chili&vanília

Eperleves

Gasztro

Ha megkérdezünk külföldieket, hogy számukra melyek a magyar konyha legfurcsább fogásai, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén: az édes – diós, mákos stb. – tészták, és a hideg, nyári gyümölcslevesek. A többség számára teljesen idegen a sűrű, édes, tejfölös, liszttel habart leves, amelyet inkább desszertként tudnak értelmezni. Ha egy eperkrémlevesben mondjuk még túrógombóc is lapul, pláne. A zöldfűszerekkel, tejtermék és cukor nélkül készített fanyar leveseket, vagy éppen a mediterrán konyha által ihletett, gyümölcsökkel, pl. görögdinnyével, eperrel dúsított gazpachókat annál nagyobb izgalommal fogadja a nemzetközi közönség. A legtöbb gyümölcslevest egy kis változtatással el lehet készíteni úgy, hogy a gyümölcs üdesége ne vesszen el, de azért megmaradjon a gyümölcsleves jellege. Az eper esetében ez úgy történik, hogy a felét megfőzzük (az eper íze hőkezeléssel intenzívebb lesz), a másik felét pedig nyersen turmixoljuk bele (így megvan a friss gyümölcsíz is). A tetejére szórhatunk mindenféle csilivilit, például pisztáciát, pisztáciaolajat (pl. Pödör-félét) és goji bogyót, ezekkel kifejezetten csinos és különleges lesz, de nélkülük, egyszerűbben, csak úgy fapadosan is tökéletesen működik.

 

Jéghideg eperkrémleves kecskesajttal

Hozzávalók (4 adag)

1 kg eper, plusz adagonként 3 szem a tálaláshoz

1,2 liter víz

10–12 dkg méz vagy nyírfacukor

(az eper édességétől függően)

½ kávéskanál só

1 citrom leve

½ kávéskanál csilipehely vagy Cayenne-bors

20 dkg lágy, de morzsolható natúr kecskesajt

A tetejére:

pl. 2 evőkanál pisztácia, meghámozva,

durvára vágva

pisztáciaolaj vagy olívaolaj

Az epret lecsumázzuk és nagyobb darabokra vágjuk (ha apróbb szemű eper, akkor csak félbe). A gyümölcsöt kettéosztjuk: az egyik felét, vagyis fél kiló epret főzni fogjuk, a másik felét nyersen használjuk. Lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót, a citromlevet és fél kiló epret. Közepes lángon főzzük 20 percig, ezalatt intenzíven átveszi az eper zamatát, és az eper teljesen szét is fő. A főzési idő vége előtt öt perccel hozzáadjuk a csilipelyhet is. Kissé lehűtjük. Ennek legegyszerűbb módja, ha átöntjük egy üvegtálba, és azt a mosogatóba vagy egy még nagyobb tálba állítjuk, amit feltöltünk jéghideg vízzel (esetleg jéggel). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a megtisztított eper másik felét, vagyis fél kilót, majd botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük. Érdemes egy sűrű szűrőn átpasszírozni, hogy eltávolítsuk az apró magokat. Tálalásig teljesen lehűtjük. Tálaláskor a tányérokban rámorzsoljuk a kecskesajtot, beleszórunk adagonként 3-3 szem felkockázott epret, meglocsoljuk az olíva-, esetleg pisztáciaolajjal, majd rászórjuk a pisztáciát (vagy más magot).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.