Egy hét tudomány 2021/28.

  • Narancs
  • 2021. július 14.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

HULLÁM Két új jelet is befogott a gravitációs hullámok detektálására létrejött amerikai–európai–japán LIGO–Virgo–KAGRA (LVK) együttműködés a harmadik megfigyelési fázisban: 2020 januárjában tíz napon belül a kutatók kétszer is észleltek egy neutroncsillag és egy fekete lyuk összeolvadásából származó gravitációs hullámokat. A hullámok több mint 900 millió fényév távolságból érkeztek, és mindkét neutroncsillagot egészben nyelte el fekete lyuk párja. A bejelentés fontosságát az adja, hogy ezek az első olyan észlelések, amelyek során egy-egy neutroncsillag és fekete lyuk összeütközéséből keletkezett gravitációs hullámot sikerült azonosítani. A kutatók azt remélik, hogy e felfedezés segítségével megérthetik, miért nem láttunk még soha a mi galaxisunkban fekete lyuk körül keringő pulzárt (erős elektromágneses, így pl. rádiójeleket kibocsátó, gyorsan forgó neutroncsillagot). A gravitációs hullámok a téridő szövetén jelentkező apró fodrozódások: a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozásai, amelyeket nagy sebességgel, ráadásul gyorsulva mozgó, óriási tömegek hoznak létre. A gravitációs hullámok detektálására létrejött nemzetközi kollaborációban magyar kutatók is részt vesznek, az ELTE-n és az SZTE-n egy-egy LIGO-tagcsoport működik, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai pedig a Virgo-csoport tagjai. A gravitációs hullámok első észlelése óta eltelt öt évben a kutatók már több mint ötven jelet azonosítottak, amelyek összeolvadó fekete lyukakból és egymással ütköző neutroncsillagokból származnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.