chili&vanília

Enchiladas

Gasztro

Nem mintha június elején óriási lenne az igény laktató, húsos ételekre. Az itt ajánlott enchiladas, vagyis mexikói töltött palacsinta azonban két dolog miatt kap itt most mégis helyet: egyrészt az egyik legjobb módja a maradék sültek újrafelhasználásának, másrészt igazi bombabiztos alaprecept, gyakran fogják készíteni, amolyan igazi alapdarab. Minimális munka, garantált siker. Előnyei: a paradicsomszószt még főzni sem kell, egyszerűen össze kell botmixerrel pürésíteni a natúr szószt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Továbbá töltelékként bármit fel lehet használni, bármilyen maradék sült vagy főtt húst, akár a vasárnapi húslevesből megmaradt főtt csirkét is. Ha ilyen nincs kéznél, akkor darált húsból is lehet gyors tölteléket készíteni. A tortilla az egyetlen különlegesebb alapanyag, ami kell hozzá, az már azonban szerencsére könnyen beszerezhető, érdemes otthon tartani. Előre is össze lehet állítani, ami szintén nem egy utolsó szempont. A enchiladas szó eredetileg az „enchilar”, vagyis chilit adni valamihez szóból ered, ősi változatában a kukoricalisztből készített tortillát egyszerűen chiliszószba mártották. A töltelék később jött, és valójában bármi lehet: hús, burgonya, bab, rizs vagy ezek tetszőleges kombináció­ja. Avokádókrém és saláta jöhet mellé.

Enchiladas – mexikói töltött palacsinta

Hozzávalók (6 adag)

1 liter natúr paradicsomszósz

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál római kömény

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco

6 db nagy átmérőjű tortillalap

50 dkg maradék sült vagy főtt hús

2,5 dl tejföl

20 dkg reszelt sajt

A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Először elkészítjük a nyers paradicsomszószt: hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Előkészítünk egy kb. 25×30 cm-es tepsit, ebbe tesszük majd a betekert tortillákat. Az aljára kanalazzuk a paradicsomszósz egyharmadát. A maradék sült vagy főtt húst darabokra tépkedjük vagy aprítjuk. Egy-egy tortillát vékonyan, kenőtoll segítségével megkenünk egy kevés paradicsomszósszal, ez kissé felpuhítja, és könnyebben tekerhető, szaftosabb lesz. A közepébe helyezünk néhány evőkanálnyi sült húst, egy evőkanál tejfölt, majd palacsintaszerűen feltekerjük. A tepsibe fektetjük mind a hat, megtöltött tortillát. Leöntjük a maradék paradicsomszósszal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt elolvad és megpirul. Zöld salátával, esetleg avokádókrémmel tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?