chili&vanília

Csilis pácolt citrom

Gasztro

A sóban pácolt citrom a marokkói konyha egyik alappillére. Az egész citromot hosszában bemetszik, megtöltik durva szemű sóval, szorosan üvegbe zárják, citromlevet adnak hozzá, majd hetekig állni hagyják.

Savanyúság lesz belőle, amelynek csak a megpuhult, pikáns héját használják, a citrom húsát nem. A hagyományos, klasszikus változat elkészítése nagyon egyszerű, Segal Viktor séf receptje szerint mindössze 4 citrom, fél kiló só, és legalább két hét türelem szükséges hozzá. Az alább bemutatott fűszeres, csilis változattal a jeruzsálemi piacon, a Mahane Yehudán találkoztam először.Gyorsan ki is kérdeztem néhány háziasszonyt, hogy mihez adják, azt állítják, mindenbe használják, amolyan izgalmas kiegészítőként, ám tonhalas szendvicsben a legzseniálisabb. Összetett, pikáns, sós, csípős, savanyú egyszerre, a magam részéről teljesen rákattantam. Fontos, hogy a citrom kezeletlen legyen, mivel a héját is fogyasztjuk (kezeletlen citrom bio-, illetve delikateszüzletekben kapható). Izraeli utazásom során velem tartott a kortárs izraeli gasztronómia bibliája:Yotam Ottolenghi Jerusalem című könyve, amely számomra a tavalyi év szakácskönyve. Ebben bukkantam rá a csilis, fűszeres verzió receptjére, amelyet némileg módosítottam. Ez ráadásul egy gyorsított változat - kinek van türelme egy hónapot várni? Számos fogást feldob: halas ételeket (pl. egész pisztráng hasába töltve, megsütve), szendvicseket, salátákat. De ugyanilyen finom darálva, fűszervajba keverve, mártogatósokba, olajbogyókrémbe kockázva vagy akár sült csirkére kenve (pürésítve, amolyan pácként).


 

Csilis pácolt citrom

Hozzávalók (1 üveg)

1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. Tabasco

vagy friss csili kimagozva, finomra aprítva)

3 evőkanál citromlé (1 citrom)

3,5 dkg cukor

fél evőkanál só

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt pirospaprika

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál kurkuma

3 kezeletlen citrom

Összekeverjük a csiliszószt a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt fokhagymát és a fűszereket. A citromokat hosszában félbevágjuk, vékony félholdakra szeleteljük, a magokat eltávolítjuk. A fűszeres pácba forgatjuk, alaposan, hogy mindenütt befedje. Egy éjszakát lefedve állni hagyjuk. Sterilizált üvegbe töltjük, így két hétig eláll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.