chili&vanília

Morzsaparti

Gasztro

Grillezett saláta ropogós, citromos-szardíniás kenyérmorzsával

Mi más jutna az eszünkbe elsőre a kenyérmorzsa hallatán, mint az örök közönségkedvenc rántott hús, amely nélkül nincs vasárnapi ebéd és nincs étlap. Pedig rengeteg lehetőség rejlik az apró, de annál hasznosabb és annál változatosabban bevethető hozzávalóban. Nemcsak igazi kamrakincs, amit érdemes mindig tartani otthon, hanem kiváló zero waste, pazarlásellenes ötlet is a serclik és a maradék, szikkadt kenyérdarabkák megmentésére. Egyszerűen készíthetjük házilag is úgy, hogy a kenyérszeleteket héjastul vagy anélkül (ízlés kérdése) aprítógépben morzsa állagúra daráljuk, majd a sütőben, egy tepsire kiterítve, alacsony hőfokon megszárítjuk úgy, hogy ne kapjon színt. Hűtőben egy hónapig eláll, de mélyhűtőben is tárolhatjuk. Megszórhatjuk vele csőben sült, rakott ételek tetejét, készíthetünk vele ropogós, fűszeres krusztát halak, sültek tetejére, feldobhatunk vele párolt vagy sült zöldségeket. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, csilis, citromos olajokkal, vagy akár kolbásszal (annak kisülő zsírjával), hogy aztán krémleveseket, salátákat tegyünk vele izgalmassá. Kölcsönvehetjük a délolasz háziasszonyok takarékos ötletét: régen, amikor spórolniuk kellett a drága sajttal, a „szegény ember parmezánjával”, azaz fokhagymás, csilis morzsával szórták meg a tésztákat, az olasz konyhában ez a mai napig gyakran megjelenik. Az ázsiai konyha elterjedésével néhány éve nálunk is ismertté vált a panko, vagyis az extra ropogósságot eredményező japán kenyérmorzsa. Az eredeti változatot speciális, héj nélküli kenyérből készítik, amelyet hosszabb, szilánkosabb morzsákra őrölnek, ennek is köszönhető a levegős, könnyű állag. Az alábbi recept­hez használhatunk pankót vagy házi kenyérmorzsát is. Panírozáshoz nem ajánlom, viszont a leghétköznapibb salátát, tésztát, vagy éppen krémlevest is hihetetlenül feldobja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.