A medvehagyma várva várt megjelenése után a tavasz következő hírnöke minden évben a zsenge retek. Az első piros csokrok általában magában, vajas kenyér mellé fogynak el, később salátákba kerülhet: sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt is kerül rá, egyenesen pazar. Levelét máskor sem, de a mostani időszakban pláne nehogy kidobjuk, levesként vagy pesztóként még számos fogás készülhet belőle. Alább rögtön három recept, amelyben maximálisan fel- és újrahasznosítjuk a retket szőröstül-bőröstül. A reteklevélből születik pesztó, amit tésztára, házi gnocchira tehetünk; zöld olaj, ami krémleveseket, főzelékeket, salátákat dob majd fel, továbbá zöld, tahinis joghurt, ami az olaj leszűrése után visszamaradó zöld püréből készül (és nagyszerű sült zöldségeken, vagy akár héjában sült krumpli mellé); valamint koreai ihletésű, szójás-szezámos saláta, ami akár sültek mellé, akár pirított rizsekben, tésztákban is nagyszerű.
Reteklevélpesztó
Hozzávalók (kb. 6 adag tésztára)
4 csokor reteklevél, a vastagabb száráról nagyjából lecsipkedve (összesen kb. 5 dkg zöld levél)
5 dkg dió, mandula vagy napraforgómag
3 dkg reszelt parmezán
1 kisebb gerezd fokhagyma, apróra vágva
kb. 1,5 dl olívaolaj
só
Az összes hozzávalót robotgépbe tesszük, és pürésítjük (sorrend: olaj, levél, mag, parmezán – így dolgozik legkönnyebben az aprítógép kése). Ha túl sűrűnek látjuk, egy-két evőkanál vízzel hígítjuk. Zárt edényben eláll a hűtőben, a tetejére mindig öntsünk egy réteg olívaolajat.
Nemcsak tésztára, de sült zöldségekre vagy kenyérbe, péksüteménybe (pesztós csiga) is használhatjuk. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk medvehagymapesztót is. A fenti mennyiségből kb. 25 dekagramm pesztó lesz, egy adag tésztára kb. 4–5 dekát lehet számolni.
Zöld olaj reteklevélből és medvehagymából
Hozzávalók (kb. 2 dl-hez)
1 csokor retek zöld levele
negyed csokor (kb. 2 dkg) medvehagyma
maradék újhagymaszár
2,5 dl olívaolaj
csipet só
A zöld leveleket forró, lobogó vízbe mártjuk pár másodpercre, szűrőkanállal kiemeljük, azonnal jeges vízbe tesszük, majd amikor kissé lehűlt, alaposan kinyomkodjuk és felaprítjuk. Botmixerrel vagy turmixgépben összekeverjük, s hagyjuk állni egy órát. Ekkor átszűrjük, a zöld olajat üvegben tároljuk. A szűrés után visszamaradó zöldfűszerpürét még egyszer újrahasznosítjuk: összeturmixoljuk kb. 3 deci görög joghurttal, ha van, 1 evőkanál tahinivel, pici reszelt fokhagymával és egy csipet sóval.
Szójás-szezámos reteklevél-saláta
Hozzávalók (4 kis adag)
4 csokor retek zöldje
bármilyen maradék zöld levél (medvehagyma, újhagymaszár stb.)
1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve
3 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál méz
2 evőkanál szezámolaj
1 mokkáskanál pirított szezámmag
Nagyon alaposan átöblítjük a reteklevelet (érdemes negyedórára egy nagy tál vízbe áztatni). Egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, és beletesszük a reteklevelet és esetleg más leveleket), valamint, ha van, medvehagymát. Pár másodpercig blansírozzuk, amíg összeesik. Leszűrjük, és azonnal hideg vízzel átöblítjük, hogy ne főjön tovább (még jobb, ha jeges vízbe dobjuk). Nagyon alaposan kinyomkodjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a reszelt fokhagymát a szójaszósszal, szezámolajjal (vagy sima olajjal), a mézzel és a szezámmaggal. Összeforgatjuk a zöldekkel. Kis edényben tároljuk, két-három napig eláll a hűtőben.