chili&vanília

Csilis pácolt citrom

Gasztro

A sóban pácolt citrom a marokkói konyha egyik alappillére. Az egész citromot hosszában bemetszik, megtöltik durva szemű sóval, szorosan üvegbe zárják, citromlevet adnak hozzá, majd hetekig állni hagyják.

Savanyúság lesz belőle, amelynek csak a megpuhult, pikáns héját használják, a citrom húsát nem. A hagyományos, klasszikus változat elkészítése nagyon egyszerű, Segal Viktor séf receptje szerint mindössze 4 citrom, fél kiló só, és legalább két hét türelem szükséges hozzá. Az alább bemutatott fűszeres, csilis változattal a jeruzsálemi piacon, a Mahane Yehudán találkoztam először.Gyorsan ki is kérdeztem néhány háziasszonyt, hogy mihez adják, azt állítják, mindenbe használják, amolyan izgalmas kiegészítőként, ám tonhalas szendvicsben a legzseniálisabb. Összetett, pikáns, sós, csípős, savanyú egyszerre, a magam részéről teljesen rákattantam. Fontos, hogy a citrom kezeletlen legyen, mivel a héját is fogyasztjuk (kezeletlen citrom bio-, illetve delikateszüzletekben kapható). Izraeli utazásom során velem tartott a kortárs izraeli gasztronómia bibliája:Yotam Ottolenghi Jerusalem című könyve, amely számomra a tavalyi év szakácskönyve. Ebben bukkantam rá a csilis, fűszeres verzió receptjére, amelyet némileg módosítottam. Ez ráadásul egy gyorsított változat - kinek van türelme egy hónapot várni? Számos fogást feldob: halas ételeket (pl. egész pisztráng hasába töltve, megsütve), szendvicseket, salátákat. De ugyanilyen finom darálva, fűszervajba keverve, mártogatósokba, olajbogyókrémbe kockázva vagy akár sült csirkére kenve (pürésítve, amolyan pácként).


 

Csilis pácolt citrom

Hozzávalók (1 üveg)

1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. Tabasco

vagy friss csili kimagozva, finomra aprítva)

3 evőkanál citromlé (1 citrom)

3,5 dkg cukor

fél evőkanál só

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt pirospaprika

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál kurkuma

3 kezeletlen citrom

Összekeverjük a csiliszószt a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt fokhagymát és a fűszereket. A citromokat hosszában félbevágjuk, vékony félholdakra szeleteljük, a magokat eltávolítjuk. A fűszeres pácba forgatjuk, alaposan, hogy mindenütt befedje. Egy éjszakát lefedve állni hagyjuk. Sterilizált üvegbe töltjük, így két hétig eláll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.