chili&vanília

Karanténkantin 4. – Három csokor retek

Gasztro

A medvehagyma várva várt megjelenése után a tavasz következő hírnöke minden évben a zsenge retek. Az első piros csokrok általában magában, vajas kenyér mellé fogynak el, később salátákba kerülhet: sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt is kerül rá, egyenesen pazar. Levelét máskor sem, de a mostani időszakban pláne nehogy kidobjuk, levesként vagy pesztóként még számos fogás készülhet belőle. Alább rögtön három recept, amelyben maximálisan fel- és újrahasznosítjuk a retket szőröstül-bőröstül. A reteklevélből születik pesztó, amit tésztára, házi gnocchira tehetünk; zöld olaj, ami krémleveseket, főzelékeket, salátákat dob majd fel, továbbá zöld, tahinis joghurt, ami az olaj leszűrése után visszamaradó zöld püréből készül (és nagyszerű sült zöldségeken, vagy akár héjában sült krumpli mellé); valamint koreai ihletésű, szójás-szezámos saláta, ami akár sültek mellé, akár pirított rizsekben, tésztákban is nagyszerű.

Reteklevélpesztó

Hozzávalók (kb. 6 adag tésztára)

 

4 csokor reteklevél, a vastagabb száráról nagyjából lecsipkedve (összesen kb. 5 dkg zöld levél)

5 dkg dió, mandula vagy napraforgómag

3 dkg reszelt parmezán

1 kisebb gerezd fokhagyma, apróra vágva

kb. 1,5 dl olívaolaj

 

Az összes hozzávalót robotgépbe tesszük, és pürésítjük (sorrend: olaj, levél, mag, parmezán – így dolgozik legkönnyebben az aprítógép kése). Ha túl sűrűnek látjuk, egy-két evőkanál vízzel hígítjuk. Zárt edényben eláll a hűtőben, a tetejére mindig öntsünk egy réteg olívaolajat.

Nemcsak tésztára, de sült zöldségekre vagy kenyérbe, péksüteménybe (pesztós csiga) is használhatjuk. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk medvehagymapesztót is. A fenti mennyiségből kb. 25 dekagramm pesztó lesz, egy adag tésztára kb. 4–5 dekát lehet számolni.

 

 

Zöld olaj reteklevélből és medvehagymából

Hozzávalók (kb. 2 dl-hez)

 

1 csokor retek zöld levele

negyed csokor (kb. 2 dkg) medvehagyma

maradék újhagymaszár

2,5 dl olívaolaj

csipet só

 

A zöld leveleket forró, lobogó vízbe mártjuk pár másodpercre, szűrőkanállal kiemeljük, azonnal jeges vízbe tesszük, majd amikor kissé lehűlt, alaposan kinyomkodjuk és felaprítjuk. Botmixerrel vagy turmixgépben összekeverjük, s hagyjuk állni egy órát. Ekkor átszűrjük, a zöld olajat üvegben tároljuk. A szűrés után visszamaradó zöldfűszerpürét még egyszer újrahasznosítjuk: összeturmixoljuk kb. 3 deci görög joghurttal, ha van, 1 evőkanál tahinivel, pici reszelt fokhagymával és egy csipet sóval.

 

 

Szójás-szezámos reteklevél-saláta

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 csokor retek zöldje

bármilyen maradék zöld levél (medvehagyma, újhagymaszár stb.)

1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve

3 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

2 evőkanál szezámolaj

1 mokkáskanál pirított szezámmag

 

Nagyon alaposan átöblítjük a reteklevelet (érdemes negyedórára egy nagy tál vízbe áztatni). Egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, és beletesszük a reteklevelet és esetleg más leveleket), valamint, ha van, medvehagymát. Pár másodpercig blansírozzuk, amíg összeesik. Leszűrjük, és azonnal hideg vízzel átöblítjük, hogy ne főjön tovább (még jobb, ha jeges vízbe dobjuk). Nagyon alaposan kinyomkodjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a reszelt fokhagymát a szójaszósszal, szezámolajjal (vagy sima olajjal), a mézzel és a szezámmaggal. Összeforgatjuk a zöldekkel. Kis edényben tároljuk, két-három napig eláll a hűtőben.

 

Figyelmébe ajánljuk