A vietnami nemzeti leves a világhírű pho, csillagánizzsal, gyömbérrel főzött erős marhahúsleves, amit rizstésztával és számos kiegészítővel (újhagyma, zöldcitromlé, chili stb.) fogyasztanak - ezt ma már szinte mindenki kívülről fújja és szürcsöli, hatalmas sikernek örvend. Habár kétségtelenül a pho a leghíresebb, rajta kívül rengeteg másféle lé is fontos szerepet kap a vietnami konyhában. Az alábbi pikáns leves különlegessége egyrészt az ananász, amely a levet egzotikusan gyümölcsössé, kissé édeskéssé teszi, másrészt a húsgombóc, amelybe felaprított garnéla is kerül, utóbbi persze elhagyható, de nem érdemes. Első ránézésre talán szokatlan ízpárosítás, de megéri nyitva tartani rá az ízlelőbimbókat, mert fenomenális.
Édes-savanyú leves húsgombóccal
és rizstésztával
Hozzávalók (6-8 adag)
Húsgombóc:
50 dkg sertéshús
2 dkg fafülgomba, forró vízbe áztatva, felaprítva
5 dkg üvegtészta, meleg vízbe áztatva
15 dkg nyers garnéla, finomra aprítva
1 kis sárgarépa, lereszelve
2 tojás
só, bors
Leves:
3 evőkanál olaj
1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
1 teáskanál őrölt pirospaprika
5 paradicsom, vékony cikkekre szeletelve
fél friss ananász, falatnyi kockákra vágva
2 liter leszűrt húsleves (marha vagy csirke)
2 zöldcitrom leve
2 evőkanál rizsecet
1 teáskanál csilipaszta (ízlés szerint)
A tálaláshoz:
40 dkg kifőzött rizstészta
1 csokor újhagyma, zöldjével együtt
1 csokor friss koriander
A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst, a finomra vágott fafülgombát, az ollóval felvagdosott üvegtésztát, a garnélát, a reszelt sárgarépát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk. Pingponglabda méretű húsgombócokat készítünk belőle. A leveshez az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, az ananászt, majd néhány percig pároljuk, amíg a paradicsom kissé elveszíti nyers állagát. Felöntjük az alaplével, és beletesszük a húsgombócokat. Kb. 15-20 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a zöldcitromlevet, a rizsecetet és a csilipasztát. A csípősség és a savanyúság legyen kellemes egyensúlyban. A levest tálaláskor a csomagoláson szereplő utasítás szerint kifőzött rizstésztára merjük, tetejét megszórjuk újhagyma felkarikázott zöldjével és friss korianderral.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com