Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenből, de legalábbis abból a státuszból, amely ezeket kizárólag bioboltok hátsó polcára száműzte. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is gyakran előfordulnak. Tönköly, köles, hajdina, kamut vagy Latin-Amerika ősi növényei, a quinoa, az amaránt – mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes textúrával bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük. Akár az alább ajánlott, tavaszváró salátában is, amely gerslivel készül, de bármelyik másik gabonaféléből kiváló.
A gersli, más néven árpagyöngye elsősorban a magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, ráadásul még nagyon finom is. Az ismertebb felhasználási módokon túl, úgymint sólet, töltelék, leves stb. igen változatosan lehet különlegesebb fogásokba, akár hasonló salátákba is beépíteni. Érdemes mindig nagyobb adagot főzni belőle egyszerre, egyrészt mert elég hosszú a főzési ideje (kb. 40 perc), másrészt, mert hűtőben kiválóan eláll, és remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe (gombával pl. fantasztikus, a lengyel konyha erre nagyon jó ötletekkel tud szolgálni), lehet sima köret, selymes zöldségpürével (pl. zöldborsó, karfiol, sárgarépa) összekeverve pedig készülhet belőle gerslirizottó is. Kezdésnek legyen belőle ez az egészséges saláta.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!