chili&vanília

Édes, savanyú

Gasztro

Terjed a vietnami konyha, szinte nem akad negyede a városnak, amelyben ne volna népszerű levesező.

A vietnami nemzeti leves a világhírű pho, csillagánizzsal, gyömbérrel főzött erős marhahúsleves, amit rizstésztával és számos kiegészítővel (újhagyma, zöldcitromlé, chili stb.) fogyasztanak - ezt ma már szinte mindenki kívülről fújja és szürcsöli, hatalmas sikernek örvend. Habár kétségtelenül a pho a leghíresebb, rajta kívül rengeteg másféle lé is fontos szerepet kap a vietnami konyhában. Az alábbi pikáns leves különlegessége egyrészt az ananász, amely a levet egzotikusan gyümölcsössé, kissé édeskéssé teszi, másrészt a húsgombóc, amelybe felaprított garnéla is kerül, utóbbi persze elhagyható, de nem érdemes. Első ránézésre talán szokatlan ízpárosítás, de megéri nyitva tartani rá az ízlelőbimbókat, mert fenomenális.

Édes-savanyú leves húsgombóccal

és rizstésztával

Hozzávalók (6-8 adag)

Húsgombóc:

50 dkg sertéshús

2 dkg fafülgomba, forró vízbe áztatva, felaprítva

5 dkg üvegtészta, meleg vízbe áztatva

15 dkg nyers garnéla, finomra aprítva

1 kis sárgarépa, lereszelve

2 tojás

só, bors

Leves:

3 evőkanál olaj

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

1 teáskanál őrölt pirospaprika

5 paradicsom, vékony cikkekre szeletelve

fél friss ananász, falatnyi kockákra vágva

2 liter leszűrt húsleves (marha vagy csirke)

2 zöldcitrom leve

2 evőkanál rizsecet

1 teáskanál csilipaszta (ízlés szerint)

A tálaláshoz:

40 dkg kifőzött rizstészta

1 csokor újhagyma, zöldjével együtt

1 csokor friss koriander

A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst, a finomra vágott fafülgombát, az ollóval felvagdosott üvegtésztát, a garnélát, a reszelt sárgarépát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk. Pingponglabda méretű húsgombócokat készítünk belőle. A leveshez az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, az ananászt, majd néhány percig pároljuk, amíg a paradicsom kissé elveszíti nyers állagát. Felöntjük az alaplével, és beletesszük a húsgombócokat. Kb. 15-20 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a zöldcitromlevet, a rizsecetet és a csilipasztát. A csípősség és a savanyúság legyen kellemes egyensúlyban. A levest tálaláskor a csomagoláson szereplő utasítás szerint kifőzött rizstésztára merjük, tetejét megszórjuk újhagyma felkarikázott zöldjével és friss korianderral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk