chili&vanília

Karanténkantin 4. – Három csokor retek

Gasztro

A medvehagyma várva várt megjelenése után a tavasz következő hírnöke minden évben a zsenge retek. Az első piros csokrok általában magában, vajas kenyér mellé fogynak el, később salátákba kerülhet: sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt is kerül rá, egyenesen pazar. Levelét máskor sem, de a mostani időszakban pláne nehogy kidobjuk, levesként vagy pesztóként még számos fogás készülhet belőle. Alább rögtön három recept, amelyben maximálisan fel- és újrahasznosítjuk a retket szőröstül-bőröstül. A reteklevélből születik pesztó, amit tésztára, házi gnocchira tehetünk; zöld olaj, ami krémleveseket, főzelékeket, salátákat dob majd fel, továbbá zöld, tahinis joghurt, ami az olaj leszűrése után visszamaradó zöld püréből készül (és nagyszerű sült zöldségeken, vagy akár héjában sült krumpli mellé); valamint koreai ihletésű, szójás-szezámos saláta, ami akár sültek mellé, akár pirított rizsekben, tésztákban is nagyszerű.

Reteklevélpesztó

Hozzávalók (kb. 6 adag tésztára)

 

4 csokor reteklevél, a vastagabb száráról nagyjából lecsipkedve (összesen kb. 5 dkg zöld levél)

5 dkg dió, mandula vagy napraforgómag

3 dkg reszelt parmezán

1 kisebb gerezd fokhagyma, apróra vágva

kb. 1,5 dl olívaolaj

 

Az összes hozzávalót robotgépbe tesszük, és pürésítjük (sorrend: olaj, levél, mag, parmezán – így dolgozik legkönnyebben az aprítógép kése). Ha túl sűrűnek látjuk, egy-két evőkanál vízzel hígítjuk. Zárt edényben eláll a hűtőben, a tetejére mindig öntsünk egy réteg olívaolajat.

Nemcsak tésztára, de sült zöldségekre vagy kenyérbe, péksüteménybe (pesztós csiga) is használhatjuk. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk medvehagymapesztót is. A fenti mennyiségből kb. 25 dekagramm pesztó lesz, egy adag tésztára kb. 4–5 dekát lehet számolni.

 

 

Zöld olaj reteklevélből és medvehagymából

Hozzávalók (kb. 2 dl-hez)

 

1 csokor retek zöld levele

negyed csokor (kb. 2 dkg) medvehagyma

maradék újhagymaszár

2,5 dl olívaolaj

csipet só

 

A zöld leveleket forró, lobogó vízbe mártjuk pár másodpercre, szűrőkanállal kiemeljük, azonnal jeges vízbe tesszük, majd amikor kissé lehűlt, alaposan kinyomkodjuk és felaprítjuk. Botmixerrel vagy turmixgépben összekeverjük, s hagyjuk állni egy órát. Ekkor átszűrjük, a zöld olajat üvegben tároljuk. A szűrés után visszamaradó zöldfűszerpürét még egyszer újrahasznosítjuk: összeturmixoljuk kb. 3 deci görög joghurttal, ha van, 1 evőkanál tahinivel, pici reszelt fokhagymával és egy csipet sóval.

 

 

Szójás-szezámos reteklevél-saláta

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 csokor retek zöldje

bármilyen maradék zöld levél (medvehagyma, újhagymaszár stb.)

1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve

3 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

2 evőkanál szezámolaj

1 mokkáskanál pirított szezámmag

 

Nagyon alaposan átöblítjük a reteklevelet (érdemes negyedórára egy nagy tál vízbe áztatni). Egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, és beletesszük a reteklevelet és esetleg más leveleket), valamint, ha van, medvehagymát. Pár másodpercig blansírozzuk, amíg összeesik. Leszűrjük, és azonnal hideg vízzel átöblítjük, hogy ne főjön tovább (még jobb, ha jeges vízbe dobjuk). Nagyon alaposan kinyomkodjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a reszelt fokhagymát a szójaszósszal, szezámolajjal (vagy sima olajjal), a mézzel és a szezámmaggal. Összeforgatjuk a zöldekkel. Kis edényben tároljuk, két-három napig eláll a hűtőben.

 

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.