étel, hordó

Krapaj Csárda

  • ételhordó
  • 2022. október 5.

Gasztro

Diósdon, 1986 óta

„Eszmei lobogónkra tehát a családot írtuk. Gondolataink közérthető tolmácsolását ígérjük, olyan szellemben és stílusban, ami nem tűri meg a sunyi kétértelműséget, gyönyörűséges anyanyelvünk kerékbe törését, s nem ejt foltot elkötelezettségünkön.” E főszerkesztői üzenettel indult útjára 1986. április 12-én a Képes 7 című új hetilap, amely hivatalosan a Hazafias Népfront lapja volt, ám megjelenésében az olyan nyugati lapokat próbálta utánozni, mint a Stern vagy a Paris Match. Ennek jegyében került – a korabeli sajtóban példátlan módon – étteremkritika is Inkognitóban rovatcím alatt a lapszámokba. Pontozták a helyeket, 100 pont volt a maximum. Ha végignézzük a korabeli számokat, nehezen találunk ma is működő éttermet, ám a 6-os út mentén található diósdi Krapaj Csárda ezek közé tartozik. Ráadásul gyakorlatilag ugyanakkor indult, mint a lap, az 1986. július 19-i számban ezt olvassuk: „Két hónapos a csárda, természetes még a szépsége és csillogása. Kiváló ízléssel válogatták össze a berendezést, s ez vonatkozik a padló burkolatára és a függönyökre, kockás asztalterítőre…”

Most, 36 év múltán azt mondhatjuk, hogy a faburkolat túlzott használata, a műkő pult, a modernizált csárdaszékek valóban a nyolcvanas éveket idézik, de a berendezés nem tűnik lelakottnak, így rejtély marad, hogy eredeti-e vagy utángyártott. A csárda a nevét a két akkori üzletvezető nevének összevonásával kapta – írta a Képes 7 –, de ennél sokkal érdekesebb, hogy mitől ájultak el az akkori „szakértők”. A kolbásszal és sajttal töltött sertésbordától („Krapaj-módra”), az állítólag igazi borjúbécsitől és a csípős káposztasalátától. De a prímet az ún. autós koktél vitte, ez narancs- és citromlevekből, illetve málnaszörpből, citromkarikából és jégkockából állt. „Fölséges” – írták e mixről, majd kiosztottak 96 pontot, közel a maximumot. „A kétszemélyes autós vacsora – levesek, főételek, saláták és üdítőitalok – ára összesen 210 forint volt” – tették hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.