chili&vanília

Morzsaparti

Gasztro

Grillezett saláta ropogós, citromos-szardíniás kenyérmorzsával

Mi más jutna az eszünkbe elsőre a kenyérmorzsa hallatán, mint az örök közönségkedvenc rántott hús, amely nélkül nincs vasárnapi ebéd és nincs étlap. Pedig rengeteg lehetőség rejlik az apró, de annál hasznosabb és annál változatosabban bevethető hozzávalóban. Nemcsak igazi kamrakincs, amit érdemes mindig tartani otthon, hanem kiváló zero waste, pazarlásellenes ötlet is a serclik és a maradék, szikkadt kenyérdarabkák megmentésére. Egyszerűen készíthetjük házilag is úgy, hogy a kenyérszeleteket héjastul vagy anélkül (ízlés kérdése) aprítógépben morzsa állagúra daráljuk, majd a sütőben, egy tepsire kiterítve, alacsony hőfokon megszárítjuk úgy, hogy ne kapjon színt. Hűtőben egy hónapig eláll, de mélyhűtőben is tárolhatjuk. Megszórhatjuk vele csőben sült, rakott ételek tetejét, készíthetünk vele ropogós, fűszeres krusztát halak, sültek tetejére, feldobhatunk vele párolt vagy sült zöldségeket. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, csilis, citromos olajokkal, vagy akár kolbásszal (annak kisülő zsírjával), hogy aztán krémleveseket, salátákat tegyünk vele izgalmassá. Kölcsönvehetjük a délolasz háziasszonyok takarékos ötletét: régen, amikor spórolniuk kellett a drága sajttal, a „szegény ember parmezánjával”, azaz fokhagymás, csilis morzsával szórták meg a tésztákat, az olasz konyhában ez a mai napig gyakran megjelenik. Az ázsiai konyha elterjedésével néhány éve nálunk is ismertté vált a panko, vagyis az extra ropogósságot eredményező japán kenyérmorzsa. Az eredeti változatot speciális, héj nélküli kenyérből készítik, amelyet hosszabb, szilánkosabb morzsákra őrölnek, ennek is köszönhető a levegős, könnyű állag. Az alábbi recept­hez használhatunk pankót vagy házi kenyérmorzsát is. Panírozáshoz nem ajánlom, viszont a leghétköznapibb salátát, tésztát, vagy éppen krémlevest is hihetetlenül feldobja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.