Snoblesse Oblige 2022/34.

  • Narancs
  • 2022. augusztus 24.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Ugye érzed te is, amit én éreztem / Hogy nem múlhat el nyár / Anélkül, hogy még egyszer belém karolnál!”

(Bagossy Brothers Company: Balaton)

augusztus 26., péntek, 9.00  Balatorium – nyílt nap

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai (BLKI) egész napos program során segítenek megismerni a Balaton élővilágát, és ezen keresztül az édesvizek környezettani kutatásának módszereit, valamint az intézetben folyó munkát. Nem mellékesen lesznek érzékszervi séták Illés Zsófia Szonjával, valamint a Varsányi Szirének női kórus énekli el a Zilahi Annával közösen készített Missa Echologica című művet, egy a környezetért felcsendülő női imádságot. Ezzel el is indul az augusztus 28-ig tartó Balatorium művészeti-ökológiai programsorozat is Tihanyban és Örvényesen a szabad strandon. Az ökológiai szemléletű események között találhatók előadások, workshopok és szakértői beszélgetések, valamint számos szórakoztató program is, például algafröccsözés, szitaworkshop és koncert. Lesz lassú tájbejárás, és bemutatkozik a MOME hallgatói által tervezett új pavilon is. Részletes program a balatorium.hu oldalon. (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany, Klebelsberg Kuno u. 3.)

 

augusztus 26., péntek, 17.15  Analóg Balaton – koncert

„Ülök a vonaton, nézem a hegyeket, az alpok a Balaton, sík és meredek…” A nyár utolsó fesztiválján a rangidős Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) a népszerű, fiatal elektronikus zenei duó nyitja ma a nagyszínpadi koncertek sorát. Utánuk sem lesz semmi a felhozatal: a Punnany Massif, a Follow the Flow és az Alle Farben játszik éjszakába nyúlóan. És még másik öt helyszín is van (szin.org).(Nagyszínpad, Szeged)

 

augusztus 26., péntek, 18.00  Hámor – kiállításmegnyitó

Idén nyáron tizenötödik alkalommal rendezte meg a Dunaferr-Art Alapítvány az Acélszobrász Alkotótelepet, amelynek meghívott alkotói Gergely-Farnos Lilla, Gróf Ferenc és Kristóf Krisztián voltak. A három képzőművész Dunai Vasműben készült munkái és az ipari munkafolyamat dokumentációja mától szeptember 30-ig látható, vasárnap és hétfő kivételével naponta 10–18-ig. A kiállítást Százados László művészettörténész nyitja meg. A belépés díjtalan! (Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű út 12.)

 

augusztus 26., péntek, 20.00  A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának koncertje

A régizene jeles képviselői Mendelssohn válogatott műveiből adnak elő a nagyszerű Purcell Kórussal közösen. A szólisták: Keszei Borbála – szoprán, Balogh Eszter – alt, Komáromi Márton – tenor, Borka Ákos – bariton. Vezényel: Vashegyi György. Aki nem tud a hűvös templomban részese lenni a nyár végi csodának, az követheti a hangversenyt otthonról online. (Dóm, Szeged, Dóm tér)

 

augusztus 27., szombat, 17.00  Slam Poetry Showcase

A Szegedi Ifjúsági Napok zárónapján a jelenlegi sztárok mellett felsorakoznak a jövő slammerei is. A bemutató után Bongor, Saiid, 6363, DJ Gozth, Ian Autorun és JumoDaddy live act hajnalig. „Sivatag, lárma, durva kezek, Vad csókok, bambák, álom-bakók. A Tisza-parton mit keresek?” (Hajógyár, Petőfi színpad, Szeged)

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk