chili&vanília

Téli dresszingek

  • chili&vanília
  • 2023. január 18.

Gasztro

Miszós salátaöntet, citromos selyemöntet, és koreai, csilis-szezámos öntet

Mind a január, mind az enyhe, tavaszias időjárás indokolja, hogy szó essen a salátákról. Minden év elején előkerül a téli saláták kérdése, amelyek egyedi kihívásokkal állítják szembe az elkötelezett és igyekvő rajongókat. A friss, zöld levelek hiányától nem kell tartani, a salátafélék, kesernyés zöldek imádják a hűvösebb klímát, harsogóbbak, mint valaha. Római saláta, szívsaláta, endívia, fodros kel, ázsiai levelek – szépen teremnek télen is. A termelői standoknál a szivárvány összes színében pompáznak a répák és céklák is, de jégcsapretket, karalábét, nyers sütőtököt, édesköményt, almát is bátran komponálhatunk a salátánkba. Mindennek a lelke azonban az öntet, ha az nincs, akkor nincs íz sem, csak zöldségek sorakoznak egymás mellett. Ami a dresszingeket illeti, már csak ezekért is érdemes elbaktatni a számtalan ázsiai élelmiszerüzlet egyikébe – ilyenből már tényleg rengeteg akad –, és feltankolni néhány hasznos kamrakinccsel, amelyeket aztán egész évben használunk majd – például szójaszósszal, rizsecettel, szezámolajjal, koreai csilipasztával (kocshudzsang/gochujang) és fehér miszópasztával. A miszós salátadresszing annyira pazar, hogy mindig készíteni fogja, aki egyszer megkóstolja. Mint egy sűrű, fényes, dijoni mustáros vinaigrette öntet – plusz extra komplex, mély ízekkel, jóval kevesebb olajjal, mivel a miszó adja a krémességet. A miszópaszta a japán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, fermentált szójababból és rizsből (vagy más gabonából) készül, és nagyon változatosan lehet használni, érdemes tartani a hűtőben. Az alább ajánlott mindhárom öntet remekül eláll a hűtőben, ha kéznél vannak, hétköznap is könnyebben jön az ihlet, a téli salátázás ellen tehát már nem lehet kifogás!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.