Rádió

Lakótelepi dühöngő

Puzsér Róbert és társai a Spirit FM-en

Interaktív

A műsor most úgy fest, mintha egy kocsmai beszélgetésre a kocsmák sajnálatos zárva tartása miatt egy rádióstúdióban kerítettek volna sort. 

„Kipróbáltuk az önök ízlését. Huszonhárom évük volt arra, hogy felépítsék a saját kultúrájukat. Így születtek a valóságshow-k, a szappanoperák, a Bundesliga-frizura, a pankráció, a Rómeó és Júlia-musical, a gyermekszépségversenyek, Michael Flatley, világslágerek pánsípra és okarinára, a hitvány ejtőernyős Elvis-imitátorok, a makkos cipő, és Richard Clayderman. Az önök ízlése leszerepelt. Átvesszük az ügyet, és hozzálátunk a kármentéshez.”

Így hangzik az Önkényes Mérvadó felvezetése. Ha meg kellene fejteni, bajban lennénk. Ki beszél kihez? Hogyan lehet egy ízlést kipróbálni? És kik azok az „önök”? Másfelől pedig mi történt huszonhárom éve? Ha jól számoljuk, az 1998-ra esik, ami az első Orbán-kormány beiktatásán kívül sok újdonságot nem hozott. De vajon mi köze Orbánnak a pankrációhoz?

Azzal a meggyőződéssel ültünk neki meghallgatni Puzsérék műsorának legutóbbi adását, hogy ezzel a produkcióval most találkozunk először. Aztán mégis elbizonytalanodtunk, keresgéltünk kicsit, és valóban, bő öt évvel ezelőtt már írtunk róla (lásd: Posztmodern panasz, Magyar Narancs, 2016. november 24.). Ezek szerint nem hagyott túl mély nyomot az első alkalom, és ezt még csak arra sem igen foghatjuk, hogy akkoriban még másik csatornán futott a műsor. Mert igaz ugyan, hogy a 2015–2016-os széria a Jazzyn volt hallható, a mostani pedig már az ATV-csoport által két éve indított Spirit FM-en megy, de ez vajmi kevéssé érezhető rajta. Nem csak a cím ugyanaz, de a struktúra, és nagyrészt a Puzsér Róbert mellé felsorakozó másodhegedűsök névsora is. Az állandó társ Horváth Oszkár „digitálismédia-szakember, zenész, blogger, stand-up előadó és rádiós műsorvezető” mellett például ezúttal Nyári Gábor kapott hangot, aki, ha nem tévedünk, történész.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk