chili&vanília

Morzsaparti

Gasztro

Grillezett saláta ropogós, citromos-szardíniás kenyérmorzsával

Mi más jutna az eszünkbe elsőre a kenyérmorzsa hallatán, mint az örök közönségkedvenc rántott hús, amely nélkül nincs vasárnapi ebéd és nincs étlap. Pedig rengeteg lehetőség rejlik az apró, de annál hasznosabb és annál változatosabban bevethető hozzávalóban. Nemcsak igazi kamrakincs, amit érdemes mindig tartani otthon, hanem kiváló zero waste, pazarlásellenes ötlet is a serclik és a maradék, szikkadt kenyérdarabkák megmentésére. Egyszerűen készíthetjük házilag is úgy, hogy a kenyérszeleteket héjastul vagy anélkül (ízlés kérdése) aprítógépben morzsa állagúra daráljuk, majd a sütőben, egy tepsire kiterítve, alacsony hőfokon megszárítjuk úgy, hogy ne kapjon színt. Hűtőben egy hónapig eláll, de mélyhűtőben is tárolhatjuk. Megszórhatjuk vele csőben sült, rakott ételek tetejét, készíthetünk vele ropogós, fűszeres krusztát halak, sültek tetejére, feldobhatunk vele párolt vagy sült zöldségeket. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, csilis, citromos olajokkal, vagy akár kolbásszal (annak kisülő zsírjával), hogy aztán krémleveseket, salátákat tegyünk vele izgalmassá. Kölcsönvehetjük a délolasz háziasszonyok takarékos ötletét: régen, amikor spórolniuk kellett a drága sajttal, a „szegény ember parmezánjával”, azaz fokhagymás, csilis morzsával szórták meg a tésztákat, az olasz konyhában ez a mai napig gyakran megjelenik. Az ázsiai konyha elterjedésével néhány éve nálunk is ismertté vált a panko, vagyis az extra ropogósságot eredményező japán kenyérmorzsa. Az eredeti változatot speciális, héj nélküli kenyérből készítik, amelyet hosszabb, szilánkosabb morzsákra őrölnek, ennek is köszönhető a levegős, könnyű állag. Az alábbi recept­hez használhatunk pankót vagy házi kenyérmorzsát is. Panírozáshoz nem ajánlom, viszont a leghétköznapibb salátát, tésztát, vagy éppen krémlevest is hihetetlenül feldobja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.