chili&vanília

Csilis pácolt citrom

Gasztro

A sóban pácolt citrom a marokkói konyha egyik alappillére. Az egész citromot hosszában bemetszik, megtöltik durva szemű sóval, szorosan üvegbe zárják, citromlevet adnak hozzá, majd hetekig állni hagyják.

Savanyúság lesz belőle, amelynek csak a megpuhult, pikáns héját használják, a citrom húsát nem. A hagyományos, klasszikus változat elkészítése nagyon egyszerű, Segal Viktor séf receptje szerint mindössze 4 citrom, fél kiló só, és legalább két hét türelem szükséges hozzá. Az alább bemutatott fűszeres, csilis változattal a jeruzsálemi piacon, a Mahane Yehudán találkoztam először.Gyorsan ki is kérdeztem néhány háziasszonyt, hogy mihez adják, azt állítják, mindenbe használják, amolyan izgalmas kiegészítőként, ám tonhalas szendvicsben a legzseniálisabb. Összetett, pikáns, sós, csípős, savanyú egyszerre, a magam részéről teljesen rákattantam. Fontos, hogy a citrom kezeletlen legyen, mivel a héját is fogyasztjuk (kezeletlen citrom bio-, illetve delikateszüzletekben kapható). Izraeli utazásom során velem tartott a kortárs izraeli gasztronómia bibliája:Yotam Ottolenghi Jerusalem című könyve, amely számomra a tavalyi év szakácskönyve. Ebben bukkantam rá a csilis, fűszeres verzió receptjére, amelyet némileg módosítottam. Ez ráadásul egy gyorsított változat - kinek van türelme egy hónapot várni? Számos fogást feldob: halas ételeket (pl. egész pisztráng hasába töltve, megsütve), szendvicseket, salátákat. De ugyanilyen finom darálva, fűszervajba keverve, mártogatósokba, olajbogyókrémbe kockázva vagy akár sült csirkére kenve (pürésítve, amolyan pácként).


 

Csilis pácolt citrom

Hozzávalók (1 üveg)

1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. Tabasco

vagy friss csili kimagozva, finomra aprítva)

3 evőkanál citromlé (1 citrom)

3,5 dkg cukor

fél evőkanál só

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt pirospaprika

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál kurkuma

3 kezeletlen citrom

Összekeverjük a csiliszószt a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt fokhagymát és a fűszereket. A citromokat hosszában félbevágjuk, vékony félholdakra szeleteljük, a magokat eltávolítjuk. A fűszeres pácba forgatjuk, alaposan, hogy mindenütt befedje. Egy éjszakát lefedve állni hagyjuk. Sterilizált üvegbe töltjük, így két hétig eláll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.