chili&vanília

Fine tarte aux abricots

Gasztro

Aki nyáron sütőfóbiás, ne is olvasson tovább. Ez a csodálatos nyári pite ugyanis felforrósított konyha nélkül sajnos nem úszható meg. A sütemény igen egyszerű, azonban mégiscsak sütemény, a tésztát pihentetni szükséges, majd megsütni. A végeredmény azonban minden egyes percért és hőfokért kárpótolja az embert.

Elegáns párizsi cukrászdákban fine tarte aux abricots néven találkoznánk hasonlóval, amely azonban többnyire leveles tészta alappal készülne. Az alább ajánlott változatához házilag gyúrt tészta dukál, amely omlós, vajas, isteni, ráadásul még formába sem kell igazítani, csak amolyan "freestyle" korongba. Rajta pedig rengeteg zamatos sárgabarack. (A kevés keményítő azért kell hozzá, hogy kissé besűrítse a sütés során keletkező bódító gyümölcslevet.) A sárgabarackhoz számos fűszer remekül illik, kalandvágyóbbak azokkal is kísérletezhetnek. Vanília, kardamom, szerecsendió, fahéj, gyömbér, levendula, vagányabbaknak rozmaring, kakukkfű, curry. Az alábbi adag villámgyorsan tűnik el, érdemes rögtön duplázni, és vagy két korongot, vagy egy óriásit sütni.


Sárgabarackos omlós pite

Hozzávalók (6-8 szelet)

Tészta:

10 dkg jéghideg vaj, felkockázva

15 dkg liszt

1 tojássárgája

2-3 evőkanál jéghideg víz

kb. fél kg sárgabarack kimagozva, cikkekre vágva

2 evőkanál finomítatlan nádcukor

1,5 evőkanál étkezési keményítő

opcionálisan: fűszerek (fahéj, vanília,

kardamom stb.)

Elkészítjük a tésztát: aprítógépbe tesszük a felkockázott, jéghideg vajat (akár a mélyhűtőbe is tehetjük felhasználás előtt, hogy tényleg hideg legyen, a tészta állaga szempontjából nagyon fontos az alacsony hőmérséklet). Adjuk hozzá a lisztet, a sót, majd a géppel dolgozzuk össze úgy, hogy csak nagyjából álljon össze, a vaj kb. borsónyi méretű maradjon. Ekkor adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan keverjük össze még egyszer, így már nagyjából össze is áll. Öntsük ki egy nyújtódeszkára, majd éppen csak annyira gyúrjuk össze, hogy fóliába tudjuk csomagolni. Tegyük hűtőbe legalább egy órára (vagy egész éjszakára, ha előző nap készítjük). A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk félbe, magozzuk ki, majd szeleteljük cikkekre. Keverjük össze a nádcukorral és a keményítővel, ill., ha használunk, a fűszerrel. A tésztából nyújtsunk kb. 25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal helyezzünk egy sütőpapírral fedett, liszttel meghintett tepsire. A korong szélén hagyjunk kb. 4-5 cm-nyi peremet, a közepébe pedig szépen rendezzük el a sárgabarackcikkeket. A szélét hajtsuk rá körben. (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta.) A tészta szélét megkenhetjük kis tojásfehérjével. Kb. 35-40 perc alatt sül aranyszínűre. Amikor elkészült, lehűtjük, és magában vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk