Snoblesse Oblige 2023/33.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 16.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

albérlete sincs annak / aki magának sincsen / idd el Uram a házad / Mária segítsen // három kishazában / kitelepített zsoltár / feltámadunk Uram / mintha nem is volnál

(Hervay Gizella: gyalogzsoltár XXVIII.)

 

péntek augusztus 18. 15.00 37. Mesterségek Ünnepe – nyitónap

Három napon át, augusztus 20-ig tart az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja a budai Várban, közel ezer hazai és külföldi kézműves portékáival és csaknem száz látványműhellyel, ahol ki is lehet próbálni a mesterségeket. A mulatság Farkas Zoltán Batyu és az Új Gereben zenekar koncertjével indul, 21.00-kor pedig Lakatos Mónika és a Romengo nyáresti koncertjére mulathatunk.

(Színpad, Szentháromság tér, Bp. I.)

 

péntek augusztus 18. 16.00 A kohézió útjai – kiállítás

Mi tartja össze a madarak röptét és emeli fel az ember tekintetét az égre? Mi az a belső erő, ami össze tudja fogni a világunkat? Az Erdőszőlői Művésztelep kiállítása ezekre a kérdésekre keresi a választ. Augusztus 25-ig szerdától péntekig 16 és 19 óra között, vagy előzetes bejelentés alapján mi is velünk gondolkodhatunk.

(MAMŰ Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39.)

 

péntek augusztus 18. 17.30 Pont Csopak – Viccesen komoly

A hétvégi Veszprém–Balaton EKF eseménysorozat a Rutkai Bori Banda családi koncertjével kezdődik, majd Rainer-Micsinyei Nóra (alias Aranyszív) stand-upja következik az Y generáció hétköznapi problémáiról, az önállóvá válásról és a harminc feletti szerelem abszurditásairól. A program Lakatos Róbert: Ki kutyája vagyok én? című filmjének vetítésével zárul. A rengeteg humorral teli film az ebpolitikán keresztül a fontos emberi kérdésekről szól.

(Plul malom, Csopak, Kisfaludy u. 16.)

 

péntek augusztus 18. 19.00 A Hajdu Klára Quartet koncertje

A csapat legújabb albuma 2022 tavaszán jelent meg Fúvom az énekem címmel, az énekesnő kedvenc magyar népdalaival. A lemez anyagából ingyenes koncertet adnak a Zempléni Fesztivál keretében. Cseke Gábor zongorázik, Soós Márton nagybőgőn, Richter Ambrus dobokon játszik. A zenekar vendége ezúttal hazánk egyik legjobb klarinétosa és szaxofonosa: Borbély Mihály.

(Történelmi pincesor, Hegyalja út, Mikóháza)

 

péntek augusztus 18. 20.00 Omega-szigetek

A Hétrétország egy egész nagy kisfesztivál, immár 22 éve. Az Őrvidék kis településein zajlik, és minden korosztály számára nyújt valami érdekeset, augusztus 22-ig még számos esemény lesz. Ezt a programot az Omega zenekar kultusza köré építették. Előbb Dér András Testamentum című Omega-emlékfilmjének ősbemutatója látható a Malom Látogatóközpontban, aztán az Omega-szerzeményekből, Sülyi Péter szövegeivel készült koncertszínházi összeállítás következik Szirtes Edina Mókus kamarazenekari hangszerelésében, kiváló hangszeresekkel és énekesekkel, majd Omega-zenére készülő, élő homokanimációit lehet csodálni. Másnap ismét látható a film, majd Benned szól a dal címmel Szekeres Tamás gitározza el, hogy milyen volt számára a zenekarban töltött 25 év. Bővebb infó: hetretorszag.hu

(Pajtaszínház, Őriszentpéter)

 

szombat augusztus 19. 17.00 Pont Csopak – A zene forradalma

Folytatódik a balatoni nyár. Oláh Krisztián és barátai (Oláh Kálmán szaxofonos és Pálmai Panna énekes) idézik meg a harlemi zenei fesztivál hangulatát a Summer of Soul című dokumentumfilm ihlette koncertműsorukkal. Utána a TÁP Színház a malom tereit körbejáró, interaktív dokuszínháza következik. Az augusztusi programokat Az elhallgatott fesztivál című, Oscar-díjas dokumentumfilm vetítése zárja.

(Plul malom, Csopak, Kisfaludy u. 16.)

 

szombat augusztus 19. 20.00 A Zempléni Fesztivál záró hangversenye

Utolsó nap, utolsó akkordok. A megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével búcsúzik a nyári fesztiválszezon a Zemplénben. A hangverseny első felében barokk szvit és partita részletekből született átiratokat mutatnak be. Bach-táncszvitjét hallhatja a közönség elsőként Dmitry Sitkovetsky átiratában, majd a Chaconne, a d-moll szóló hegedűpartita utolsó tétele hangzik fel, amelyet Tfirst Zoltán írt át Ferruccio Busoni híres zongoraátiratából. A szünet után az előző századforduló évében keletkezett Enescu-oktett hangjai csendülnek fel, az eredetileg nyolc vonós helyett zenekari hangzássá bővítve.

(Rákóczi-vár udvara, Sárospatak)

 

szombat augusztus 19. 22.00    David Spischak Quartet – koncert

A zárás utáni zárás, avagy esti elhajlós mulatság. Drippey Máté tenorszaxofonos, Csizmár Zsolt gitáros, Spischák Dávid basszusgitáros és Szilágyi Márton dobos játsszák az utolsó Esti Jazz koncertet az idén.

(Sárospataki Borterasz, Sárospatak)

 

vasárnap augusztus 20. 11.00    37. Mesterségek Ünnepe – zárónap

Amilyen parádés volt a hét, olyan parádés a vége. Az ünnepélyes díj­átadások után a Kármentő Zenekar koncertezik Sipos Mihállyal és Kardos Máriával kiegészülve. 14.00-tól Pál István „Szalonna” és bandája húzza, majd divatbemutató, ifjúsági ünnepi műsor és végül a Fitos Dezső Társulat Embertánc – A táncoló ember című előadása látható.

(Színpad, Szentháromság tér, Bp. I.)

 

vasárnap augusztus 20. 15.30    Yao utazása

Philippe Godeau filmjében a francia filmsztár, Omar Sy szívhez szóló filmmel tér vissza. Egy színészt alakít, aki könyve népszerűsítéséért utazik Dakarba, ahonnan származik, de ahol még sosem járt. A bemutatón megjelenik egy rajongója, egy 12 éves falusi kisfiú, aki nagyon sokat utazott a bálványa kedvéért, és aki végül segít neki a gyökerei felfedezésében. Az Úton sorozatban.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap augusztus 20. 19.30    Drahthaus, Ficture – koncert

Magyarul A drótok háza a neve a dél-tiroli és bécsi tagokból álló, a dzessz, a pop, a hiphop és a kortárs zene világából is merítő elektronikus zenekarnak. Előttük a szlovákiai magyar Tokár Gábor kortárs montázszenéje hallható.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

vasárnap augusztus 20. 21.00    Ezeregy éjszaka

Az idei Szegedi Szabadtéri Játékok közönségsikere, Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljének utolsó előadása Juronics Tamás rendezésében. A főbb szerepekben Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Mészáros Máté, Stohl András és Bori Réka.

(Szabadtéri Színpad, Dóm tér, Szeged)

 

hétfő augusztus 21. 19.00    Isteni végjáték

„Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van az Univerzum-projektről, megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.” David Javerbaum – az Agymenők, a Kominsky-módszer és a Dis­jointed sorozatok forgatókönyvírójának – darabja a Kultúrbrigád előadásában, Alföldi Róberttel a címszerepben.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

hétfő augusztus 21. 19.30    A Rockszínháztól a Madáchig

Ezen a Benczúr kerti estén a Musical Klubban Borsi László, Kocsák Tibor és Várkonyi Mátyás házigazdák a musicalek múzeumába kalauzolják el a közönséget sztorikkal, kulisszatitkokkal, sok élőzenével. Az esten felcsendülnek musicalörökzöldek, híres és kedvelt musicalslágerek a Macskáktól a Mamma miáig, de lesznek új dalok, és játékos, tréfás, humoros improvizációk is.

(Benczúr Ház Kulturális Központ, Bp. VI., Benczúr u. 27.)

 

kedd  augusztus 22. 10.00    Folyékony Föld – kiállítás

Néma Júlia helyi ásványokból, kőzetekből és agyagokból készíti szobrászati és használati kerámiatárgyait. Fatüzeléses kemencéjében a Balaton-felvidék gazdag geo­lógiai örökségét felhasználva ősi vulkáni folyamatokat éleszt újra, s ennek nyomán egyedülálló színek és felületek születnek. A tájból építkező kerámia- és porcelántárgyak, plasztikák és táblaképek szeptember 10-ig láthatók.

(Művészetek Háza Veszprém – Dubniczay-palota, Veszprém, Vár u. 29.)

 

kedd  augusztus 22. 19.00    Roger király

Karol Szymanowski lengyel zeneszerző operája három felvonásban, lengyel nyelven, magyar és angol felirattal. A 12. századi Szicíliában játszódó misztikus történet két vallás, a kereszténység és az ógörög Dionüszosz-kultusz összecsapásáról mesél. A szövegkönyvet Szymanowski közösen írta a kisregényeiről híres íróval, Jarosław Iwaszkiewiczcel. A nemzetközi produkciót Anton Korenči rendezte, és a Kassai Nemzeti Színház vendégjátéka a Színházi Olimpia alkalmából. Peter Valentovič vezényel.

(Eiffel Műhelyház, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

kedd  augusztus 22. 19.30    Joyride – Menekülés a boldogságba

Egy középkorú kismama és egy menekülő tinédzser fiú találkozása az országúton: Emer Reynolds filmje az Úton sorozatban. A művet az ír film- és tévéakadémia a legjobb rendezés és forgatókönyv díjára is jelölte. Az alkotásban főszerepet játszik az Oscar-díjas Olivia Colman.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szerda augusztus 23. 19.00 Deteriorot, Ascended Death, Cryptic Remains – koncert

Az amerikai veterán death metal légió először koncertezik Magyarországon, hogy bemutassa a New Jersey-i horrordallamokat. A turnén mellészegődött San Diegó-i halálosztag sem kíméli majd a gitárokat, és a hangulathoz budapesti kistesóik is hozzátesznek egy kis durvulást.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda augusztus 23. 19.30    Miért pont kivi? – bemutató

A precíz és szabálykövető könyvelő egyik nap észreveszi, hogy a joghurtja eltűnt a hűtőjéből. Pedig biztos benne, hogy előző nap még ott volt, hiszen ő a napok sorrendjébe állítja a joghurtokat a hűtőben. Péntekre esik az új-zélandi kivis… Innen indul a vígjátéki bonyodalom. Őze Áron rendezése Laetitia Colombani darabjából a Kőszegi Várszínházzal közös előadás, a Rózsavölgyi Szalonban másnap ismét látható.

(Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

szerda augusztus 23. 20.30    Quimby – koncert

Kiss Tibi és szívünknek oly kedves zenekara manapság elég ritkán koncertezik. De szerencsénkre elkezdődik az ország legrégebbi fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok – amelyet ma már csak SZIN-nek hívunk –, és itt aztán lehet a Láss ezer csodát, meg a Sehol se talállakot beleordítani az éjszakába velük együtt. Az idei fesztiválon a nagy világsztárok, így Timmy Trumpet, Lukas Graham, Rita Ora és Alok mellett a hazai fesztiválkedvencek sora zárja majd a nyarat a Tisza-parton. Bővebben a szin.org oldalon.

(Borsodi nagyszínpad, Újszeged Partfürdő Kemping, Szeged, Középkikötő sor 1–3.)

 

csütörtök augusztus 24. 17.45    Kies, ByeAlex és a Slepp, Halott Pénz, Lukas Graham – koncert

Nem rossz felhozatal ez így, egymás után egy színpadon, félórás átállásokkal. Már majdnem a Sziget, csak épp nem a Duna, hanem a Tisza partján.

(Borsodi nagyszínpad, Újszeged Partfürdő Kemping, Szeged, Középkikötő sor 1–3.)

 

csütörtök augusztus 24. 19.00    Blahalouisiana – koncert

„Nem baj, ha nem a régi, csak mindig itt legyen, Változhat felőlem, amíg nem idegen, Nem baj, ha nem a régi, csak mindig itt legyen, Úgyis mindenhova magammal cipelem” – és hasonló legjobb dalok egy helyen. Végre egy buli a csillagos ég alatt a népszerű bulizenekarral.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

csütörtök augusztus 24. 19.00    Fekete Jenő-koncert

Black Eugene, a hazai blues harminc éve népszerű alter fenegyereke ezúttal Szatai Zsolt basszusgitárossal és Molnár Márk gitárossal működik együtt. Nyár esti andalgós, érzelmes parti lesz.

(Muzikum, Bp. VIII., Múzeum u. 7.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk