étel, hordó

Im-oon

  • ételhordó
  • 2022. február 16.

Gasztro

Thai ételek a Klauzál téren

Egy alapos helytörténeti kutatás bizonyosan fel tudná térképezni mindazon vállalkozásokat, amelyek az elmúlt 100–120 évben a Klauzál tér 15. szám alatti apró üzlethelyiségben működtek, de majd legközelebb, most legyen elég annyi, hogy egy évtizede keleti büfék váltogatják itt egymást. A 2013-as nyershal-láz idején a sushinak állt a zászló, amit a pár évvel később jött street food őrület sodort el a falafel jegyében, ám ez sem tartott sokáig, a hely tavaly óta thai bisztróként működik.

Az Im-oon elnevezés jelentését nem sikerült megfejtenünk, a látottak alapján az is elképzelhető, hogy a barátságos kiszolgálás vagy a házi koszt szinonimája. Az apró, galériával és nyitott konyhával terhelt üzlethelyiségben valószínűleg a legszuperebb szag­elszívó is kiegyezne a döntetlenben, de még az efféle kellemetlenséget is felülírja az a családias hangulat, amit a feltehetően thai származású házigazdák (talán házaspár) megteremtettek. Amellett, hogy őszintének tűnik minden gesztusuk, a figyelmesség jelének értékeljük tálalást is: a levesek kislábosban, a curryk serpenyőben, még a sima tányérok is egyediek…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.