chili&vanília

Főtt kukoricát tessék!

Gasztro

Csilis, citromos kukoricasaláta tonhallal

A nyár a csöves kukorica szezonja, az idén ez is korábban érkezett, mint minden más. Strand­ételként vagy kissé retró köretként bukkan fel a leggyakrabban. A konzervből készült majonézes kukorica vagy kukoricás rizs finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa, más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge csöves kukoricával, ha megfelelően készítjük el.

Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lila hagymával, friss bazsalikommal vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és csilivel összeforgatva salátának nagyszerű, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan pirítva remek, és a nemzetközi konyhákból is akadnak jó példák. A mexikóiak egyik legnépszerűbb utcai étele az elote – faszénen grillezett, füstös-édes kukorica csiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel –, az amerikai déli államokban pedig süteményeket, kenyereket sütnek vele. A csúcsgasztronómiában szokás extravagáns, komplex fogások – pl. fagylaltként desszertek – részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jeleként). Sokak számára mumus a mikró, az alábbi zseniális módszerrel azonban bármikor, szó szerint percek alatt főtt kukoricát készíthetünk, akár egy személyre, akár egy pikáns villámsalátához.

Íme, a trükk – főtt kukorica három perc alatt: 1. Olyan kukoricát válasszunk, amelyet teljesen befed a héja. (Ez megvédi majd a kiszáradástól.) 2. Tegyük be egyesével, héjastul a mikróba maximális fokozatra úgy, ahogy van (víz nélkül). 3. Mikrózzuk 3 percig. 4. Fogóval vagy kesztyűvel vegyük ki. Vigyázat, nagyon forró! 5. Tegyük egy rácsra vagy deszkára, és hagyjuk pár percig hűlni (a belseje még forróbb). 6. Bontsuk ki a héjából, máris fogyasztható.

Például kis fűszervajjal (lehet benne zöldcitromhéj, tabasco, koriander vagy kapor) és nagy szemű sóval. Vagy csak csilivel, sóval és lime-lével, ahogy a mexikóiak.

Az alábbi saláta pikáns, friss, és szupergyorsan elkészül a rekkenő kánikulában.

  

Csilis, citromos kukoricasaláta tonhallal

Hozzávalók (2–4 adag)

 

4 zsenge csöves kukorica

1 közepes kígyóuborka kimagozva, felkockázva

1 lila hagyma, finomra aprítva

20 dkg koktélparadicsom, felezve vagy negyedelve

1 doboz tonhalkonzerv vagy makréla

1 nagy csokor friss korianderzöld

1 marék mentalevél

 

Öntet:

1 nagy citrom leve

1 zöldcitrom leve

1 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál csiliszósz (pl. sambal oelek vagy sriracha)

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2 cm friss gyömbér, reszelve

1 teáskanál nádcukor

1 evőkanál szezámolaj

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.