Egy hét tudomány 2022/23.

  • Narancs
  • 2022. június 8.

Interaktív

Rövid hírek: kék, víz, cápa... 

KÉK Sikerült magyarázatot találni a Neptunusz és az Uránusz eltérő színére – a megoldásra a Gemini North távcső, a NASA Infrared Telescope Facility és a Hubble-űrteleszkóp méréseit követően leltek rá a kutatók. A Neptunusz és az Uránusz sokban hasonlítanak egymáshoz – hasonló a tömegük, a méretük és még a légköri összetételük is, a megjelenésük mégis eltérő. A látható tartományban a Neptunusz látványosan kékebbnek, míg az Uránusz fakóbbnak látszik. Az új kutatási eredmény szerint a mindkét bolygón megtalálható, koncentrált ködös réteg vastagabb az Uránuszon, mint a Neptunusz hasonló rétege, így „kifehéríti” az Uránuszt. Ha ez a réteg nem lenne rajtuk, akkor mindkét bolygó szinte egyformán kéknek látszana. Az új eredményekről a Journal of Geophysical Research: Planets tudományos folyóiratban számolt be a Patrick Irwin bolygókutató (Oxford University) által vezetett nemzetközi kutatócsoport: új modelljük a Neptunusz és az Uránusz légkörében lévő aeroszolrétegek viselkedését írja le. Korábban légkörmodellezést és vizsgálatokat csak specifikus hullámhosszokon folytattak, az új modell viszont több légköri réteget vesz figyelembe, így mindkét bolygó esetében számos, különböző hullámhosszokon végzett mérési eredményeken alapul. Emellett mélyebb rétegek ködrészecskéit is figyelembe veszi: ezekről a rétegekről korábban azt feltételezték, hogy csak metánt és hidrogén-szulfid-jegeket tartalmaznak.

 

NÖVÉNY Azonosították a világ legnagyobb növényét: a példány gyakorlatilag egyetlen tengerifűegyed genetikai­lag azonos klónjaiból áll, és közel 180 kilométer szélességű övezetet alkot (igaz, ezt csak foltokban borítja be). A 4500 évesre becsült növény Nyugat-Ausztrália egyik védett ökorégiójában, az UNESCO világörökségi helyszínnek számító Cápa-öbölben (Shark Bay) található: a mérések szerint mintegy 200 négyzetkilométert borít be. A Proceedings of the Royal Society folyóiratban publikált cikk szerint genetikai tesztek igazolták, hogy a különböző, egymástól akár igen távoli helyekről gyűjtött növényminták ugyanettől az egyedtől származnak. Az egyetlen faj alkotta tengerifűmező mérete a második helyre utasította az eddigi listavezetőt: az Armillaria ostoyae gomba egyetlen példányának telepe 9,1 négyzetkilométert borít be Oregonban, a Malheur National Forest természetvédelmi területen.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.