Nádas Péter feleségének, Salamon Magdának Egy csipet józan íz című szakácskönyvében szerepel az ihletadója az alábbi receptnek, amely ott szerényen a Káposzta mazsolával nevet kapta. Az újságírónő első önálló receptgyűjteményét 79 éves korában, 2010-ben adták ki, és egyszerű, pénztárcabarát, konyhakertközpontú receptjei elsősorban az ő táplálkozás iránti hozzáállását, illetve annak változását tükrözik. Talán ő sem gondolta, hogy bő egy évtizeddel később még relevánsabbá válnak konyhai javaslatai, hiszen éppen a mai kor kihívásaira adnak választ. Salamon Magda nagy híve a „megúszós” recepteknek. „Saját hétvégi igyekvéseimből nagy húslevesekre, vadas húsra, néha egy nagy tál egreskrémre, madártejre, hagymás-sárgarépás dinsztelt marhahúsra, resztelt krumplira emlékszem. És arra az örök vágyamra, hogy minél gyorsabban összeüssem mindezt, vagy legalább egy napig ne kelljen főznöm” – írja korábbi konyhafilozófiájáról. Később mindent betetőző változás áll be, megihleti a gombosszegi veteményeskertjük termése, a frissen szedett zöldségek minősége. Egészségtudatos reformkonyhát visz, szakácskönyvének rövid receptjei pedig nagyszerű kiindulási alapként szolgálnak egy teljesen mai, hétköznapi főzéshez. „Az étkezési szokások világszerte makacsok, de annál szórakoztatóbb időnként változtatni rajtuk” – állítja. Ennek szellemében kel új életre az alábbi étele is, amely az őszi-téli időszak visszatérő kedvence lehet.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!