étel, hordó

Krapaj Csárda

  • ételhordó
  • 2022. október 5.

Gasztro

Diósdon, 1986 óta

„Eszmei lobogónkra tehát a családot írtuk. Gondolataink közérthető tolmácsolását ígérjük, olyan szellemben és stílusban, ami nem tűri meg a sunyi kétértelműséget, gyönyörűséges anyanyelvünk kerékbe törését, s nem ejt foltot elkötelezettségünkön.” E főszerkesztői üzenettel indult útjára 1986. április 12-én a Képes 7 című új hetilap, amely hivatalosan a Hazafias Népfront lapja volt, ám megjelenésében az olyan nyugati lapokat próbálta utánozni, mint a Stern vagy a Paris Match. Ennek jegyében került – a korabeli sajtóban példátlan módon – étteremkritika is Inkognitóban rovatcím alatt a lapszámokba. Pontozták a helyeket, 100 pont volt a maximum. Ha végignézzük a korabeli számokat, nehezen találunk ma is működő éttermet, ám a 6-os út mentén található diósdi Krapaj Csárda ezek közé tartozik. Ráadásul gyakorlatilag ugyanakkor indult, mint a lap, az 1986. július 19-i számban ezt olvassuk: „Két hónapos a csárda, természetes még a szépsége és csillogása. Kiváló ízléssel válogatták össze a berendezést, s ez vonatkozik a padló burkolatára és a függönyökre, kockás asztalterítőre…”

Most, 36 év múltán azt mondhatjuk, hogy a faburkolat túlzott használata, a műkő pult, a modernizált csárdaszékek valóban a nyolcvanas éveket idézik, de a berendezés nem tűnik lelakottnak, így rejtély marad, hogy eredeti-e vagy utángyártott. A csárda a nevét a két akkori üzletvezető nevének összevonásával kapta – írta a Képes 7 –, de ennél sokkal érdekesebb, hogy mitől ájultak el az akkori „szakértők”. A kolbásszal és sajttal töltött sertésbordától („Krapaj-módra”), az állítólag igazi borjúbécsitől és a csípős káposztasalátától. De a prímet az ún. autós koktél vitte, ez narancs- és citromlevekből, illetve málnaszörpből, citromkarikából és jégkockából állt. „Fölséges” – írták e mixről, majd kiosztottak 96 pontot, közel a maximumot. „A kétszemélyes autós vacsora – levesek, főételek, saláták és üdítőitalok – ára összesen 210 forint volt” – tették hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk