Nem mintha június elején óriási lenne az igény laktató, húsos ételekre. Az itt ajánlott enchiladas, vagyis mexikói töltött palacsinta azonban két dolog miatt kap itt most mégis helyet: egyrészt az egyik legjobb módja a maradék sültek újrafelhasználásának, másrészt igazi bombabiztos alaprecept, gyakran fogják készíteni, amolyan igazi alapdarab. Minimális munka, garantált siker. Előnyei: a paradicsomszószt még főzni sem kell, egyszerűen össze kell botmixerrel pürésíteni a natúr szószt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Továbbá töltelékként bármit fel lehet használni, bármilyen maradék sült vagy főtt húst, akár a vasárnapi húslevesből megmaradt főtt csirkét is. Ha ilyen nincs kéznél, akkor darált húsból is lehet gyors tölteléket készíteni. A tortilla az egyetlen különlegesebb alapanyag, ami kell hozzá, az már azonban szerencsére könnyen beszerezhető, érdemes otthon tartani. Előre is össze lehet állítani, ami szintén nem egy utolsó szempont. A enchiladas szó eredetileg az „enchilar”, vagyis chilit adni valamihez szóból ered, ősi változatában a kukoricalisztből készített tortillát egyszerűen chiliszószba mártották. A töltelék később jött, és valójában bármi lehet: hús, burgonya, bab, rizs vagy ezek tetszőleges kombinációja. Avokádókrém és saláta jöhet mellé.
Enchiladas – mexikói töltött palacsinta
Hozzávalók (6 adag)
1 liter natúr paradicsomszósz
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco
6 db nagy átmérőjű tortillalap
50 dkg maradék sült vagy főtt hús
2,5 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Először elkészítjük a nyers paradicsomszószt: hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Előkészítünk egy kb. 25×30 cm-es tepsit, ebbe tesszük majd a betekert tortillákat. Az aljára kanalazzuk a paradicsomszósz egyharmadát. A maradék sült vagy főtt húst darabokra tépkedjük vagy aprítjuk. Egy-egy tortillát vékonyan, kenőtoll segítségével megkenünk egy kevés paradicsomszósszal, ez kissé felpuhítja, és könnyebben tekerhető, szaftosabb lesz. A közepébe helyezünk néhány evőkanálnyi sült húst, egy evőkanál tejfölt, majd palacsintaszerűen feltekerjük. A tepsibe fektetjük mind a hat, megtöltött tortillát. Leöntjük a maradék paradicsomszósszal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt elolvad és megpirul. Zöld salátával, esetleg avokádókrémmel tálaljuk.