chili&vanília

Enchiladas

Gasztro

Nem mintha június elején óriási lenne az igény laktató, húsos ételekre. Az itt ajánlott enchiladas, vagyis mexikói töltött palacsinta azonban két dolog miatt kap itt most mégis helyet: egyrészt az egyik legjobb módja a maradék sültek újrafelhasználásának, másrészt igazi bombabiztos alaprecept, gyakran fogják készíteni, amolyan igazi alapdarab. Minimális munka, garantált siker. Előnyei: a paradicsomszószt még főzni sem kell, egyszerűen össze kell botmixerrel pürésíteni a natúr szószt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Továbbá töltelékként bármit fel lehet használni, bármilyen maradék sült vagy főtt húst, akár a vasárnapi húslevesből megmaradt főtt csirkét is. Ha ilyen nincs kéznél, akkor darált húsból is lehet gyors tölteléket készíteni. A tortilla az egyetlen különlegesebb alapanyag, ami kell hozzá, az már azonban szerencsére könnyen beszerezhető, érdemes otthon tartani. Előre is össze lehet állítani, ami szintén nem egy utolsó szempont. A enchiladas szó eredetileg az „enchilar”, vagyis chilit adni valamihez szóból ered, ősi változatában a kukoricalisztből készített tortillát egyszerűen chiliszószba mártották. A töltelék később jött, és valójában bármi lehet: hús, burgonya, bab, rizs vagy ezek tetszőleges kombináció­ja. Avokádókrém és saláta jöhet mellé.

Enchiladas – mexikói töltött palacsinta

Hozzávalók (6 adag)

1 liter natúr paradicsomszósz

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál római kömény

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco

6 db nagy átmérőjű tortillalap

50 dkg maradék sült vagy főtt hús

2,5 dl tejföl

20 dkg reszelt sajt

A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Először elkészítjük a nyers paradicsomszószt: hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Előkészítünk egy kb. 25×30 cm-es tepsit, ebbe tesszük majd a betekert tortillákat. Az aljára kanalazzuk a paradicsomszósz egyharmadát. A maradék sült vagy főtt húst darabokra tépkedjük vagy aprítjuk. Egy-egy tortillát vékonyan, kenőtoll segítségével megkenünk egy kevés paradicsomszósszal, ez kissé felpuhítja, és könnyebben tekerhető, szaftosabb lesz. A közepébe helyezünk néhány evőkanálnyi sült húst, egy evőkanál tejfölt, majd palacsintaszerűen feltekerjük. A tepsibe fektetjük mind a hat, megtöltött tortillát. Leöntjük a maradék paradicsomszósszal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt elolvad és megpirul. Zöld salátával, esetleg avokádókrémmel tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.