Snoblesse Oblige 2023/18.

  • Narancs
  • 2023. május 3.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Ne szólj szám, nem fáj fejem.”

De akkor meg minek

a fej, a száj?

(Petri György: Mentálhigiénia)

péntek május 5. 14.00 Sanzonok fekete-fehérben – kiállítás

A legtöbbek által előadóként (Csókolom zenekar) ismert Ujj Zsuzsi önálló kiállítása sokrétű és széles körű válogatást mutat be a formális képzésben sosem részesült alkotó 1986 és 1991 között készült fotográfiai munkáiból, amelyekkel „a magyar képzőművészeti fotóhasználat különleges, női szerepmintákkal, tapasztalatokkal foglalkozó életművét hozta létre, amelyben a sebezhetőség, a csábítás és önfeltárás különböző toposzait, módjait és formáit vonultatta fel, kompozíciói, gesztusai nyomán különféle viselkedésminták telítődnek új tartalommal”. Június 16-ig látható, szombat, vasárnap és hétfő kivételével naponta 14 és 18 óra között.

(acb Galéria, Bp. VI., Király utca 76.)

 

péntek május 5. 19.00 Szvit régi stílusban – koncert

A Capriccioso-bérletsorozatban tánc­tételek sorozatát játssza az Anima Musicae Kamarazenekar, négy egészen különböző komponista (Grieg, Janáček, Balogh Máté és J.S. Bach) szerzeményeit, felmutatva, hogy ez az igen régi, népszerű műfaj máig nem veszített a fényéből.

(Óbudai Társaskör, Till Ottó Terem, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

péntek május 5. 19.00 Az ördög próbája

Ez az egyfelvonásos komédia Radu Afrim, a mai román színház egyik legmenőbb rendezőjének a saját ötlete által színpadra vitt történet, az eredeti előadás szövegének létrehozói pedig maguk a színészek, improvizációk nyomán. A történet a szocializmus világában gyökerezik, és napjaink világába nyúlik. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

péntek május 5. 20.00 Nóvé Soma – Népdalok – Akusztik Vol 2

A Middlemist Red, a MORDÁI és a Samurai Drive frontembere ismét rendhagyó akusztikus estet ad, ahol kedvenc népdalait játssza el. A koncert után Dr. Somolo Afro Gyógyászata biztosítja a talpalávalót.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat május 6. 10.00 Göteborg 4/400 – kiállítás

„Több mint 4 évet éltem Göteborgban, Svédországban. Eközben a város elérte a 400. évét, amit a koronavírus-járvány miatt egyébként 2020 helyett csak idén, 2023-ban ünnepelnek. Mit jelent ez a mindössze egyszázadnyi idő nekem, és mit jelent a városnak?” – írja Dorogi Enikő fotós a saját tárlatáról, amelynek nem Göteborg bemutatása a célja, hanem elsősorban azt vizsgálja, hogyan határozza meg az embert a hely, ahol él. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2023 hivatalos programjának részeként május 14-ig látható.

(Massolit Könyvesbolt és Kávézó, Bp. VII., Dob u. 30.)

 

szombat május 6. 15.00 A kincses sziget hétvége

Dennis Martin musicalje a híres skót író, Stevenson életét meséli el, ahogy bohém, betegeskedő fiatalból kora legnagyobb kaland­regény­írójává válik. És ahogy az író népszerű regényeiben, ebben is nagyon nagy szerepe van a fantáziának. Az előadást Halasi Dániel rendezte, minden korosztálynak szól, és ezúttal az előadás mellett a társulat pluszprogramokkal, kincs­kereséssel, nyereményjátékokkal és közönségtalálkozóval is készül. 19.00-kor újra és másnap 15.00-kor lehet megnézni ezekkel az extrákkal az előadást.

(Pesti Magyar Színház, Bp. VII., Hevesi S. tér 4.)

szombat május 6. 19.00 Sohasevolt semmise

Egy színházi társulat elfelejtett kellékese véletlenül összekeveri a kelléktárban a mérget és a szerelmi bájitalt rejtő üvegeket, így a Shakes­peare-drámák halálra ítélt szereplői egymásba szeretnek, a szerelmesek pedig meghalnak. Egyedül Pöcök, a kétbalkezes kellékes mentheti meg a darabokat, de ehhez kivételesen ő is kénytelen rálépni a világot jelentő deszkákra. Írta és rendezte S. Papp Máté, csellón Szőgyényi Júlia, zongorán Csanálosi Ilonka működik közre.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

vasárnap május 7. 10.00 Napkezek – kiállítás

Ujvárossy László festőművész munkásságának negyvenévnyi képi metszetét láthatjuk ezen a tárlaton. Ujvárossy fiatal tanárként a 80-as években rajzot tanított a nagyváradi kisegítő iskolában, ahol szabadon végzett terápiás vizuális kísérleteket, amelyek a mai napig nagy hatással vannak a munkásságára. A június 4-ig látható kiállítás három terme a kortárs művészet és az ősi világ találkozásának színhelyé́vé is válik.

(Műcsarnok#Box, Bp. XIV., Hősök tere)

vasárnap május 7. 10.00 Vagy nyersz, vagy tanulsz

Önismereti workshop a Metamor­phosis meseterápia felhasználásával, Kecskés Karinával a CSET Feszten. A mesék ezek szerint még nem értek véget. A program ingyenes, de regisztrálni kell a juranyireg [at] gmail [dot] com címen.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

vasárnap május 7. 19.00 Született: Wágner Emese – bemutató

Szalontay Tünde most a saját identitáskeresésének a történetét adja elő. Nem lesz egyszerű és nem lesz vicces sem. Aki megnézi, annak minden bizonnyal jót fog tenni a premier utáni beszélgetés az előadóval, Szenteczki Zita rendezővel, valamint Szabó T. Anna költővel. Az előadás koreográfusa Gergye Krisztián.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

hétfő május 8. 10.00 „Most már akkor anya vagyok?”

„Hús-vér beszámolók, a csillámporos rózsaszín és a piszkos szürke reális keveréke biztonságos, őszinte közegben. Beavatás.” Interaktív műhely a Mamakör Alapítvány szakembereivel a CSET Feszt keretében arról, hogyan készüljünk és hogyan ne készüljünk az anyaságra. Köhler Kata és Roszik Linda pszichológusok segítségével hozhatja magából elő minden résztvevő a megosztható tudást, amellyel segíthetnek azoknak, akik valami újnak a küszöbén állnak. Hat hónapos korig lehet hozni a babákat is. A program ingyenes, de regisztrálni kell a juranyireg [at] gmail [dot] com címen.

(Jurányi Labor, Bp. II. Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

hétfő május 8. 19.00 Nem vagyunk mi barbárok

„Egy házaspár szomszédjába egy házaspár… új lakók… átjönnek, átmennek, a párok, barátkoznak, isznak, vitatkoznak, lapos tévé, rágcsa – ám 1 viharos éjszakán kopogtat egy… Az egyik pár kidobja, a másik pár nem dobja ki. De lám csak, krimi ez? Vagy mia…” – írja Vajdai Vilmos rendező a Peer Krisztián átdolgozásából készült, menekültkérdésről szóló darabról. Nyilván hatalmas gyomros lesz.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi u. 6.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

kedd május 9. 10.00 Konkrét konstelláció – kiállítás

Albert Rubens belga és Wolsky András magyar művész tárlata a kettőjük festészete és a konkrét művészeti hagyomány kortárs megközelítési lehetőségei közötti párbeszéd megteremtésére tesz kísérletet. A konkrét művészet olyan, a geometrikus absztrakcióhoz kötődő irányzat, amelyben a kompozíciók szabályos formákra, felületekre és színekre redukálják a festészetet. Július 1-jéig látható.

(Molnár Ani Galéria, Bp. VIII., Bródy S. u. 36.)

kedd május 9. 19.00 Különkiadás – Európa-nap

Ilyen még nem volt: színházi válogatás Örkény István és Esterházy Péter írásaiból. Máté Gábor és Mácsai Pál felolvasó színházzal idézi meg a két író gondolkodása közötti kapcsolatot. Az elhangzó szövegeket Bartók zenéje, a dzsessz, a népdalok motívumai, illetve a szabad zenei improvizáció kötik össze, Lukács Miklós cimbalomművésznek köszönhetően.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách  tér 7.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

kedd május 9. 20.00 Legendás albumok – Bob Brookmeyer / Tom Harrell: Shadow Box – koncert

A dzsessztörténet szempontjából egy újabb különösen jelentős lemez anyagait hallhatja a közönség a kedvelt sorozatban, a Modern Art Orchestra előadásában. A 1979-ben kiadott lemez koncertváltozatában közreműködik: Fekete-Kovács Kornél, Korb Attila, Szalóky Béla, Oláh Tzumo Árpád, Barcza Horváth József, és Csízi László.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

szerda május 10. 16.00 Anyák a szülészeti rendszerben

A Hoztam e világra című előadás alkotójának részvételi gyakorlata és műhelye a CSET Feszt programján, a kortárs művészet és a civil társadalom összekapcsolódási lehetőségeit vizsgálva, a Másállapotot a szülészetben! mozgalommal közösen. A program bababarát, és ingyenesen látogatható! A projektről bővebb infó: hoztamevi­lagra.hu

(Jurányi Labor, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

szerda május 10. 19.00 Egy csigaházban ellaknék – felolvasó színházi est

Az észt és a lett irodalomból válogatnak az előadók, és tulajdonképpen felvezetőnek szánják a másnapi Két garázs című előadáshoz, amely észt és lett alkotók koprodukciójában érkezik a színházba. Elhangzik: Mari-Liis Lill – Aare Pilv – Priit Pöldma Egy csigahéjban ellaknék című műve Segesdi Mónika fordításában, és Matiss Gricmanis Nacionalistának lenni című írása Rita Bakradze fordításában. Böröndi Bence rendezi, és közreműködik a színház teljes társulata. Az előadás után a felolvasó színészek és a szerzők részvételével szakmai beszélgetés lesz. A program ingyenes, de regisztrálni kell május 8-ig a jegy [at] latinovitsszinhaz [dot] eu e-mail-címen.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

szerda május 10. 20.00 Trio Arrabal – koncert

A különleges formáció négy éve alakult a Cabaret Medrano zenekar két frontembere, Kamondy Imre és Kiss András közreműködésével. Hozzájuk társult György Andrea az énekével és a hegedűjátékával. Műsoruk: argentin tangó, Astor Piazzolla szerzeményei, valamint Tom Waits karcos balladái, Fellini-filmzenék és Cabaret Medrano-dalok akusztikus verzióban. A koncert ingyenes!

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

csütörtök május 11. 15.00 Palánta / Seedling

Helen Crevel brit művész hang- és interaktív vizuális installációja a klímakatasztrófáról és az anyaságról a Carbon Theatre és Sipos Vera előadásában a CSET Feszt programján. A mű középpontjában az anyává válás lehetősége, a környezeti felelősség és a fogyasztói társadalom áll. Egy személyes tárgyakkal és interaktív elemekkel berendezett hibrid térben egy fiatal nő gondolatait hallgatva gondolkodhatunk el azon, hogy milyen változásokat szeretnének látni a világban. Magyar és angol nyelven. Ezen a napon 21.00-tól, május 13-án pedig 10.00-tól és 16.00-tól látogatható. A program ingyenes.

(Mammut II. földszint, Bp. II., Lövőház u. 2–6.)

 

csütörtök május 11. 18.00 Képregényfesztivál

Képregényolvasás és beszélgetés Moskát Anita többszörös Zsoldos Péter-díjas íróval és Mráz Istvánnal, A képregények titkos élete podcast házigazdájával. A beszélgetést Szép Eszter képregénykutató vezeti. Közben rengeteg alternatív, komoly, komolytalan, szép, ronda, szuperhősös és konfliktuskerülő képregénnyel várja vendégeit a helyi Képregény Könyvtár, ahol megismerkedhetünk az újdonságokkal is.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

csütörtök május 11. 19.00 Lear király

A 20. század híres Shakespeare-kutatója, R. A. Foakes szerint „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben”. Hogy ez valóban így van, arra Zsámbéki Gábor rendezése a bizonyíték.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi  u. 6.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk