Tartalom

(2013-01-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tartson ki, György!

Lapzártánk utolsó pillanatában érkezett a hír, mely szerint a Magyar Művészeti Akadémia elnöksége keddi soros ülésén lemondásra szólítja fel az elnökét, Fekete Györgyöt.

A szerk.

A szerk.

Törve, félbe

Szétesett az LMP, őszinte részvétünk. Az, ami velük történt, annál is felfoghatatlanabb, mert a két félpárt és képviselői között sem szakpolitikai, sem a demokratikus berendezkedés alapjait érintő kérdésekben nagyítóval sem találnánk különbségeket.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A futball ábécéje

(D mint drukker)

A lelátó egyes részeit kell javítgatni ahhoz, hogy a repedezett betont ne tudják felszedni a rosszindulatú szurkolók, s azt bedobálva nehogy kárt tehessenek valakiben. (Domonyai László, az MTK ügyvezető igazgatója) Ki az a hülye, aki erre kimegy? (bejegyzés egy szurkolói fórumon, a decemberben, mínusz nyolc fokban rendezett MTK-Debrecen-kupameccs után) Én. (én) Újmeccsekalja (Szakács János szíves szóbelije)

Publicisztika

Cserey Gyula

Publicisztika

Az oroszlán ugrani készül?

Kiléphet-e Nagy-Britannia az Európai Unióból?

David Cameron brit miniszterelnök szerint felül kell vizsgálni az országa és az Európai Unió közötti viszonyokat, mert hátrányosak az Egyesült Királyságnak. Az így kialkudott új játékszabályok fényében dönthetnének majd a britek a legkésőbb 2017-ig megtartandó népszavazáson, hogy az unión belül vagy kívül akarják-e folytatni.

Keszthelyi András

Publicisztika

Középre húz a szívem

Konszolidál-e Orbán?

Pár hét alatt két fontos kérdésben hátrált meg a Fidesz. Először december végén a felsőoktatási keretszámok, majd év elején a szavazói regisztráció ügyében. Nem sokkal később felröppent, hogy a kormány valamilyen formában vissza akarja hozni a 13. havi nyugdíjat - bár ezt később tagadták, a cáfolat ("nem került szóba a 13. havi nyugdíj") inkább a pénzpiacok megnyugtatását szolgálta.

Belpol

Az MSZP és az Együtt 2014

Belpol

Erőgyűjtési szakasz

Három hónappal azután, hogy Bajnai Gordon választási együttműködésre szólította fel az ellenzéket, és tizenöt hónappal a választások előtt továbbra sem tudni, hogy az ellenzék milyen alakzatban próbálja leváltani az Orbán-kormányt.

Másodfokon az ipari kémkedési ügy

Belpol

Az orosz meló

Új megvilágításba kerülhet az az ipari kémkedési bűnügy, amelynek sajátossága, hogy nem történt ipari kémkedés. A tét hárommilliárd forint. A Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon folytatódik az ügy.

Új, orbánista agrárkamara

Belpol

Tartalomhoz forma

"MMA-szindróma" - így összegezte a Narancsnak az egyik érintett szervezet alelnöke a gőzerővel szerveződő új agrárkamara körül kialakult helyzetet: hogy tudniillik a kamara a Fekete György-féle művészeti akadémiához hasonlatos Fidesz-közeli köztestületté alakulhat.

Interjú

Belpol

"Canossát nem fogunk járni"

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-képviselője a párt nemzeti programjáról

A kolozsvári bocsánatkéréssel és a "nemzeti program" meghirdetésével a szocialistáknak nem az a céljuk, hogy a szimbolikus politizálásban konkuráljanak a jobboldallal - mondja a párt európai parlamenti képviselője.

Nekrológ

Nekrológ

Magányosan a mozgalomban

Ajtony Árpád (1944-2013)

Amikor 1969-ben megjelent a fiatal írókat bemutató Naponta más antológia, sokat viccelődtünk: nem inkább Napon Tamás lenne az adekvát cím? Hiszen annak legalább nincs semmi értelme. Olyan jókádárista.

Külpol

Külpol

Miért éppen Amerika? - Iskolai lövöldözések

Mi késztethet arra egy fiatalt, hogy halomra lőjön egy rakás gyereket? Miért nem szúr senkinek szemet a sokszor hónapokig tartó előkészítés? Ki a felelős? A szülők, az iskola, a gyilkosokból sztárt csináló tömegmédia? Vagy az, hogy az Egyesült Államokban még egy pszichiátriai kezelés alatt álló kiskorú is könnyedén lőfegyverhez juthat legálisan?

A burmai rohingják

Külpol

Számkivetettek

Jó néhány népcsoport van a világon, amelynek tagjai etnikai hovatartozásuk miatt otthontalanok a saját hazájukban - bár kétségkívül más típusú hétköznapi élmény a szegregáció, mint az állandó rettegés és életveszély.

Gazdaság

Hotelstars minősítés

Gazdaság

Új csillag születik

Tavaly július óta csak a Hotelstars minősítési rendszerhez csatlakozott szállodákon maradhat csillagos besorolás. Ez kissé megbolygatta a korábbi hotelkategorizálási rendszert.

Könyv

Könyv

"Ezek az emberek elpusztíthatatlanok" Interjú Térey Jánossal

A már negyvenes évei elején is szinte klasszikusként tisztelt, színpadi szerzőként is sikeres Térey Jánossal beszélgettünk a hazafias költészet XXI. századi lehetőségeiről, a magyar történelmi emlékezetről és hárításról, nemsokára megjelenő új kötetéről és a Nemzeti Színházról.

Interjú

Könyv

Zsidó Disneyland helyett - Michael Chabon interjú

Amerika egyik legsikeresebb írójának először jelent meg regénye magyarul: a Jiddis Rendőrök Szövetsége egyszerre krimi, zsidó sorstörténet és alternatív történelmi fantáziadarab. A 49 éves szerzővel alacsony-, magas- és elveszett kultúrákról beszéltünk telefonon.

Könyv

Szürkületi vakság

Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején

"Az NDK összeomlása után - voltaképpen mindmáig tart ez - a keletnémet létezést alacsonyabb rendűnek, másodrangúnak, másodosztályúnak tekintette a közmegegyezés..." - idézi a fülszöveg a szerzőt, aki ezt nem fogadja el, s ha nem is versengést, de "önmagunk komolyan vételét" várja, értelemszerűen önmagától is.

Színház

Színház

Verd szájba

Ábrahám Pál: Viktória

"Lesz-e úgy, mint valamikor rég?" - énekli a címszereplő dorozsmai grófnő Ábrahám Pál 1930-as, a Király utcából egyetlen kurta esztendő leforgása alatt egészen Londonig kalandozó operettjének első felvonásában.

Mi lesz a Magyar Színházzal?

Színház

Gyertek, gyerekek!

Ifjúsági színházat szeretne L. Simon László a Hevesi téren, akár önállóan, akár a Nemzeti Színház részeként. Az igazgatót arról kérdeztük, mit szól az ötlethez, a kritikusokat meg arról, szükség van-e egy új ifjúsági színházra.

Interjú

Színház

Élet a bunkerban

Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház vezetője

A Bethlen Téri Színházban működő legrégebbi kortárs táncszínház is a megszűnés szélén bokázik. Próbálnak előremenekülni, új programokkal, szélesebb célközönséggel. De mikor beszélgettünk, még tartott az egy hónapos szénszünet.

Színház

Magyar táj, magyar ecset

Székely Csaba: Bányavakság

Nem tagadom, volt némi - aggodalommal vegyes - gyanakvás bennem Székely Csaba drámáit olvasván: túlságosan is erőteljesnek látszott az a fegyverzet, amelyben elénk pattant, és jöttek a díjak is rögvest.

Film

Interjú

Film

"Amilyennek kinéz" - Aki Kaurismäki filmrendező

A Leningrad Cowboys menni Amerika, A múlt nélküli ember, a Bérgyilkost fogadtam, a Kikötői történet 55 éves rendezője oldott hangon adott interjút lapunknak a thesszaloniki filmfesztiválon, ahol retrospektív sorozatot vetítettek életművéből.

Film

Elő a zsebkendőkkel!

Joe Wright: Anna Karenina

Ha az első perctől berzenkedünk, hogy kérem szépen, ez nem Tolsztoj, az nem azért van, mert Tom Stoppard forgatókönyvíró nem végezte el rendesen a munkáját. A felvágatlan angol regénybe illesztett míves papírvágó késtől a negyvenfős szénakaszáló bandáig itt van szinte minden, ami képre váltható, csak a hang hiányzik, amely bemutatja a szereplőket és elmeséli a történetüket.

Zene

Zene

Jártas folkloristák

MR Szimfonikusok a magyar kultúra napján

Bartók Béla egy maga kifundálta dallamról írja 1931-ben, hogy annyira "hű utánzata bizonyosfajta magyar dallamoknak, hogy még a legjártasabb zenefolkloristát is tévedésbe ejthetné a származás megállapításánál".

Képzőművészet

Képzőművészet

Látszik rajta

Baksa-Soós János és Csákány István a Laborban

Herczeg Klára figuratív szobrászművész, a bájos vízhordó nők, munkásmozgalmi harcosok és a makói Öcsi-szobor alkotója élete legprogresszívabb döntését hozta meg a nevét viselő díj megalapításakor.

Interaktív
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Trettl levese

Csúcsgasztronómia és repülőgépek egy fedél alatt - első hallásra különös párosítás, ma már azonban egyértelmű nemzetközi éttermi sikersztori.

Lélek

Lélek

Pinokkió örök - Hazudunk reggel, délben, este

"Lábrontó cipők. Tyúkszem, tályog szavatolva. Több vevőnk lábát amputálták." Így nézne ki Esti Kornél szerint, ha a hirdetések igazat mondanának. És köszönés nélkül rohannánk egymás mellett, mert mit érdekel minket, hogy a másiknak tényleg "jó napja" legyen. De akkor hazudunk egy köszöntéssel is? Vagy amikor reggel elégedetten bámuljuk kialvatlan képünket a tükörben?

Sport

Interjú

Sport

"Tudom, hogy mit művelek magammal"

Lubics Szilvia ultrafutó

Hahóton fogorvos, három gyerek édesanyja. 41 éves. Harminckét kilométerre lévő nagykanizsai otthonából időnként kocogva jár munkába a keményebb edzések mellett. Tíz éve kezdett futni, többszörös magyar bajnok, 2011-ben és 2012-ben az év ultrafutónőjének választották, már külföldön is jegyzik, s a hazai férfiélmezőnyt is rendszeresen megveri.

Tudomány
Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

Mezzo

Sokáig a John Bull Pub hálózat budai létesítménye volt a Csaba utca és a Maros utca sarkán álló vendéglátóhely, az ír kocsmáknak azonban rég leáldozott. Rolls Royce és lazaccsíkok, szarvasfilé és high-tech - a Mezzóban jártunk.