chili&vanília

Főtt kukoricát tessék!

Gasztro

Csilis, citromos kukoricasaláta tonhallal

A nyár a csöves kukorica szezonja, az idén ez is korábban érkezett, mint minden más. Strand­ételként vagy kissé retró köretként bukkan fel a leggyakrabban. A konzervből készült majonézes kukorica vagy kukoricás rizs finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa, más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge csöves kukoricával, ha megfelelően készítjük el.

Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lila hagymával, friss bazsalikommal vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és csilivel összeforgatva salátának nagyszerű, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan pirítva remek, és a nemzetközi konyhákból is akadnak jó példák. A mexikóiak egyik legnépszerűbb utcai étele az elote – faszénen grillezett, füstös-édes kukorica csiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel –, az amerikai déli államokban pedig süteményeket, kenyereket sütnek vele. A csúcsgasztronómiában szokás extravagáns, komplex fogások – pl. fagylaltként desszertek – részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jeleként). Sokak számára mumus a mikró, az alábbi zseniális módszerrel azonban bármikor, szó szerint percek alatt főtt kukoricát készíthetünk, akár egy személyre, akár egy pikáns villámsalátához.

Íme, a trükk – főtt kukorica három perc alatt: 1. Olyan kukoricát válasszunk, amelyet teljesen befed a héja. (Ez megvédi majd a kiszáradástól.) 2. Tegyük be egyesével, héjastul a mikróba maximális fokozatra úgy, ahogy van (víz nélkül). 3. Mikrózzuk 3 percig. 4. Fogóval vagy kesztyűvel vegyük ki. Vigyázat, nagyon forró! 5. Tegyük egy rácsra vagy deszkára, és hagyjuk pár percig hűlni (a belseje még forróbb). 6. Bontsuk ki a héjából, máris fogyasztható.

Például kis fűszervajjal (lehet benne zöldcitromhéj, tabasco, koriander vagy kapor) és nagy szemű sóval. Vagy csak csilivel, sóval és lime-lével, ahogy a mexikóiak.

Az alábbi saláta pikáns, friss, és szupergyorsan elkészül a rekkenő kánikulában.

  

Csilis, citromos kukoricasaláta tonhallal

Hozzávalók (2–4 adag)

 

4 zsenge csöves kukorica

1 közepes kígyóuborka kimagozva, felkockázva

1 lila hagyma, finomra aprítva

20 dkg koktélparadicsom, felezve vagy negyedelve

1 doboz tonhalkonzerv vagy makréla

1 nagy csokor friss korianderzöld

1 marék mentalevél

 

Öntet:

1 nagy citrom leve

1 zöldcitrom leve

1 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál csiliszósz (pl. sambal oelek vagy sriracha)

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2 cm friss gyömbér, reszelve

1 teáskanál nádcukor

1 evőkanál szezámolaj

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk