagy éppenséggel plusz 60 Celsiusban megrendezendő focivébével seftelő FIFA-nak, Blatternek, öreganyánk térde kalácsának is nyilván csak uzsonnapénz az, nem lényeges.

A szerk.

Back in the USSR

Orbán Viktor Magyarországot egy tollvonással Vlagyimir Putyin jóindulatú uralkodása alá helyezte. A szerk. véleménye az atomalkuról. A szöveg voltaképpeni folytatását és a téma több szempontú, alapos elemzését friss, január 23-i lapszámunkban olvashatják.

Külpol

Szíriai patt

Külpol

Elmebeteg ideológiák dzsungelében

A január végére tervezett Genf 2 béketárgyalásnak, amelynek az volna a feladata, hogy lezárja a szíriai polgárháborút, esélye sincs a sikerre. A konfliktus áldozatainak száma már most jóval meghaladja a jugoszláviai háborúkét, ráadásul napról napra nő, s a rendrakásra senkinek sincs ötlete.

Belpol

Osztrák-magyar feszültség a zsebszerződések miatt

Belpol

Mutasd, sógor, hol a földed!

Diplomáciai feszültséget gerjesztett az a kormányzati törekvés, hogy az ún. zsebszerződésekkel szerzett földeket a magyar állam végső soron a tulajdonába is vehesse. Az elsősorban Ausztriát érintő földharc azért is érzékeny téma, mert a földügyletek révén legalább 500 milliárd forint került magyarországi magánkezekbe, és az adásvétel nem kis részét osztrák pénzintézetek finanszírozták.

A Fidesz hivatalos mozgalmai és civiljei

Belpol

Fölhorgadás fölkérésre

A miniszterelnök és a Fidesz frakcióvezetője a rezsicsökkentés védelmére hívta mindazokat, akik azt szeretnék, hogy visszafelé pörögjenek a villanyórák, kiakadásig. A néptömegek alakítsanak csoportokat lakóterületenként, s beszéljék meg a rezsiharc mikéntjét. E kis áramkörök alkotják együttesen a Magyar Csapatot. Orbán Viktor bírja az ilyesmit.

Habony, Simicska, Nyerges és a Tv2

Belpol

Egy kis figyelmesség a főnök fája alá

December 23-án a Tv2 menedzsmentje bejelentette, hogy a vállalat két vezetője, a vezérigazgató Simon Zsolt és a pénzügyi igazgató Yvonne Dederick megvásárolják a tulajdonos ProSiebenSat.1-tól a Tv2 csatornacsaládot üzemeltető MTM-SBS Zrt. 100 százalékát. A sajátos konstrukcióban bonyolódó ügylet mögött a piac kormánypárti szándékot sejt.

Belpol

Kerényi Krónika – Másfél milliárd kultuszépítésre

Orbán Viktor kulturális megbízottja, Kerényi Imre népszórakoztató projektjeire eddig másfél milliárd forint közpénzt adott a kormány. Lett ebből például Nemzeti Könyvtár, amelynek egyik megjelenés előtt álló Rejtő Jenő-kötetéhez, úgy tudjuk, maga a miniszterelnök ír bevezetőt. Lett és lesz még sok más is. Összeszedtük, hogy mi minden, és mennyiért.

Interjú

Belpol

Üresen vagy félig lakottan

Szekér András a szociális bérlakásrendszer megújításáról

Közel 1,5 millió embert érint ma a lakhatási szegénység, miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint körülbelül 470 ezer üres lakás van az országban. Hajléktalanoknak, mélyszegénységben élőknek, önállósodó fiataloknak, devizahiteleseknek és közműhátralékosoknak nyújthat jelentős életmódváltozást a szociális bérlakásrendszer megújítása. A szociális lakásügynökség (SZOL) lényege, hogy a meglévő lakásállomány hasznosításával bővítené a szociális bérlakások számát. A SZOL-modellt a Városkutatás Kft. és a Habitat for Humanity Magyarország dolgozta ki a közelmúltban. Az utóbbi igazgatójával beszélgettünk.

Zene

Lemez

Zene

Pontról pontra – Toy: Join The Dots

A londoni Toy kvartett már 2012 őszén megjelent bemutatkozó lemezén is jóval több volt holmi ígéretnél. A krautrock lüktetését a posztpunk elszántságával és a legszebb pszichedelikus rockhagyományokkal elegyítette: ezen alapokon markáns, szándékoltan nyers, "kiélezett", módfelett dinamikus és szerethető hangzást alakított ki.

Lemez

Zene

Fehér mágusok – Mutation: Error 500

Azokban a különösen intim élethelyzetekben, amelyekben az extrém metál általában szóba kerül, a legtöbben még ma is a Forma-1-es tempókra és a fülsértő ordibálásra (hörgésre, károgásra, ugatásra vagy visításra) asszociálnak, pedig ezek az elemek már igen rég barátságosan belesimultak a zenefogyasztók mindennapi zajkörnyezetébe.

Lemez

Zene

A fáradhatatlan – Bruce Springsteen: High Hopes

Idegesítő, ha egy zenekar túl rövid koncertet ad, de az is zavaró tud lenni, amikor valaki túlnyújtja a fellépését. Kicsit ilyen érzésem volt tavalyelőtt Bécsben, amikor Bruce Springsteen már a sokadik ráadásba kezdett bele, és ha úgy tűnt, hogy ez már tényleg az utolsó szám volt, akkor mindig jött a védjegyszerű "one-two-three-four...!" és a soros utolsó utáni dal.

mi a kotta?

Zene

Szellemidézés

A színész Egressy Gábor fia, Ákos örökítette meg ekképpen Petőfi asztaltáncoltató szellemének eredeti válaszait az 1850-es évekből, amikor hazánkon először söpört végig a spiritisztaszeánszok divatja.

DVD

Zene

Wagner: Parsifal

Wagner Parsifal című színpadi beavatási szertartásának felvételét a Wagner-év derekán és a darab spiritualitásának megfelelően a salzburgi húsvéti fesztiválon rögzítették.

Lemez

Zene

Wooden Shjips: Back to Land

A Wooden Shjips újpszichedelikus rockzenét játszó együttes a zsáner szülőhazájából, San Franciscóból, feltűnően őszes szőrzeteket viselő, Eric Clapton- vagy Grateful Dead-rajongó középkorú családapáknak tűnő tagokkal, akik azonban rendkívül fiatalos lendülettel jelentetik meg kiadványaikat: a 2006-os alakulás óta az idei már a negyedik rendes soralbum.

Film

Film

"A jó öreg fuck" – John Wells rendező, producer

329 részen át irányította a Vészhelyzet című sorozatot, de nyakig volt Az elnök emberei elkészítésében is. Új filmjét, az Augusztus Oklahomábant pár hete játsszák a mozik, de a tévés piacot sem hagyta el. Londonban beszéltünk vele.

tévésmaci

Film

Gólyabál Kerekegyházán

Amikor Sztupa és Troché rendezték a központi ünnepséget az októberi forradalom évfordulóján, gyakorlatilag szabad kezet kaptak az állami vezetéstől - csak a helyszínhez ragaszkodtak. A kiszemeltek ugyan jobban szerették volna a Ferihegyi repülőtéren megvalósítani az elképzeléseiket, de be kellett látniuk, hogy a légi forgalom átszervezése, illetve az ünneplő tömegek helyszínre szállítása rengeteg pénzbe került volna, illetve érkezett valami füles arról is, hogy a miniszterelnök erősen ragaszkodik a hagyományosnak mondható Dózsa György+Felvonulási tér együtteshez.

Film

Film

Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!

A párosan mért francia idióták illusztris karéját (Pofa be!, Taxi, Asterix és Obelix) most Michael Youn filmjének botcsinálta terroristái hivatottak gyarapítani. A Borat óta sikk lett az -isztán végű országok lakóinak kultúráján, illetve nem-kultúráján élcelődni (a nagy elődöt a magyar forgalmazó is szükségesnek látta megemlíteni rettenetes filmcímében).

Színház

Interjú

Színház

"Mindent el lehet törölni"

Kaszás Gergő színész, lótenyésztő

Hiába a politika és a szakma állapota, nem tud kiábrándulni a színházból. Legutóbbi bemutatója az I. Erzsébet a Szkénében, de ez csak apropó, hogy megbeszéljük: mi értelme ennek az egésznek.

Egy magyar start-up - a Ma este Színház!

Színház

Az utolsó pillanatban

Már majdnem minden rendelkezésre állt, hogy elindulhasson a last minute színházjegyeket értékesítő vállalkozás - csak egy ötlet hiányzott. Limbacher Tivadarnak és Szabadkai Attilának volt egy ilyen ötlete. Mindent feltettek a Ma este Színház!-ra - és bejött nekik.

Színház

Színház

Presznyakov testvérek: Európa-Ázsia

Laza, epizodikus szerkezet, fejjel lefelé szemlélt világ, kiforgatott műfajiság, önreflexió, popkulturális utalásháló, némi közéleti-politikai áthallásosság és csupa poszt: -modern, -dramatikus, -kommunista.

Színház

Színház

Halálra unja magát

Ibsen: Hedda Gabler

Ritka ma már az, hogy egy bő száz évvel korábbi darabot egy rendező úgy akarjon színre vinni - a darabban való hit, és nem a rendezői képzelet fogyatékai okán -, hogy minden díszletre vonatkozó utasítást a legprecízebben tiszteletben tart, a korhűségről és főleg a szavakról, eredeti szövegről nem is beszélve.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Tegyük rögtön idézőjelbe

Szabadság tér '89

A dosszié a mennyekből lehull, a díszzsebkendő megigazítva, a bal kéz lazán zsebre dugva - és indulhat máris Rákay Philip múltfeltáró talk show-ja, amely egy kerek éven át heti rendszerességgel fogja magyarázni a ridegen tartott stúdióközönségnek és nekünk a képernyők előtt, hogy mi is történt 25 évvel ezelőtt, 1989 oly mozgalmas esztendejében.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szuszogások és sóhajok

Budapesti merítés

Nem tudható, hogy a CET-et tervező Kas Oosterhuis mit szól a beruházó és a kivitelezők közötti, átláthatatlan viták után végre megnyíló épületéhez, amely olyan ikonikus és professzionálisan megoldott városi jelként funkcionált volna, ami nem csupán külsejével csábítja el a látogatókat.

Könyv

Könyv

Könyv

A láthatatlan kincs

Visy Zsolt-Mráv Zsolt (szerk.): A Seuso-kincs és Pannonia

Több mint egy éve, miután L. Simon László akkori kultúráért felelős államtitkár visszautasította Zelnik István műgyűjtő ajánlatát - hogy tudniillik visszaszerzi a késő római leletegyüttest, múzeumot épít neki, majd halála után a magyar államra hagyja -, teljes a csend Seuso-ügyben.

Könyv

Könyv

Zinka és Hugó - A rejtélyes üzenet

A lehető legjobb ötlet olyan gyerekkönyvet kiadni, amely kiemelt figyelmet szentel a mese nyelvére lefordított, fontos társadalmi problémáknak: a szociális érzékenység fejlesztését semmivel sem kell később kezdeni, mint az empátiáét vagy az erkölcsi érzékét.

Könyv

Négykezes erotika - Lawrence Block krimiíró

Azt minden rendes krimirajongó tudja, hogy Lawrence Block egyszerre több sikersorozatot (Scudder-könyvek, Betörő- és Bérgyilkos-sorozat) is futtat, de az írói indulásról, az erotikus regények szakmányban való gyártásáról már kevesebben értesültek. A termékeny krimikirályt többek között bűnös előéletéről is kérdeztük.

Elsüllyedt szerzők XL.

Könyv

Egy meg sem hallgatott tanú - Nyíri János és életműve

Azok közé a nagy reményű ifjak közé tartozott, akiknek életét a 20. század drámai fordulatai törték ketté. Túlélte a holokausztot, majd részt vett az 56-os forradalomban, aminek leverése után emigrált. Tapasztalatait két regényben és több színdarabban írta meg, amelyek külföldön nagy sikert arattak, de idehaza szinte teljesen észrevétlenül maradtak.

Könyv

Könyv

Hiánypótló, kimerítő

Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Ha a nyájas olvasóra émelygés tör a focitematikájú könyvektől, vagy epilepsziás rohamok kerítik hatalmába a kortárs magyar történelmi regények említésekor, esetleg agyérgörcs környékezi a kettő vegyítésének már az ötletétől is, akkor messzire kerülje el kritikánk tárgyát. Minden más esetben érdemes Benedek Szabolcs új könyvét kezünkbe vennünk, noha elég sok múlik azon, hogy szépirodalomként vagy ismeretterjesztő műként szeretnénk olvasni.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Keserű, narancs, lekvár – Narancslekvár a la Nigel Slater

Bár az ünnepi időszakon túl vagyunk, a citrusok szezonja javában tart. Pomelo - tudják, az a méretes, világossárgás-zöldes gyümölcs, amelyik a grépfrútra hasonlít, de húsa tömörebb, szárazabb, édesebb, mostanság mindenütt kapni. (Isteni mentával, tonhallal, salátaként.)

étel, hordó

Gasztro

Borhab

A Rumbach Sebestyén utcában minden megváltozott, miközben ugyanolyan lerobbant, mint emlékezetünk óta mindig. A zsinagóga továbbra is felújításra vár, építettek néhány modernnek gondolt vackot, a maradék ház meg... Mintha tegnap ért volna véget a második világháború.

Riport

Riport

A kétségbeesés napjai - A Down-szűrés kockázatai

Egyre később vállalnak a nők gyereket, s mire eljutnak odáig, egyre több nehézséggel kell szembenézniük. Mi mindenen megy ma keresztül egy 35 év fölötti nő Magyarországon, mire megnyugodhat: a terhessége hátralevő része békés, a magzata egészséges lesz?

Lokál

Szimpózium

Lokál

Metszéspontok II. Stratégiák 1957-2014

Miközben az Orbán Viktor személyes támogatásával, Farkas Flórián által gründolt és uniós pénzekből finanszírozott Roma Kutatóközpont nagy erőkkel lát a jövő építéséhez (lásd múlt heti számunk cikkét), addig a szimpózium célja többek közt éppen egy lezárt, valós roma történet megalkotása volt.

Állomásról állomásra XLVII.

Lokál

A traktor bosszúja Kispest

Kevesen tudják, hogy Kőbánya-Kispest mellett egy sima Kispest is a van a menetrendben. Lidércnyomásnak is nevezhetnék.

Tudomány

Hidegbetörés Amerikában

Tudomány

Örvényben

A múlt hét első három napja alighanem bevonul az észak-amerikai klímahistóriába. De ezzel még nem ért véget a történet, és talán mi sem maradunk ki belőle.

Tévétorrent