chili&vanília

Újévi piac Szöulban

Gasztro

Szójaszószos marhaszegy

Kjongdong (Gyeongdong) piac, Szö­ul. Dél-Korea legnagyobb gyógynövénypiaca, amely az ország gyógynövényforgalmának 70 százalékát látja el, itt terítik a koreai orvoslásban kiemelt szerepet játszó ginzenggyökér java részét is. Sok száz éve hagyományosan ez a városrész volt a jellemzően hegyekből érkező növények gyűjtőpontja, magát a piacot azonban csak 1960-ban alapították. Több mint ezer szaküzlet és a keleti gyógyításra specializálódott klinika található a környéken, de a hatalmas, háromszázezer négyzetméteres területen zöldség- és gyümölcs, valamint halkereskedelem is zajlik. A közönség elsősorban idősebbekből áll, a fiatalok egyre kevesebbet főznek, nem piacoznak. A környék rehabilitációja keretében azonban a régi színházból az egyik divatos kávézólánc alakított ki retro-indusztriális, az eredeti dizájnra hivatkozó, trendi kávézót, a huszonéves generáció pedig özönlik, imádják az új kulturális platformot, amelynek köszönhetően kapcsolódni tudnak a környék örökségéhez.

Egy februári szombat reggelen a piac pont úgy nyüzsög, ahogy egy hétvégi piacnak kell, húzza-vonja mindenki a banyatankját, amelyet megtölt az évszak zöldségeivel, alapanyagaival. Téli szezonjuk van a gyökérzöldségeknek, köztük olyan, számunkra egzotikusab­bak­nak, mint például a bojtorjángyökér (burdock root), vagy a harangvirággyökér (bellflower root). A zöldek minden koreai piacon lenyűgözőek, majd kicsattannak a spenótok, fejes saláták, perillalevelek, az árusok ráadásul ezeket tisztítva, levelekre szedve, gyönyörűen prezentálják. Érkeznek az első, kora tavaszi hajtások és rügyek, amelyek a koreai konyhában nagyon fontos szerepet játszanak, külön kulináris kategóriát képviselve. A fokhagyma kapható pucolva, gerezdekre szedve, a friss gyömbér darálva, a lótuszgyökér hámozva, szeletelve. A háziasszonynak alig marad dolga!

A leghosszabb, kígyózó sorok azonban nem ezeknél tömörülnek, hanem a frissen gyúrt rizsnudlimasszás üzleteknél. Február 10-én ünneplik ugyanis a koreai új évet, a szollalt, ennek az ünnepi levese a tokkuk, egy laktató marhahúsleves, korong alakú rizstésztával. A tészta formája a pénzt és a tisztaságot, egészséget idézi. A rizskorongot csomagolva, készen is lehet kapni, de az igazi háziasszonyok ilyenkor a frisset választják – esetleg az előgőzölt, már korongokra szeletelt változatot, az igazán megszállottak pedig a henger formájú frisset, s azt majd maguk vágják a megfelelően vastag karikákra. A levesben főtt marhahúsból csak egészen keveset tesznek a tálkákba, az egyik legjobb dolog, ami pedig a többi hússal történhet, az alább ajánlott, szójaszószos marhaszegy (csang-csorim – jang-jorim), amit ún. pancshanként, azaz apró kisköretként tálalnak – olyan ízes, hogy egész kis mennyiség is megízesít egy tál főtt rizst. A vasárnapi marhahúsleves maradék főtt húsát is remekül lehet így felhasználni.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.